onsdag 20 december 2017

Årets julbord 2018

Efter underbart arbetsamma dagar, så är nu julbordet över. En hejdundrande succé och som vanligt var det värt varje arbetad minut.
Sitter nu hemma i soffan med värkande fötter och njuter av denna lilla film.

Varsågoda

https://youtu.be/v5N26uEZX8M

Vi på M & H Bäckman AB önskar med denna film alla en riktigt God Jul och gott nytt år!!!

fredag 15 december 2017

2017 är snart över

Vi på Mättpunkten har precis inlett arbetet med julbordet. Osvikligt signalen på att terminen snart är över. Nu går ju alla på de sista ångorna i tanken, vilket är helt förståeligt.
Har varit en tung termin för stora delar av på Annersta. Rektorsfrågan är ännu inte löst, vilket färgar hela skolverksamheten. Många slutar. Nya kommer till. Egentligen bara i köket där det är status quo.

När det är tufft för skolans övriga personal känns vårt jobb ännu viktigare. Att försöka vara den konstanten i skolan där alla känner igen sig, och kan njuta av en stunds avkoppling och en, förhoppningsvis, gastronomisk upplevelse.

Från och med årsskiftet så kommer vi att börja leverera mat till Visättraskolan, vilket känns väldigt motiverande för alla, tror jag. Kommer att tillbringa någon dag eller två i matsalen på den skolan, så deras gäster får ett ansikte på kocken som lagar maten. Säkerligen ingenting unikt. Det är väl något de flesta som har utskick gör? Hälsar på i den mottagande skolans matsal. Ger goda grundförutsättningar för ett gott samarbete.

Har också gjort det sista firmauppdragen för terminen. Hade ett avstämningsmöte med Sodexo förra veckan, där vi utvärderade terminen som gått. Har ju enbart huserat på Sodexoskolrestauranger i Solna kommun. Har besökt Restaurang Pilträdet, Solna gymnasium, Bergshamraskolan och Ulriksdalsskolan. Har varit otroligt intressant och lärorikt, och jag tror att både jag personligen och de köken jag besökt, har haft stor behållning av besöken. Har mött helt fantastiska människor ute i varje kök. Har dessutom varit otroligt kul att få samarbeta med Thea Savakki och Kristoffer Bereda. Underbart trevliga människor :)

Vi kommer att fortsätta arbetet i Solna. Mot slutet av Januari kommer jag att besöka Råsundaskolan. Råsunda är ju ett namn som inte ger en Hammarbyare speciellt goda vibrationer, men får försöka bortse från detta :)

När vi går vidare från Solna vet jag ej exakt, men framåt mars eller april så tror jag nog på ett arenabyte och besök på Lidingö och i Täby.

Apropå Täby, så gick ju en av deras skolor till Guldkosemifinal. Skolhagens skola blir, mig veteligen,  den första Sodexoenhet som når så långt i en skolmatstävling.
Kim Duggin, måltidschefen i Täby, var ju nominerad som just "Årets måltidschef" i White Guide junior tidigare i år.
Nu klämmer alltså en av hans skolor till med en semifinal i Guldkossan. Visar att hårt & målinriktat arbete lönat sig!! Var på ett snabbt studiebesök där i torsdags och fick se en väldigt välordnad och strukturerad enhet. Känns nästan som att det blir jag som får gå på praktik och lära mig ett och annat, när jag väl hamnar i det skolköket. Har ju sett och imponerats av deras Instagramkonto, men det var kul att se enheten och personalen "live" för första gången.

Om Skolhagen är ett nytt namn i Guldkosammanhang, så var det väldigt många gamla bekantingar bland semifinalisterna. Runstensskolan, Mariebergsskolan, Nyhemsskolan & Virginska skolan är ju alla gamla välkända skolor med välkända kökschefer. Härligt att se att min gamle vapendragare i TSSR, Barbro Fernström, är i semifinal. På tiden!!!

Glädjande också att se att Burträsk nu når semifinal. Kan inte säga att jag är förvånad. Känner personalen väl efter mina utbildningar i Skellefteå, och jag vet att man brunnit av revanschlusta efter att inte nått semi förra året.

Jäklar vad spännande Guldkossan kommer att bli i år. Själv sitter jag i juryn för Årets guldstjärna. Hur kul som helst. Ser redan fram emot 3:e maj.

Skolmatsgastro är också på gång. Tror det är idag som sista anmälningsdagen är. Skall bli mycket spännande att se vilka som blir finalister i denna kanontävling.

