tisdag 30 oktober 2012

NY REKTOR!!!!!!

Då var det äntligen klart. Ny rektor för Annerstaskolan. Den 1:a November tillträder Tommy Hellsten posten som rektor. Kommer precis från hans inledningsanförande, där han berättade om sig själv och sina tankar.

Har tydligen en bakgrund som hemkunskapslärare och ett grundmurat matintresse, vilket kändes väldigt trevligt att höra. En matintresserad rektor, känns central för att kunna utveckla Annerstakonceptet och Restaurang Mättpunkten vidare. Känns också väldigt skönt att alla turer kring rektorstjänsten äntligen är till ända.

Detta skänker nog arbetsro till hela skolan.

Michael Bäckman

söndag 28 oktober 2012

Lite söndagsjobb...

Tvättstuga idag, vilket innebär lite dötid mellan varven. Passat på att skriva färdigt utvärderingarna för Säters ädreboenden, samt skriva lite information till en ny kontakt i Ovanåkers Kommun. Alltid bra med Facebook, där man snabbt och smidigt får kontakt med varandra.

Har även börjat att uppdatera hemsidan. Har släpat efter lite med det, i samband med OS. Det är ju min glade kock Stefan, som hjälper mig med det.

Dessvärre måste jag genomföra en smärre prishöjning. Då jag fått ett större inkomstbortfall än tidigare, de dagar jag är ute och inspirerar och föreläser, måste jag då kompensera detta med en prishöjning. Inget jag kan göra något åt.  Firman lever ju, trots mycket jobb, hela tiden på marginalen. Vill ju ändå hålla lägsta möjliga pris, så att så många kommuner och skolor som möjligt, skall ha råd att ta del av det jag har att erbjuda.

Nästa vecka bär det av till Rättvik. På torsdag närmare bestämt. Endagsuppdrag, vilket innebär mycket tågåkande. Vill INTE höra talas om snöstormar, oväder eller annat. Glädjande nog fick jag höra att Leksands Kommun hakar på, och gästar föreläsningen även dom. Det är så en slipsten skall dras. Gå ihop med grannkommuner, och boka föreläsning. Mer inspirerande för mig också, att få stor publik.

1:e november börjar vår nye rektor på Annerstaskolan. Hälsar honom välkommen, och hoppas på ett gott samarbete.

Rensade även min Mac på gamla foton (trodde jag), och lyckades på samma gång radera varenda foto från OS-veckan. Kändes lite surt, men vad skall man göra. Får leva på minnesbilder istället för visuella upplevelser....och kanske ta en lite kurs i MAC-kunskaper....

Michael Bäckman

fredag 26 oktober 2012

Ibland blir man besviken...

Hade tänkt att jag skulle ta helg nu. Såg dock ett rätt så skrämmande inlägg på Facebook.

https://www.facebook.com/henric.lindberg skrev ett inlägg till Kristinehamns Kommun med en fråga som löd såhär:


Det har nyss kommit till min kännedom att man i Kristinehamns kommun låter lärare och liknande laga mat till barnen på fritids. Detta sker på loven, tex hela sommarlovet. Människor helt utan utbildning om hygien, temperaturer, ringar på fingrar etc, eller någon form av utbildning vad gäller kost och näring är tvungna att göra detta förutom att ta hand om barnen. Ansvariga skyller på ekonomin. Jag tycker att det är minst sagt uppseendeväckande!

Han fick faktiskt svar från skolchefen

Hej Henric. Ja det stämmer att på vissa fritidshem så lagar fritidshemmets personal maten. Samma regler gäller för dem utifrån alla Miljö- och hälsoskyddslagar.Vänliga hälsningar 
Kerstin Hedvall, skolchef


Konstaterar lite uppgivet att skolchefen tycker att detta är okej. Sålunda spelar det alltså ingen som helst roll, att man inte har någon utbildning i att TILLAGA mat. Det enda som spelar någon roll är att man följer Miljö och Hälsoskyddslagarna. Måste säga att det känns fullständigt makabert att höra en skolchef uttrycka sig på detta vis. 

