tisdag 25 oktober 2016

En lista med tack!!!

Nu har vi fått hyllningar så vi nästan blir generade. Nu vill vi också hylla några som faktiskt är helt oumbärliga för att vi överhuvudtaget kan tävla och få denna silvermedalj.

Tack till:

Martin & Servera : som försett oss med träningsråvaror och glada hejarop. Speciellt tack till Weronica Eklund & Christina Gezelius

Lantmännen: vår ständige partner i detta projekt. Speciellt tack till Peter Skoog & Cecilia Ceder

Arla : ständig partner dom också. Speciellt tack till Inger Myresten & Monica Sander och tack för att det fanns Arlamjölk i Tyskland

Ergofokus : Ni är helt underbara. Vi älskar Er Sara Lunggren & Björn Bok

Hallins : Tack Tommy Hallin, för att du alltid fixar de bästa vagnarna till oss

Ocay : Tack Maryam Yalcintas, för att du hållit oss välklädda

Ipinium : Vi använde Era fantastiska bleck & galler, och var nog först med det i OS sammanhang. Slog mycket väl ut. Riktar ett speciellt tack till Andreas Forström

Tack till alla våra kommuner. Karlstad, Ljungby, Huddinge & Gislaved. Utan Er medverkan går det  inte, för då skulle vi inte kunna träna överhuvudtaget

Tack till First Hotel Billingehus för lånet av Martin Karlsson

Tack Benny Örtbrant för all hjälp med våra grönsaker. Du är bäst

Tack Sodexo transport för fantastisk service under tävlingsveckan. Speciellt stort tack till Micke Hollsten och Christer Ljunggren

Tack till Even Bakke för närings & kostnadsberäkningar. Då var du ju med på ett hörn iallafall

Tack till Tina McLeod för sin fantastiska insats under vår tävlingsdag

Tack till Helena Bäckman & Padma Lavigne för assistans vi lastningen av utrustning och råvaror i Sverige

Extra stort tack till personalen på Restauran Mättpunkten, Gisle Skolrestaurang, Mariebergsskolan Restaurang Eken, köket First hotel Billingehus & Kungshögskolan i Ljungby. Ni var fantastiska i ert sätt att hjälpa oss på varje träningsevenemang. Ni har också sett till att driften har fungerat under den veckan vi varit borta.

Tack till alla som kom och testade vår mat och fyllde i utvärderingarna. Ni har hjälpt oss jättemycket

Tack till alla våra respektive fruar, sambos, barn och äkta män, som står ut med att vi är borta både vardagskvällar & helger. Ni har alla fått dra ett jättelass sedan augusti. Stödet hemifrån betyder allt!

Tack till alla som stöttade oss på plats på tävlingsdagen. Ni var GRYMMA med Era hejarramsor. Extra tack till Kurt, Juanita & gänget på Fazer. Vi håller tummarna idag!!!

Tack Ingela Eriksson & PROJF Consulting, för att Ni hjälper mig att hålla reda på vår ekonomi

Ett gigantiskt tack till ALLA Er ute i de offentliga köken som stöttat, hejat, skickat hälsningar och pushat oss framåt. Vi är Ni. Vi är Ert lag. Vi är representanter för Sveriges största lunchkedja.

All media som hjälpt oss att synas. Smålänningen, SVT småland, SVT jönköping, Radio Kronoberg, NWT, VF mfl. Ni hjälper oss med att nå ut med projektets syfte. Att höja statusen på vårt yrke och få hemmen att se att det faktiskt jobbar kockar på våra skolor/förskolor

ETT STORT ICKETACK TILL TV4, AB, Expressen, SvD, DN & Metro som jobbar hårt på att konstant ignorera oss, trots ständiga pressmeddelanden. Hade jag skrivit om missförhållanden i vårt kök, hade Ni säkert varit på plats per omgående. Alltid svårt att uppmärksamma positiva saker!!!

Har jag glömt någon så ber jag om ursäkt. Inte lätt att komma ihåg precis ALLA man haft att göra med i ett sådant här jätteprojekt.

