onsdag 27 april 2016

Final i Skolmatsgastro!!!

Igår var det final i Skolmatsgastro uppe på Lantmännens huvudkontor. Här kunde man verkligen ta till den slitna frasen "alla var där". Hur många profiler som helst från den offentliga gastronomin minglade runt, och stämningen var hög. Deltagarna i de tre lagen så samlade och lätt nervösa ut. 


Brunnsboskolans lag såg väl minst nervösa ut, men så har dom ju rutin också. Vann ju Arlas guldkossa förra året. Nedan ser vi Annika Unt-Widell, som precis återstartat Skolmatens Vänner. Anita Broddeson, tidigare kostchef i Klippan, var givetvis där för att se sina adepter "Åbys mumsliga" på finalscenen.

Helené Gustafsson med kollegor från Norra Hisingen var på plats, för att heja fram Brunnsboskolan..
.
 .....och självklart var tidigare vinnarna Wenche, Veronica & Lyndon med i vimlet. Var total uppslutning från Föreningen Skolmatsgastro.  Nedan ser vi Petra Thestrup i samspråk med Lantmännens Pelle Eriksson

                       Fanns lite smått och gott att tugga på, såklart, och även gott att dricka................

                   Ovan ser vi Cecilia Ceder, som nästan varit som en sjätte medlem i TSSR. Nedanför ser vi Mr Skolmatsgastro himself. Kurt Weid. Med var också Inselspitals representant från Schweiz. Just det sjukhusköket är ett av de ställen vinnarlaget får besöka under sin vinstresa
Nedan har tvi tre ärrade kämpar som hållit ett otal utbildningar i Matsverige. Undertecknad, Paul Svensson och allas vår "Snygg-Martin" Karlsson.....


 Sedan var det äntligen dags. Alla lagen samlades på scenen och Paul Svensson läste upp vinnarens namn....
 ...och vinnare blev Åbys mumsliga, med den fantastiske Sabina Tucic i spetsen, och att dom blev överlyckliga går väl inte att ta miste på....

Tvåa blev Team Gränby från Uppsala. Tyvärr missade jag att fota dom, så här blev det en arkivbild. Hoppas träffa dom igen den 9:e maj, då TSSR lagar upp sin OS meny för första gången



Direkt från Skolmatsgastro så åkte vi sedan vidare till GastroNord och Ergofokus kvällsmingel. Johan och Martin hade fått ledigt, men resten av TSSR var på plats. Det blev en härlig kväll med massor med god plockmat, sång av Mattias Björkgren (Rootvälta) och trevligt mingel.

Nedan ser vi det suveräna gänget på Ergofokus. Joanna, Björn Bok och Sara Ljunggren. Vi kommer att se mycket av dom framöver, då dom är en av TSSR:s mest aktiva sponsorer.  




Idag är det en dags paus från Gastro Nord. Har haft studiebesök från Sodexo, och det var tre oerhört trevliga timmar. Vi får väl se vad det leder till :) Nu blir det till att jobba på kontoret resten av dagen. Imorgon tre timmars jobb och sedan vidare till Gastro Nord igen :)

söndag 24 april 2016

Skellefteå igen!!!

Efter att ha varit på plats på Mättpunkten en vecka, så var det återigen dags att ge sig iväg mot Skellefteå igen. Denna gång stod Baldergymnasiet på tur. Ett smått fantastiskt kök som, märkligt nog, fungerar som mottagningskök. Hade utrustning och ytor som en annan bara drömmer om. Ni ser ju själva på bilderna. Vi hade återigen samlat ihop en rätt så stor grupp och spänt bågen rätt så högt. All tillagning skulle ske i full drift, från grunden, utan prepp, 1200 portioner och genomföras på tre och en halv timme. Tempot var m.a.o högt men vi hann med god marginal. Härligt kunniga kockar....

Johan Ederströms klassiker fick bli fiskalternativet. Johanna dekorerade den otroligt vackra fiskrätt så fingrarna glödde....






Libanesisk ugnsfärs ytterligare en av rätterna för dagen. Helt nyskrivet recept från Mättpunkten och fungerade precis lika bra i Skellefteå som i Flemingsberg.


Här ser vi hur Jimmy och Jocke är i full färd med att steka färskstrimlad paprika, som vi garnerade upp ugnsfärsen med...

Under tiden gjordes det ajvarsås och ugnsfärs på övriga händer...


Att prata mat och umgås med kollegor är en lika viktig del av utbildningen, som att tillaga maten. Då deltagarna kom från olika enheter ges här gyllene tillfällen att knyta kontakter och utbyta erfarenheter.

Den tredje rätten vi serverade var en sötsur dillkyckling. En variant av det klassiska dillköttet. Var den rätt som tog slut först.....otroligt god och otroligt vacker...


