torsdag 28 februari 2013

Nominerad i WGJ

Idag släppte White Guide J:R nomineringarna till "Årets skolkock", och där var jag, till både glädje och förvåning, nominerad. Min ständige vapendragare Even Bakke hade också blivit nominerad och likaså underbara Barbro Fernström. Fantastiskt kul, men funderar också på det mardrömsarbete som det ansvariga i juryn måste ha haft, när man skulle välja bland alla dessa fantastiska kockar som finns runt om i skolmatssverige.

Blir en spännande dag den 27:e maj på Norra Latin.

http://magasinmaltid.se/artikel/white-guide-junior-arets-skolkock/325

Michael Bäckman


onsdag 27 februari 2013

Tiden rusar på...

Snart inne i mars, sportlovet passerat, och påsklovet står snart för dörren. Tusan vad tiden rusar på. Tyckte inte att det var så länge sedan terminen började.

Har hunnit besöka och genomföra det två föreläsningarna i Norrköping sedan jag skrev något senast. Det tar på krafterna att genomföra två 3 timmars föreläsningar på en dag, men jag blev väldigt inspirerad av att det var såpass mycket folk, att det blev riktigt bra. Fick många nya fb-vänner och det innebär lite bättre koll på skolmaten i Norrköping. Vi diskuterade även en tänkbart samarbete framöver, och det skulle kännas oerhört kul att få återkomma till denna stad, när vädret blir lite varmare....och göra som Ulf Lundell.."gå på promenaden"...

Har, efter det, mestadels jobbat med att förbereda mina tre kommande uppdrag. Fyra föreläsningar i Sundsvall den 4-5 mars. En tredagars utbildning på SVPH:s äldreboendekök i Nockeby 8-10, samt mina tre förestående besök på Hallstahammars äldreboenden i mars, april & maj. Givetvis lagar jag samtidigt mat för fulla muggar på Annersta. Där står vi ju även redo för att ha de 30 års jubileumsfirande, som står för dörren den 15:mars. Helstekt Entrecote med hasselbackspotatis & såsbuffé för barnen, samt en härlig fest för personalen senare på kvällen, med massor av godsaker på gång.

Till detta evenemang får vi även besök av Barbro Fernström från Karlstad, som kommer att husera i köket med oss i dagarna två. Var ju i Karlstad igår och hade möte med Barbro, kostchef, kommundirektör mfl. där vi diskuterade ett samarbete som sträcker sig flera år framöver. Blir kul då jag, via min kära fru, känner starka band till Värmland.

Har även fått bekräftat att jag kommer att få äran att hålla två föreläsningar i Växjö i september. Det blir på den kick-off där Annica Thor sjösätter Växjös nya måltidsorganisation. Hur kul som helst, och det känns väldigt smickrande att just jag fick chansen att hålla dessa föredrag, på denna väldigt speciella dag:)

Hade Jens Reinecke, Alvestas kostchef, på besök på Annerstaskolan idag. Tre timmar av härligt skolmatsprat blev det, och en trevlig bekantskap att göra. Såg senare att han blivit nominerad som "årets kostchef" i White Guide J:R galan. Det har även Tuula Svedberg blivit. Säters helt fantastiske kostchef, som gjort så oerhört mycket för utvecklingen av maten i kommunen, och som jag haft ett långt och fruktsamt samarbete med. GRATTIS TUULA. Det var fler bekantingar som var nominerade. Sven-Erik i Rättvik, Linn-Linn i Stockholm och Sara från Södertälje. Den enda jag saknade bland de nominerade, var fantomkvinnan Carina Nisén från Säffle. Borde varit given i detta sällskap, i mina subjektiva ögon.