Nu är det hög tid att packa det sista, innan det är dags att bege sig mot Stockholm igen!!!

Fått frågor om vad vi serverade. Lägger upp vår matsedel och fler bilder här på bloggen så fort jag hinner.

TACK!!!
PS.
Har även fått förfrågningar av en del om huruvida vi kommer att göra gästspel och annat framöver. Självklart kommer vi att göra det!! Kontakta mig för en offert. DSmåndag 24 oktober 2016

Dagen efter..25 oktober

Då var det över. Det vi jobbat för i två år. Det som vi tokladdat och tränat för sedan maj i år. Över på tolv intensiva timmar.

För att ta det från början. Vi åkte iväg till mässan vid 04.00. Lång kö in till mässhallen, men vi var inne i god tid till man öppnade hallen. Hann språkas vid med lagledaren för Team Vienna, som var en oerhört trevlig man.

Inplockning gick bra. Mis-en-placekontroll likaså. Startskottet gick 0700. Första timmen i köket var antagligen den bästa vi gjort i tävling någonsin. Total kontroll. För min egen del tappade jag sedan över tjugo minuter mot schemat mellan 8 och 9. Får analysera den vidare.  Vi gick dock som ett klockspel fram till tiotiden. Sedan tappade vi lite. Små incidenter som vanligt. Lyndons stekbord hade en tendens att slå av. Johan kokade över såsgrunden till köttet. Inte van med så snabba plattor. Babs bråkade med en av kylarna. Jag skar mig i nageln , när jag filéade fisk. Gör ont, men det var bara att tejpa och köra på.

Vi pressade dock på. Kämpade och slet och plockade återigen in tid. Serveringen närmade sig med stormsteg, men med gemensamma ansträngningar så var vi klara med tio minuter till godo. Nästan rekord för oss.

Serveringen gick väldigt bra. Mycket folk. Många svenskar. Mycket positivt från gästerna. Måste erkänna att jag, i det läget, kände guldvittring. Efter att vi var klara med servicen, så var det bara att börja städa. Tog sin lilla tid, då slutinspektionen av köket verkligen är "tysk" dvs. nitisk.

Det var i samband med detta som två av domarna kom för att ge oss feedback. Den feedbacken slog bort alla förhoppningar om guld. Inte så många synpunkter om maten. Nämndes bara med att den var bra. Däremot påtalade man att vi slarvat med golvstädningen under tillagningen. Man hade också fotograferat sopbehållaren, och sett att jag slängt en rödingfilé. Inte bra. Frågade bara vad jag annars skulle gjort då den gled mig ur handen och ned på golvet. Totalt sett kan man väl säga att vi kände oss totalt tillplattade efter denna verbala slakt av vår tävlingsinsats.

Vi hade inte stora förhoppningar när vi lufsade bort till hall 3 för att medverka vid prisutdelningen. Väl upp på scenen så fick vi dock silver.I mina ögon var vi värda mer. Det står jag för. Igår var jag oerhört besviken. Idag är det bättre. Det var trots allt Johan & Barbros första OS medalj. Denna medalj är dom så väl värda. Vet hur hysteriskt glad jag var efter mitt första OS silver. För Lyndon och mig var det vårt tredje raka silver, och man vill ju så desperat ha den där guldmedaljen, så det var nog därför besvikelsen lös igenom.

Vi vet ju också att syftet med vårt deltagande är större än våra personliga egon. Ser jag vinsten i det vi gjort för skolmatssverige, så är det guldmedalj så det stänker om det.

Till Mina lagkamrater vill jag bara säga att Ni är bäst. Tackar alla som var och stöttade oss. Ingen nämnd och ingen glömd.

Jag skall inte bli så mycket mer långrandig denna morgon. Kommer med bilder och annat framåt helgen. Vi har mycket att göra idag med. Först ompackning av lastbilen som skall åter till Sverige, och sedan upp till mässan för slutavstämning med VKD. Depositioner och annat som skall göras upp.