Om man i Kristinehamn verkligen tycker att barnens matvanor har såpass låg prioritet, att man inte ens kan ha utbildad kökspersonal att laga mat, är det riktigt illa ställt.
Man kan då även fråga sig hur det är ställt med näringsriktigheten i den mat som serveras på berörda fritids. Spelar ju ingen roll om det är enbart under lov detta förekommer. Har personalen även utbildats i att kunna komponera en näringsriktig måltid. 

Tycker att detta är under all kritik. All heder åt Henric Lindberg, som uppmärksammat detta, och fy skäms till Kristinehamns Kommun. 

Michael Bäckman








tisdag 23 oktober 2012

Full fart på Mättpunkten!!!

Skönt att ha en hel arbetsvecka på Mättpunkten efter all OS-uppståndelse och efter veckan i Säter. Hade fantastiskt givande dagar på kommunens äldreboenden, och levererade även en, till synes, väldigt uppskattad föreläsning.

http://www.dt.se/nyheter/sater/1.5211461-leverbiffen-gav-skolmaten-daligt-rykte

Att det börjar bli drag kring maten på äldreboendena, står bortom allt tvivel, och mitt tips är att det blir nästa stora fokusområde efter skolmaten. Fortfarande obruten mark på många ställen, och det är kul att vara med från början. Fick igår en förfrågan om att föreläsa och inspirera Hallstahammars äldreboendekockar. Skall bli ett sant nöje. Gjorde ju ett besök där i början av året, och föreläste då för skolkockarna. Var tydligen mycket uppskattat enligt vad jag hörde igår. Alltid glädjande att höra att det man försöker förmedla uppskattas.

Var ju även med i P4 vaken och på Ålandsradio. Ålandsradiosändningen är festlig. Där har man lyckats leta reda på kocken som gav mig receptet på ålandspannkakan för en 15-16 år sedan. Snyggt jobbat, Radio Åland.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=5313742&play=4206762&playtype=Ljudklipp

http://www.radiotv.ax/files/20121017_a778landspannkaka.mp3

Finlandsprojektet börjar ta form. Inbjudningarna till seminariet i Villmanstrand går ut denna vecka, och det skall bli oerhört inspirerande att vara med där. Återkommer så fort det finns länkar att lägga ut.

Nästa vecka väntar en tripp till Rättvik, för ytterligare en föreläsning. Skall bli kul att inleda detta samarbete.

En annan höjdpunkt nästa vecka blir givetvis att åka till Karlstad och se Ulf Lundell. Nästan lika kul blir det för mig och frun att få chansen att ta en kvalitetsfika med allas vår Barbro Fernström. Mycket kaffebröd och matprat vankas på lördagen.

Avslutar med en bild på mig och en av OS-lagets största fans. Vem vet, kanske en blivande OS kock själv:)Heja Emil:)) Ni får väl gå in och gilla hans fb sida, som hans mamma Camilla Sparring hjälpt honom att starta
https://www.facebook.com/pages/Vi-som-vill-se-Storkökskocklandslaget-i-TV4/416669021731313



Tack för ikväll

Michael Bäckman


tisdag 16 oktober 2012

Tyst och stilla...

Det är två ord som verkligen passar in på Säter. Sitter på Stadshotellet och väntar på att fotbollsmatchen skall börja, och tänkte passa på att skriva lite.

Firman har ju blivit en aning eftersatt på grund av. OS. Har inte haft så stora möjligheter att hålla kolla på var det finns behov av utbildningar och föreläsningar. Den här terminen känns relativt fullbokad, men finns intresse för en eller annan enstaka föreläsning så kan jag säkerligen tillgodose detta behov.  Däremot har jag väldigt många lediga dagar under Vårterminen 2013. Har en del planer med ett antal intressenter, men inga datum är satta, och som vanligt är det alltid först till kvarnen som gäller hos mig:)

Det som kan vara intressant är att jag, för första gången på länge, INTE har några bokningar på Sportlov och Påsklovet 2013. Samma sak gäller även här. Först till kvarn är det som gäller.