När det gäller Vårterminen 2018 så är det rätt så lugnt. Vi kör en utbildningsrunda på Restaurangakademin.

http://www.restaurangakademien.se/storkoksutbildning-offentlig-gastronomi/

Vi hoppas på en fullt antal deltagare. Kom igen nu och boka.

Vi har dessutom Skolmåltid 2018. Kan nog bli nästa termins bästa seminaredagar

https://kompetensteamet.se/konferens/skola/skolmaltid-2018/

När det gäller utbildningar så har jag ett antal obesvarade offerter ute, så vi får se vad som händer. I nuläget kan jag dock informera alla intresserade om att sportlovet fortfarande inte är bokat för nästa termin. Hör av Er om Ni är intresserade :)

Det var allt för idag. Skall gå ut och fortsätta med julbordsförberedelserna.

Får väl säkerligen en del kritik för julbordets omfattning i år igen. Många tycker ju att det vi gör i julbordsväg är ALLDELES för överdådigt och överdrivet. Dom förstår inte att vi befinner oss i Flemingsberg. För många barn är vårt julbord är det närmaste man kommer julen.

För att ge en bild av detta, tänkte jag visa ett inlägg, som en av våra pedagoger för vår särskoleklass, lagt ut på FB. Visar tydligt den sociala status som kännetecknar många av våra elevers vardag. Läs och begrunda detta innan Ni klagar på vårt julbord och tror att vi gör detta som någon form av självändamål

Hej varje år har vi lyckats ge våra fina elever små julklappar. Förra året fick de varsin kortlek. Året innan en chokladask. De blir så glada och uppskattar verkligen detta. Dessa ungdomar som växer upp i Flemingsberg har det inte så bra ekonomiskt. I år har vi inte lyckats hitta ngt företag som kan sponsra 13 st elever med någonting. Om det är ngn vänlig själ som har möjlighet att hjälpa oss uppskattar vi det så mkt. 


Självklart ställde M & H upp med biobiljetter till hela gänget. Flera vänliga själar har också bidragit med presenter. Dessutom....dom får ett fantastiskt julbord på onsdag.!!!

Skall försöka lägga ut den obligatoriska julbordsfilmen nästa vecka. Sedan bär det av till Vietnam på själva doppareda´n

På återhörande/skrivande





måndag 6 november 2017

Uppdrag i Orsa

I terminens elfte timme, under höstlovet, så var det dags för terminens (troligtvis) sista uppdrag på annan ort. Åkte iväg mot Orsa på söndagen innan höstlovet och möttes i Mora av kostchef Veronica Berg. Vi åkte iväg till kyrkbyns kök, där vi skulle hålla till under veckan, så jag skulle kunna preppa lite inför måndagens inledande kursdag. Dock hade personalen redan på fredagen plockat iordning, så det var den snabbaste prepp jag gjort.

Upplägget var att hålla utbildningar för all kökspersonal uppdelat på tre dagar. Detta för att kunna ha små grupper med maximal effektivitet. Samma kursinnehåll varje dag, fast med små variationer. På måndagen höll jag också två föreläsningar. Dels en för skolpersonal (15.30-17.30) och dels en för allmänheten mellan 18.30-20.30. 

På tisdagen hade vi även samlat all kökspersonal till en workshop mellan 15.30 och 17.30. Framtidsvisionen var i fokus

Allt detta fungerade klockrent och genomgående kändes det som vi verkligen fick fullt genomslag för alla de tankar jag hade och alla de förhoppningar och ambitioner som Orsakosten har.




                                 Det var hög stämning och mycket skratt precis varenda dag.




Vi jobbade mycket med metoder kring vegetariska biffar, och väldigt mycket med att presentera maträtterna på ett attraktivt sätt. Ofta en viktig, men ack så eftersatt del i den offentliga gastronomin.




                       Varje eftermiddag så samlades vi, och åt gemensam lunch av det vi tillagat




Veronica Berg, kostchef, och Eva Tärnblom tillbringade mycket tid på utbildningarna. Mycket trevligt när även kostenheten är på plats. Viktig signal till de anställda



Vi talade mycket om alternativa pålägg och även mycket om örtsalter, örtoljor och egna kryddblandningar



     Lite brödbakning hanns också med, men på kyrkbyskolan var man redan fena på att baka






Ovan ser vi Bergalyckans höstfisk och nedan ser vi den Torskorizo vi gjorde varje dag. samma recept men tre helt olika smaker varje dag. Hur är det möjligt??