Skandalerna om hästkött i lasagne och köttbullar och andra helfabrikat har rasat vilt på senaste tiden. Känns så oerhört skönt att jag kan besvara alla mail från oroliga föräldrar med "ingen fara, vi gör ALLTING själv". Vilken kvalitetssäkring det blir när man skär all sin lök och rullar alla sina köttbullar själv;) Det har ju varit lite poppis att skoja om våra ambitioner att laga mat på detta sätt, men alla som gjort det, har nog satt småskrattet i halsen, alltefter "de dolda" ingredienserna i helfabrikaten uppdagats.
Det är bara att konstatera. Vill man ha bra och säker mat, så är det bästa att laga den själv. Nog om detta. Nu får kvällspressen älta denna fråga vidare, med dom det berör:)

Nu är det snart dags att krypa till kojs för lite skönhetssömn. Jag och frun skall ju äta middag med snygg-Martin Karlsson imorgon, och då gäller det för en åldring som mig att sova de timmar jag behöver, så man inte helt bleknar brevid Martin imorgon. Intressanta saker kommer att avhandlas vid det bordet, kan jag lova

På återhörande inom kort

Michael Bäckman

söndag 17 februari 2013

Lite lugn i stormens öga...

På väg hem från Göteborg efter en riktigt tuff, men stimulerande vecka. Började veckan på hemmaplan men redan på tisdagen bar det iväg till Gnosjö. Magen var en smula i olag, efter att ha ätit en misstänkt dålig semla, vilket gjorde att jag fastade mig igenom tisdagen, för att kunna genomföra föreläsningen i lugn och ro. Mat i Centrum var temat på seminariet, som hade samlat i det närmaste fullt hus. Lyndon gjorde en riktigt fin insats när han öppnade dagens med ett kortare anförande innan jag själv och Maria Masoomi tog vid. Kände mig nöjd med min egen insats, och Maria var lika bra som vanligt. Dagen avslutades med en paneldebatt, som vi säkert kunnat fortsätta en timme till. MYCKET intresserad publik, och dagen som helhet var väldigt bra. Hemma vid halv tolv på tisdagen.

                     Lyndon och Ulrika (projektansvarig Gnosjö) strax innan seminariet drar igång

Några timmars sömn och sedan upp vid 0415. Väskan till Göteborg hade jag packat under helgen, så det vara bara att rycka med sig väskan och åka iväg till jobbet. Gjorde en kidneybönbiff smet, stökade undan på kontoret och gav mig framåt eftermiddagen iväg till Göteborg. Lyckades för en gångs skull, somna på tåget. Kombinationen magen/fasta/jobb tog ut sin rätt. Väl i Göteborg incheckning på Scandic Crown, och sedan tidigt i säng.

Upp relativt tidigt på torsdagen, och tog mig taxiledes, ut till Glöstorpshöjden, där jag möttes upp. Vi gick sedan ner till de lokaler vid Tove Torg där vi skulle husera i dagarna två. Blev presenterad för kursdeltagarna, och sedan körde vi igång den utbildning i ledarskap som jag jobbat oerhört hårt med. Ingen generell ledarskapsutbildning, utan med ett material som helt utgår från de problem man som chef kan stöta på i den offentliga måltiden, och då från ett köksperspektiv. Märkte per omgående, på kursdeltagarnas respons, att detta var en fullträff. Härliga diskussioner svallade fram och tillbaka och interaktionen mellan mig och gruppen var omedelbar. Efter lunch gick vi in i köket på Glöstorpsskolan, och tillagade där en Alla hjärtans dagsbuffé tillsammans. Helt fantastiskt slutresultat, i en grupp som var grymt intresserad av allt som hade med mat att göra. Inte så konstigt då, att slutresultatet av mingelmaten blev superb. Hummus, Tapenade, Aioli, Ciabatta, Caesarsallad, Melonmimosa, sotad kyckling, sesamknäcke...ja vi producerade otroligt mycket på denna korta tid.


Alla härliga kursdeltagarna samt undertecknad i Glöstorpsskolans matsal.

           Helené Gustavsson, ansvarig för kosten på norra hisingen, var mycket nöjd med maten....

                                 .....som presenterades så här elegant i ett internat meddelande

Dag två av denna ledarskapsutbildning var enbart av teoretisk art. Torrt och tråkigt?? Nix. Raka motsatsen. Vi glömde nästan bort tiden mellan varven. Alltefter deltagarnas engagemang ökade, så ökade min energi och inspiration vilket gjorde att jag, när klockan slog 17.00 på fredagseftermiddagen var totalt tömd på all kraft. Underbar känsla för då har man gjort det man blev anlitad för. Gett allting man har av sig själv. Efter många farvälkramar lämnade ett väldigt stärkt kökschefsgäng lokalerna.