Skrev det på vår sida på facebook, men skriver det även här. Det går att boka OS-laget för en eller flera dagar. Upplägg resonerar vi oss fram till, och är ni intresserade så kontakta mig för offert.

Imorgon kväll kommer programmet "Vaken", på P4, att göra en uppföljning på det program jag deltog i, innan OS. Blir väl en sändning natten mellan onsdag och torsdag. Är Ni sömnlösa, så passa på att lyssna.

Var med i Ålandstidningen i Måndags, och blev intervjuad av Ålands radio igår. Intresset från Ålandshåll beror givetvis på att vi hade Ålandspannkakan som efterrätt i OS. Jättekul. Får se om jag kan hitta några länkar till detta någonstans.

Sådär. Nu skall jag ta och förbereda mig lite inför morgondagens besök på äldreboendet Enbackagården i Gustafs:)

Vid pennan

Michael Bäckman



söndag 14 oktober 2012

Exklusivt!!! OS invigningen..

Här kommer ett klipp från inmarschen under invigningen av Matlagnings OS i Erfurt, sett från Team Swedish School Restaurants perspektiv:))

http://www.youtube.com/watch?v=8XimybY5bzM&feature=plcp

Njut....

lördag 13 oktober 2012

Tillbaka i vardagen





Känns rätt så skönt att ha landat igen. Torsdagen efter hemkomsten var oerhört jobbig. Var enormt trött, och alla de vakna timmarna i Erfurt landade som ett ton tegelsten i skallen på en. Det som höll igång mig var alla de hyllningar vi fick, vilket var smått fantastiska. Började torsdagen med att lyssna av min jobbmobil, och där fanns det en hel drös meddelanden. Däribland en påringning från TV4:as nyhetsmorgon, som hade velat ha med oss i torsdagens sändning. När jag återknöt kontakten med dom var det försent. Vet att det var lite upprört kring att vi inte var med, men där hade vi alltså orsaken. Skapades ju en fb grupp rätt så hastigt...https://www.facebook.com/pages/Vi-som-vill-se-Storkökskocklandslaget-i-TV4/416669021731313 och det värmde att den bildades, men som sagt var, det var meningen att vi skulle varit med. Pratade sedan om vi skulle fått vara med och göra ett inslag under måndagens sändning, men om detta har jag inte hört något mer, så det har uppenbarligen runnit ut i sanden. Nu släpper vi dock det. Finns andra forum som vi kan använda oss av.

Fick massor av samtal även under fredagen, som var av stort intresse, och även samtal från de mest oväntade håll. Tror nog att detta kommer att leda till en massa god uppmärksamhet för skolmaten. Vi får se vad som fortsättningsvis händer och sker.

Pratat lite med mina lagmedlemmar och alla har väl upplevt hemkomsten lite på samma sätt. "Var har Er fighting spirit tagit vägen" undrade Kurt Weid på fb, och jag då förtälja att den givetvis finns kvar, men att vi nog alla var redigt trötta efter OS-veckan. Vi hade ju inga lätta dagar, då vi i laget skötte precis allt själva. De andra lagen hade sina projektledare, och en stab med folk som assisterade i av på lastning av vagnar och råvaror. Detta var saker som vi själva fick ombesörja. Det var dock väldigt nyttigt, och säkert en stor anledning att det gick så bra som det gjorde. Teamkänslan som skapas av sådana vedermödor, blir enormt hög, och vi jobbade verkligen 100% för varandra. Vi blev verkligen ett LAG på riktigt.