             Vi bakade hela rotfrukter och vitkål i ugn varje dag. Något som verkligen gick hem






Ovan ser vi en grym bulgurtaboulleh och nedan en sallad med balsamicorostade champinjoner



Inte ofta jag hamnar på bild under utbildningarna, men denna gång var det en av deltagarna som helt sonika grabbade tag i kameran och började plåta hejvilt. Det tackar jag för :)








Något som verkligen var kul, var att detta var första utbildningen som vi uteslutande körde på anbudsvaror. Fungerade toppbra och här finns en stor fördel. Nu kan ingen säga att man inte kan laga rätten pga. att råvarorna ej finns på anbudet. Tror det skall bli min melodi i utbildningarna framöver.

Utvärderingarna från utbildningen stärkte, minst sagt, självförtroendet. Det bästa betygssnitt jag fått sedan 2009. Helt sanslöst. 

Nu skall det bli otroligt spännande att se åt vilket håll Orsa går. Jag har stora förhoppningar, och kostchefen Veronica har ett härligt driv och en vilja att förändra. Nu är det bara att hoppas att hon bereds förutsättningarna för att lyckas fullt ut. I så fall så tror jag vi kommer att få höra talas mycket om Orsa framöver.

För mig fortsätter terminen med en hel del uppdrag ute i Solna. Bergshamraskolan, Ulriksdalsskolan, Råsundaskolan och Solna gymnasium skall alla besökas. Bara att öka tempot. 

Sedan vankas det julbord här på Annersta, enligt gängse rutin. Skall precis påbörja den planeringen nu.

På återhörande


onsdag 25 oktober 2017

Högt tempo

Såg att det var en månad jag senast skrev här på bloggen. Nästan chockartat. Tiden rusar ju verkligen på och detta är nog den tuffaste höst jag någonsin genomfört, och det vill inte säga lite.

Jaja, nu vet Ni att jag lever iallafall.

Det stora projektet denna termin är ju samarbetet med Sodexo. Har påbörjat detta genom att besöka olika enheter i Solna. Lite tufft för en Hammarbyare att färdas runt i Mordor, men det har faktiskt varit otroligt roligt. Igår hade vi en kvalitet och inspirationsutbildning på Skytteholmsskolan och det var fantastiskt.







 



 



Detta är ju ett riktigt långsiktigt samarbete, så jag skall inte gå in för mycket på detaljer över varje enhet jag besöker. Kan bara säga att jag fått mersmak och hoppas min närvaro på de olika enheterna skapar arbetsglädje och får personalen att tänka i lite nya banor.

Idag sitter jag mestadels och planerar upp mitt besök till Orsa, som äger rum från söndag till onsdag. Blir härligt kul att återse Dalarna igen. Mer om detta när jag återvänder därifrån.

Har även gjort en andra föreläsning ute i Sigtuna. En tuff sådan, då jag hade fått en släng av influensan när jag skulle föreläsa där. Att stå och mässa i 3 timmar, med ond hals, hosta och 38,5 i feber, kräver sin man. Lyckade dock, och fick så otroligt bra respons igen. Anna Marklund skrev i sitt mail till mig efteråt

-"Det verkar som du har trollbundit publiken ännu en gång. De jag hunnit prata med idag har alla varit mkt nöjda. :D

Kändes otroligt bra att kunna prestera trots att inte kroppen vill ibland

I övrigt så har jag full rulle på min egen skola också. Fler elever än någonsin i den snabbt växande kockprofilen. Hade fiskskola för dom härom veckan Leröy hade ställt upp med sponsorfisk, så vi kunde visa våra ungdomar hur fisk ser ut egentligen. Tacknämligt när företag som Leröy ser värdet i något sådant här, och tar sitt ansvar :) tack Andreas Hartman för hjälpen, förresten







Helt underbart att få ha med alla dessa suveräna ungdomar att göra. HALLÅ ALLA ANDRA SKOLOR. STARTA EN KOCKPROFIL!!!! Låt oss tillsammans på sikt försöka få bukt med kockbristen. Vi måste börja någonstans. Se inte problemen. Se möjligheterna. Kör bara!!!!

Ingen riktigt rast och ro i sikte. Jobbar hela vägen till den 22 december, men då vankas det semester. Åker till Vietnam på Julafton o är borta hela jullovet. Skall bli skönt med värme. Ett tag kvar dit. Vi lär väl säkert höras mer innan dess.

På återhörande mina vänner