Dagens soppa gjorde vi också. Även här blev det en kålrotssoppa, där kålrotens underbara smak framhävdes på ett fantastiskt sätt



En grupp hade i uppdrag att göra en färgrik och smakfull salladsbuffe, och här tog salladsmästare Bakke kommandot, och skapade tillsammans med kursdeltagarna en enormt vackert urval av goda och näringsrika sallader. I stor mängd. Lätt att ta med sig kunskapen hem till sitt eget kök. Inget plotter med små antal portioner utan rediga mängder....



                                                      Tre av dagens sex sallader....

                                   Haricots vertes & rostade morötter i senapsvinegrette...


En blandad grönsallad med soltorkade tomater och riven parmesan.....


.                                    ...samt vitlöksstekt grönsaker. Allt blandat och allt gott.....


När allt kommit ut i serveringslinjen, vidtog en intensiv servering, där gästerna formligen vräkte i sig av alla godsaker som presenterades. Ett kul och välkommet inslag även i gästernas vardag.....

     Självklart hade vi ordnat med lite hjälpmedel, för att få lite feedback på maten som serverades...

På eftermiddagen bakade vi bröd. Lingon & russinlimpa samt Khandans härliga, friterade bröd...


                         Här nedan följer ett bildsvep från det fantastiska "mottagningsköket"



Even blev smått förälskad i avfallskvarnen, och vi kan nog tänka oss att det dyker upp en sådan i det nya köket på Sahlgrenska vad det lider.....

Utvärderingarna från denna dag, visade återigen högsta betyg, och återigen påtalar en stor andel av kursdeltagarna att dom verkligen uppskattat att utbildningen sker i full drift.

Efter kursdagens slut besökte Even och jag Bryggargatan. En fantastisk restaurang i centrala Skellefteå, och avnjöt en middag på lokala råvaror. Den friterade renlaven var en smakupplevelse jag sent kommer att glömma. Efter en god natts sömn begav vi så oss iväg mot Arom, för den sista utbildningasdagen. Vi hade satt ett grekiskt tema till lunch. Köttgryta Stifado (mättpunktens paradnummer) en böntzatziki samt grekisk sallad. Här snackar vi mängder av sallad!!!!!!





                               I Aroms fantastiska bageri bakades det Lingon & russinlimpa
......samt en kladdkaka efter Helenas recept. Denna serverades i restaurangen, men kommer säkerligen att bli en stående efterrätt på Arom. Kusligt enkel att tillaga........

Till middagen bakade vi ett morot och rödkålsbröd. Helt uppbyggt enligt "grundrecept på ett lyckat bröd"



Slutresultatet blev, som vanligt, fantastiskt och det var ett gäng stolta "bakerskor" som visade upp slutresultatet


I varmköket gjorde man stifadogryta och förberedde samtidigt middagen, som denna gång var Egyptisk citronkyckling. Många nya smaker på Arom denna gång. I restaurangen serverades även en Jalfrezikryddad lax (på egenfjord jalfrezikrydda) med limeyoghurt....





                               Kycklingen garnerades upp, enligt gängse rutin, med färskstekt  paprika...

                                             Ris med russin var tillbehöret till kycklingen

                       Även på denna utbildning funderades det, pratades och utbyttes erfarenheter
Förutom det ni sett på bilderna, så tillagade vi även här ett antal härliga sallader i större mängd. Vi gjorde örtoljor och örtsalter. Vi gjorde kryddblandningar och pratade buljongkokning. Vi pratade kökssvinnsreducering och fick igång nya tankebanor.

Upprepar än en gång. Det är INTE matlagningskurser vi gör. Våra kursdeltagare KAN laga mat. Vad vi håller är inspirationsutbildningar. Vi sätter igång nya tänk hos deltagarna, och försöker få dom att tänka utanför boxen. Att hitt nya lösningar. Att få en roligare vardag som kockar. Vi vill att man skall ha KUL på jobbet varje dag. Glädje i matlagningen ger per automatik bättre mat till gästen och en bättre arbetsmiljö, befriad från bitterhet, monotoni och frustration.

Vi är nu klara med Skellefteå för denna gång. På tisdag kommer det några på studiebesök hos mig på Annersta. Då skall vi prata mer om utbildningarna och titta närmare på utvärderingarna.

Nästa vecka kastar Gastro Nord igång. Har fullspäckat schema. Vill Ni som läser detta, och blir sugna på att diskutera utbildningsupplägg, föreläsningar eller annat, så finns jag i Arlas monter torsdag & fredag mellan 10-16. Där kan Ni då smaka lite av Mättpunktens dryck Ayran, som vi serverar då och då. Nu skall jag ägna restan av söndagen åt vila och rekreation. Vänta Er fler inlägg från Gastro Nord under följande vecka.