Hur vi nu går vidare, återstår att se. Vi har planer, men inget vi går offentligt med. Själv ger jag mig iväg till Säter, efter jobbet på tisdag. Skall besöka tre äldreboenden i den kommunen, och se om jag kan vara behjälplig till att utveckla äldreboendematen i den kommunen, precis som jag gjort med skolmaten.  Håller även en öppen föreläsning där på torsdag kväll.

http://www.sater.se/download/18.3315e2ff139f70b0437329/1348819915406/Michael+Bäckman+affisch+2+3.pdf

Min nye kock på Restaurang Mättpunkten har fungerat väldigt bra, och det kommer att underlätta vår verksamhet att vara fulltaliga igen. Anna Collins-Gustafsson fick inte fortsätta som rektor på Annersta, och den tjänsten är nu tillsatt och vi väntar in den nya rektorn under vecka 44. Återstår att se vad detta leder till. Vi får hoppas att det inte påverkar vår (dvs. restaurangens) verksamhet nämnvärt.

Har funderat på om vi skall anmäla oss till Magasin Måltids White Guide, men allting sådant kräver lite tid och jag får se om den tiden finns. Ser lite illa ut nu, speciellt med tanke på det evenemang jag skall delta i, borta i vårt östra grannland. Känns centralt att kunna presentera vårt Annerstakoncept på ett bra sätt på plats i Villmansstrand.

Har ju också min föreläsning på Framtidens Storkök att planera.

http://www.talentumevents.se/deltagare/framtidens+storkok/a2140692

Skall ju även iväg till Rättvik och föreläsa. En kommun jag ej samarbetat med tidigar, men som jag nu inleder ett utbyte med. Nästa steg efter föreläsningen är att Rättvik skickar sin skolmåltidspersonal till mig på studiebesök i omgångar. Kommer även att få besök av Ludvika, för ett studiebesök.

Nu skall jag njuta av resten av söndagen, tillsammans med frun. Mer hanfasta uppgifter idag. Tvättstuga  och fläskpannkaka på agendan.

Vid pennan

Michael Bäckman






tisdag 9 oktober 2012

GPS Ingrid...

Nu är den fantastiska OS resan över för vår del. Avnjutit en underbar dag, med ett stressfritt besök på mässan, där vi avslutade allt pappersarbete. Vi började dock dagen med att återlämna vår kära bil, och GPS:en Ingrid. Rösten kallades så, när man bytte språk till svenska. Ingrid var galen

Efter vi hade varit på prisutdelningen i går kväll, hade vi avtalat att åka till Weimar och Frau Zimmerman för att återlämna lånad utrustning. Därefter skulle vi snabbt åka tillbaka och vara med på den sponsormiddag, som lantmännen ordnat. Inga problem. Lyndon och Fredrik åkte till hotellet. Jag själv, Martin och Even satta oss i bilen, knappade in adressen till Weimar på "Ingrid" och åkte iväg. Hon lät förvirrad redan från början. Vi skulle svänga där det inte fanns någon infart, och hon skulle hela tiden räkna om resväg. Till sist hamnade vi på någon form av motorväg, och efter att ha åkt en bit, trodde vi att Ingrid var normal igen. Ack, vad vi bedrog oss. Plötsligt ville hon vi skulle svänga av vägen, göra en U-sväng och åka över en bro. Väl över den lilla bron, som var enkelriktad, kom vi fram till en korsning, där det bara fanns tre grusvägar att välja på. Här någonstans började Martin få lite panik. Jag med. Even kokade.Vi svängde höger och skumpade grusväg parallellt med motorvägen, men kunde inte svänga av någonstans.  Ingrid föreslog "kör trehundra meter och ta till höger fågelvägen". Det fanns alltså ingen väg ut. Vi var i det tyska helvetet  Klockan tickade. Martin började gå upp i falsett när han pratade, och vi var alla gråtfärdiga, men denna gång inte av glädje, utan av förtvivlan. Becksvart var det också. Till sist kom vi upp på asfalterad väg igen, och Ingrid fick åter upp ångan, och ledde oss till civiliserade treakter. Dock inte dit vi skulle utan in i ett främmande hyreshusområde. Där hade vi dock turen att hitta en väldigt överförfriskad tysk som sade, på sluddrig och gutural tyska att vi skulle ta 71:an till A4:an. Vi stängde ned Ingrid, och chansade på att han hade rätt. Givetvis hittade vi rätt väg direkt, och återigen gällde den gamla devisen att fyllon alltid talar sanning.