Vi avsluta med en jättefin kommentar som jag fick av Jenny Sellén igår. Jenny har ju tävlat mycket framgångsrikt i tyngd/styrkelyft och vet vad det vill säga att tävla. Hon skrev till mig på detta sätt

Michael, jag är, likt du, en tävlingsmänniska. Jag inbillar mig att jag vet hur du kände efter att ha bommat guldet, även om det handlat om idrottsmedaljer i mitt fall. Det är piss. För en stund 😄 Det vet du 😊👊 Vet du vad? Jag skiter fullständigt i vilka som vann! Har noll koll och noll behov av att ta reda på det. I min värld är du och dina medarbetare (på jobbet och på OS) och det du levererar i form av kunskap, matglädje och fantastiska smaker det bästa som kunnat hända svenska skolor! Du/ni lyfter "matlagning tillsammans" till en helt egen division! Ni inspirerar på tusen olika plan! Livsviktig inspiration fullständigt sprutar ni ut till folket! Du och de dina är fantastiska! Jag har dig att tacka för att jag de senaste åren VÅGAT mycket mera i köket. Tomorrow you will remember that 🤗💪👊🌶

lördag 22 oktober 2016

Weimar & annat. 22 oktober

Äntligen fick man gå upp vanlig tid igen. 0415 ringde min klocka, och det kändes riktigt skönt att smyga upp och dricka kaffe.

Vid 0545 samlades vi i receptionen och utanför hotellet mötte sedan Christer oss med sin lastbil. Som vanligt ingen sidoskjuts, utan det var flaket som gällde för alla utom Martin, som assisterade Christer med att hitta till Weimar.

Resan gick alldeles strålande och vi hann med att sjunga "Ja må han leva" för Johan som fyllde 25 (hmm..)


Väl ute i sjukhusköket så var det bara att börja lasta av. Ingen av de som jag pratat med per telefon hemifrån var på plats, men vi fick underbar hjälp av kökets grymt trevlige kock. Frågade vad han hette, men det är en omöjlighet för mig att komma ihåg nu. Jag är inte 25 (hehe..) Såhär såg han ut iallafall. Lagade 1200 portioner per dag till sjukhus, seniorer och skolbarn. Knegarkock som oss, och vi kom kanonbra överens.


Bjöd på kaffe gjorde han också. Vilken kille!!!!


Han fick en påse med svenska delikatesser som tack för hjälpen. Renkorv, älgsalami, björnkorv, knäckebröd, brännvinsost och svensk choklad.Vi har ju alltid med oss lite sådant och delar ut till extra trevliga personer.

Efter en timmes plockande hade vi tömt lastbilen och kunde åka hem till hotellet igen och mumsa i oss lite frukost. Klockan 0915 var det så dags att åka upp till mässan för att kolla på den första tävlingsdagen i vår kategori. Späntade möte mellan Fazer Culinary Team Sverige (regerande världsmästare), Fazer Finland, Piva Belgien och ett Österrikiskt lag.

Mitt i vimlet träffade vi Cecilia Ceder (Lantmännen). Mysigt. Hon var ju även med på vårt första OS. Kändes som cirkeln slöts när hon dök upp.Massor med både överraskande och värdefull information. Märkligast var att man inte får ha sin egen medhjälpare i köket, som diskar o städar, utan tilldelas en av arrangören. Detta innebär för oss att Martin kommer att hamna som ansvarig i serveringen utanför köket. Får lösa sig. Än märkligare var att man nu tagit bort det freeflowsystem som tidigare varit kutym.

Ecolab påstod att det inte fungerar enligt deras egenkontrollregler. Märkligt. Ändå tävling, där freeflow (dvs. buffé på varma tillbehör) är en del av tävlingsreglerna.

Jaja, vi är skolkockar. Vi anpassar oss. Vi kan laga mat i vad som helst, hur som helst, med vilka som helst under vilka förutsättningar som helst. Vi har SkolmatsSverige i ryggen. Inget kan få oss att börja känna oss nedslagna. Vi har morgondagen på oss att korrigera vårt upplägg.