En riktigt stark personalgrupp har bildats dessa dagar, och jag tror att vi kommer att få höra VÄLDIGT mycket om måltid Norra Hisingen framöver. Stadsdelen är ju redan väldigt långt framme i Göterborgs stad, och har redan fått utnämningar för sin goda mat. Något jag själv faktiskt fick smaka på under fredagens lunch. God stekt strömming, egenlagad pannbiff och ett inspirerat salladsbord på Restaurang Matpunkten:))

Själv har jag stora förhoppningar på att få vara med i den fortsatta utvecklingen av kosten i denna stadsdel, i en eller annan form.

                       Full fart i diskussionerna kring bordet. En vanlig syn dessa dagar
               Ett väldigt glatt gäng efter den avslutade utbildningen i ledarskap på Norra Hisingen:):)


Nästa vecka är det tre dagar på hemmaplan innan jag, på onsdag efter jobbet, ger mig iväg till Norrköping för dubbla föreläsningar där under torsdagen. Mycket folk att vänta så inpirationen lär nog infinna sig även där.

Vid tangentbordet

Michael Bäckman


tisdag 5 februari 2013

NU börjar terminen på allvar...

Har ju haft en lugn och fin uppstart på terminen, med mycket planeringsarbete och även matlagning, och mest på hemmaplan. Slut med det nu. Imorgon e.m bär det iväg till Ljungby, så att man är på plats i god tid för torsdagen och fredagens utbildningar på Ryssbygymnasiet, och det femte utbildningstillfället i projektet "Kostkompetens i fem kommuner". Har hittills varit en veritabel succé med genomgående höga deltagarbetyg i utvärderingarna. Samarbetar återigen med Even Bakke, och vi kommer att göra fler saker tillsammans med varandra under denna termin.

Det han & jag sitter och slipar på nu, är den utbildning vi skall hålla på SVPH:s tre äldreboenden i Mars. Ett helt nytt upplägg, som syftar på att förbereda köksverksamheten, för de nya kundgruppper som kommer att infinna sig i äldreomsorgen inom en inte alltför avlägsen framtid. "Morgondagens Mat idag" har vi kallat upplägget, och det känns spännande som tusan att få testa detta.

Nästa vecka bär det iväg till Gnosjö, och en seminarieeftermiddag. På programmet står en föreläsning med Lyndon McLeod, samt en workshop signerad samme person. Därefter kommer jag själv att hålla låda under knappa två timmar, innan allas vår Maria Masoomi tar vid. Hela dagen avslutas med en panelfrågestund, där alla kan komma till tals. Blir en riktigt kul dag, kan jag tänka mig.

Har även färdigställt det material som skall användas på ledarskapsutbildningen hos Måltid Norra Hisingen i Göteborg. Helt ny utbildning, om ledarskap i vår verklighet. Mindre generellt och mer specifikt, om de problem som kan dyka upp för en chef i det offentliga köket. Skall bli riktigt intressant att se hur detta upplägg tas emot. Väldigt mycket diskussionsutrymme blir det.

Även materialet till dubbelföreläsningen i Norrköping och de fyra föreläsningarna i Sundsvall är klara, så det känns att jag står väl förberedd. Hotell bokade lite här och där, och tågresorna är beställda, så nu är det bara att köra.

Vad som står härnäst på planeringsagendan. är att skriva recepturer till de tre tredagarsutbildningarna som skall hållas på Hallstahammars tre äldreboenden i mars, april & maj.

Ett studiebesök från Alvestas kostchef Jens Reinecke kommer också att äga rum den 27 februari, och jag skall även iväg till Karlstad för möte med kosten där, den 26 februari

Utöver detta så pågår det massor med saker "bakom kulisserna" så att säga, och som vanligt vill jag inte gå händelserna i förväg. Kan stöka till saker och ting. Känns jättebra att det rör på sig så enormt mycket runt om i Sverige, när det gäller offentlig mat, och är givetvis överlycklig över att jag anlitas för att förbättra. Känns som ett gott betyg åt det jag hittills har uträttat

Nu är det dags att gå och slå en paneringssmet till morgondagens salta sill, som alla vet att barn älskar, dvs. dom som har vågat prova:)

Michael Bäckman