Klockan var då 20.15. Vi skulle ha varit på sponsormiddagen 20.00. Nu gick det dock fort. Vi kände igen oss. Martin körde som en galning, Jag var på väg att få en hjärtinfarkt av hans filbyten och inbromsningar. Väl framme hos den fortfarande lika glade & champagnesippande Frau Zimmerman, så lastade vi av i rekordfart. Ett hastigt och hjärtligt farväl, och sedan tillbaka till Erfurt. 21.20 stegade vi in på restaurangen, fortfarande iklädda tävlingskläderna.

Det var historien om Ingrid.

Ikväll avslutade vi med en hejdundrande middag på en tysk vikingakrog. Sanslösa portioner och tokbilligt som vanligt. Vad sägs om detta spett, för två personer.

Med detta avslutar jag rapporteringen från detta OS. Det har varit vidunderligt kul

Vid tangentbordet

Michael Bäckman

måndag 8 oktober 2012

Sanslöst...

OS-silver. Vem kunde ha hoppats på det, när vi drog igång denna satsning för ett och ett halvt år sedan?

Dagen började mindre lyckat. Vi lämnade hotellet med vårt chabrak till bil, GPS:en fick fnatt, och vi hamnade i någon form av sophög strax utanför Erfurt. Efter lite letande hitta vi dock till mässinfarten. Vi packade av och fick komma in vid sex tiden, och köra igång klockan sju. Allting gick som på räls, åtminstone till en början. Schnitzlarna blev toklyckade och var klara i tid. Martin for omkring som ett jehu i köket. Fredrik kom snabbt igång med köttbullarna. Even styckade lax snabbar än Fantomen. Lyndon var som ett svart hål och sög till sig allt odiskat och allt skräp som vi spred.

Första problemet dök upp när mannagrynsgröten brände i grytan. Martin löste dock detta problem galant. Därefter började även ärtsoppan att bränna vid. Dessa induktionshällar. Svåra att lämna obevakade. Det märks att vi är vana med skolrestaurangernas, halv om halvt, sunkiga utrustning. Martin fixade dock även detta.

Allting rullade vidare och vid tio började folk droppa in. Själv blev jag, för första gången sedan vi anlände till Tyskland, lite orolig. 1, 20 kvar och ingen mos påbörjad, och inga schnitzlar stekt, när vi fick beskedet att vår servering var SLUTSÅLD. 150 hungriga skulle komma. Vi gjorde dock bara som man brukar göra i ett skolkök, när någon sjukskriver sig. Plattan i botten, hitta snabba enkla lösningar, och vips blev vi klara med tre minuter till godo.

Serveringen gick strålande. Vår salladsbuffé var som en lysande diamant, brevid våra konkurrenters relativt oinpirerade salladsbord. Vi fick massor med positiva omdömen, och att vi definitivt serverade den godaste maten stod bortom alla tvivel. Nu är det ju inte bara maten som räknas, och någonstans på vägen har domarna sett att vi begått misstag, som kostade oss guldmedaljen.

Massor med bekanta ansikten på plats. Räknar inte upp alla, men mest synd var det om huddinges utbildningschef Jukka Kuusisto. Var på väg från sverige, då hans flight ställdes in, vilket gjorde att han missade tåget, vilket i sin tur ledde till att han missade själva serveringen. Som tur var så hann han till prisutdelningen, och efter den såg han väldigt nöjd och glad ut. Lätt förståeligt. Nu har huddinge även en OS-medaljör inom sin skolmat. Jag uppskattade enormt att han kom. Vilket engagemang av en politiker att åka till Erfurt för att stötta en skolkock:) Tack Jukka.