Dagens tävling var exceptionellt spännande. Fazer Sverige tappade tid när man inte fick ha sin egen diskare. Ändå presenterade man en fantastiskt trevlig meny, och självklart så nådde man guldpoäng.  Nedan ett bildsvep från Fazers servering...

                                                                      Kötträtten
                                                                   Vegetariska
                                                                         Fisken
                                                                           Efterrätten

Fazer Finland hade väl inte riktigt lika bra mat, men bör väl kanske greja en guldpoäng ändå. Tror däremot inte att varken Belgien eller Österrike når högre än silverpoäng. Vet ännu inte, när detta skrivs vilken valör övriga lag fick på sina medaljer

Otroligt stor tävlingsyta, och både vår klass, Juniorkocklandslagen & Landslagen var igång samtidigt.
Ser helt annorlunda ut mot där vi tävlade sist. Ett riktigt lyft för åskådarna, som kan följa de tävlande köken via glasväggar. Bilderna kan inte göra denna enorma tävlingsyta rättvisa, men bilden nedan ger Er en liten uppfattning.
             

På kvällen blev det födelsedagsmiddag för Johan. Förutom laget så var självklart Cecilia med. Anslutit till gänget har även Tina gjort. Tina är således Lyndons fru, och hon kommer att tillsammans med Martin hjälpa oss med att hålla ordning ute i serveringen:
 Nu måste jag krypa till kojs. Prepp imorgon. 

På återhörande

fredag 21 oktober 2016

21 oktober & invigning

Vaknade 0520. Det var absolut inte nödvändigt men ibland är det svårt att övertala kroppsklockan att sova vidare. Upp och pratade lite med frun, som var i full gång på jobbet.

Sorterade lite bland papper och annat inför de kommande dagarna. Vid 13 tiden tog vi då spårvagnen upp till mässan


Mycket behagligt att åka spårvagn i Erfurt. Ni ser vad nöjd Lyndon ser ut, och vad drömskt Johan tittar mot horisonten. Martin ser lite rädd ut. Kanske går för fort...


Väl framme på mässan fick vi kika närmare på de nu färdigbyggda köken. Vi träffade också legenden Kurt Weid, som var där med sitt Fazer Culinary Team..

 Vi har ju lärt känna Fazerkillarna & tjejerna rätt så väl vid detta laget Tredje mästerskapet som vi deltar i samtidigt. Tycker det är jättekul. Fazer är ju regerande världsmästare och verkligen ett gäng som kan sina saker, och som är en förebild både som yrkesmän och som ödmjuka kollegor. Nu kommer man med ett delvis nytt lag, men lär vara oerhört vassa ändå

Invigningen är ju ett grandiost spektakel, med ofantliga mängder kockar från när och fjärran, som minglar runt i mässhallarna i väntan på att få marscher in under den pampiga invigningen...

 


                   .....och självklart hittar man även Team Swedish School Restaurants i vimlet......                                          ....tillsammans med färgsprakande Sri Lanka......

                            .....och där det finns en mountie, hittar man med all säkerhet.....

Team Canada

 Svenska Kocklandslaget är självklart också på plats, tillsammans med svenska juniorkocklandslaget, och självklart tågar vi alla in samtidigt under den svenska fanan. I blont hår skymtar Ni helt underbara Yvonne Rossbaum....

                     Lyndon ser lite blasé ut..men så är han också trefaldig mästerskapsdeltagare

Alltefter tiden gick så fylldes hallen på ordentligt och det var fullt med vita kockmössor vartän man såg....Svårt att förstå hur enormt maffigt detta är..men jag hoppas Ni får en liten uppfattning via dessa bilder
Väl inne i huvudhallen så går det desto fortare. Bilder på själva inmarschen hittar ni på vår facebooksida.


Efter detta blir det mingel med både mat och dryck men det fick vi avstå. Imorgon bitti 0600 hämtas vi upp utanför hotellet av Christer, som nu kommit till Erfurt med våra grejer. Vi skall då ut till Weimar och packa av våra grejer i det preppkök vi skall vara i. 

Viktigt att planera in allting noga nu, då lastbilstrafik är förbjuden i Tyskland på söndagar. Gäller att få logistiken att funka efter preppen, men det löser vår väldigt stabile transportansvarige Micke Hollsten. Nu måste jag krypa till kojs. Upp vanlig tid imorgon.

På återhörande

torsdag 20 oktober 2016

Torsdag 20 oktober

Vi åkte på en riktig överraskning imorse. Visade sig att på Radisson Blu Erfurt så ingå INTE frukost på Businessclass rummen. Första gången det hänt mig på något Radissonhotell överhuvudtaget...och jag har bott MYCKET på Radisson.

Ingen jättefara för mig, som oftast startar dagen med några koppar kaffe. Katastrof för en som Johan Ederström, som blir oerhört kinkig utan regelbunden kosthållning. Som Ni ser nedan, så var han så desperat att han var beredd att gå till riktiga ytterligheter för att stilla sin hunger.
Som tur var så fick vi honom på bättre tankar och vi avnjöt vår frukost på ett rätt så skapligt morgonfik. Efter det var alla på glatt humör igen. Vi gick ner till Anger och tog spårvagnen upp till mässan.

Det kändes härligt att återigen skåda denna enorma mässhall. Så kul att se en fotosession med Mexicos landslag äga rum utanför mässan.Vi letade sedan upp VKD:s expedition, registrerade oss och fick vårt "kuvert" med namnbrickor, parkeringstillstånd och annat som är nödvändigt.

Att det blir en enorm tävling råder det inget tvivel om. I mässhallen (under full konstruktion, som ni ser på bilden nedan) kommer, inom kort, att tävla enorma mängder kockar. Frank Widmann, juryns ordförande, berättar att det är 32 kocklandslag, 20 juniorkocklandslag, 20 lag i storkökskategorin (däribland oss) & 60 regionala lag som tävlar. Därtill mängder av individuella deltagare.
Totalt deltar 59 nationer i detta OS, och en rolig detalj är att Kina deltar för första gången sedan 1976. Det är 60 domare på plats här i Erfurt, för att döma alla dessa olika kocktävlingar.
Rätt så kul att tänka på alla dom hemma i Sverige, som tror att vi åker iväg till något litet "skolmats" OS. Fortfarande väldigt många, speciellt inom TV & storstadspress, som verkligen har svårt att förstå att skolkockar kan tävla i "riktiga" mattävlingar. Lite synd, för det är just media som är så viktig i att få ut de budskap som vi vill förmedla. Som tur är så är ju landsortsmedia betydligt mer på alerten, så budskapet får spridas därifrån o in på nationell nivå. SVT sSmåland får ju löpande rapporter och filmmaterial från oss via Johan

Efter att även vi poserat utanför mässhallen, så begav vi oss tillbaka ner till stan. Passade på att strosa runt denna lilla tyska pärla till stad. Tryckte glatt i oss av Thüringen bratwurst i lokal korvkiosk. Här vet man minsann hur en korv skall stoppas. Köper nog hem några kilo och skickar med vår transportbil hem till Sverige.

Apropå Transportbil. Under eftermiddagen så nådde vår chaufför Christer fram till Gislaved. Christer är ju rutinerad och körde även våra grejer i Luxemburg, så när han sitter vid ratten känner man sig trygg. Efter lite pusslande var allt på plats...
 Framåt 15.45 gav Padma Lavigne, som var transportansvarig i Gislaved, tummen upp. Christer smällde igen sin lucka, och nu rullar bilen mot Götet, för vidaretransport till Kiel och sedan Erfurt, där vi räknar med att packa upp allt tidig lördagsmorgon.


Nu återstår det inte så mycket mer idag än att ge sig ut på stan igen, och hitta något trevligt, rustikt ställe att äta middag på. Finns ju en uppsjö sådana här i Erfurt.

Imorgon är det invigning och då börjar det på allvar. Hoppas kunna göra en livesändning från den på vår fb-sida. På återhörande