Vill även tacka våra underbara sponsorer. Dafgård, Arla och Lantmännen. Utan er hade det knappast gått att genomföra detta. Speciellt tack till underbara Cecilia Ceder på lantmännen och Monica Sander på Arla. Ni har en stor del i silvret.

Sammanfattningsvis, så har denna OS-satsning blivit en succé. Våra och skolmatens namn, har spridits i kretsar, som förut inte ens visste vi existerade. Nu är det upp till ALLA kommuner att utnyttja all den goda publicitet, som denna satsning har skapat. In med nytt blod i köken. Dessutom har diskussionen om det helmanliga laget nu stannat av. Kul att folk börjat inse att detta inte var ett lag som bestod av män, utan av skolkökskockar, vilket är en titel som inte har någon som helst könsbundenhet. Vi är kockar. Punkt slut. Det har vi bevisat idag, genom att besegra några av världens mest ansedda lag, och det med skolmat och väldigt knappa resurser. Precis som i den offentliga måltiden.

Nu skall jag sova. 20 timmar vaken och hög tid att knyta sig. Historien om resan till Weimar efter tävlingen brättar jag imorgon. Stay tuned för att höra hur världens snurrigaste GPS "ingrid" ledde in oss på enkelriktade grusvägar istället för motorvägen....

Vid pennan

Michael Bäckman


söndag 7 oktober 2012

Dan före dan...

Full rulle hela dagen och kvällen. Klockan är nu 21, och vi har precis återkommit från Weimar. Haft en riktigt bra preppdag, bilen är fullastad och vi står fortfarande på benen. Upp 0300 inatt, för avresa mot mässan vid 0400.

Köket vi har preppat i var helt suveränt, och den ansvarige Frau Zimmerman var en härligt trevlig kvinna. All heder till henne för ovärderlig hjälp under dagen.

Vi har även träffat Guatemalas Juniorkocklandslag, som preppade i samma kök. Ledda av en VÄLDIGT pratglad amerikan, som dock var oss behjälplig på många olika sätt.

Längre rapport än så orkar jag inte skriva. Vill Ni se foton så följ länken nedan.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.436908129678880.90292.312378332131861&type=1&l=42042c67e4

Nu ropar sängen "soooovdax"

Micke


lördag 6 oktober 2012

Lördag!!!

Härlig dag!!! Upp tidigt i morse för avförd till bilavhämtning. Fick nästan exakt den typ vi ville ha, så nu är vi bilburna också. Snygg-Martin självklart chaufförsval, då han även kallas Motor-martin i vissa kretsar.

Sedan blev det avfärd till mässan. Hängde på låset, och sedan blev det katapultfart bort till det imponerande tävlingsområdet.

Vi smög omkring och tittade och studerade hur de andra lagen hade lagt upp sina serveringar. Ett ungerskt, två schweiziska samt Team Sabis tävlade.  Hade nästan väntat mig att bli en aning nedslagen, en aning skraj och inse att vi var ute i för tufft sammanhang. Effekten blev den motsatta. Ungerns servering höll lägre klass, än vad som påträffas i många svenska medelgoda lunchrestauranger. Det ena schweiziska laget var bra, men inte så exceptionellt imponerande, som jag väntat mig. Det andra schweiziska laget, höll heller inte någon högre standard. Team Sabis var det lag som jag tyckte gjorde dagens bästa servering. Trevliga lagmedlemmar (varav en som påbörjat en karriär i skolrestaurang, och som jag kommer att träffa efter OS), och väldigt trevlig mat. Borde vinna dagens tävling enligt mina, idag helt objektiva, ögon.
Efter att ha sett dagens tävling kan jag konstatera följande.
Vi har tränat på precis rätt sätt. Upplägget var nästan precis som vi väntat och hoppats på, så vet redan nu hur vi lägger upp måndagen. Detaljen med att ha ett "rent" potatisalternativ, var ingen jätteskräll, och där plockar vi fram vår reservplan. Störde inte planerna överhuvudtaget. Fakturor och inköpslistor, som vi var tvungna att ha, faxades idag över till hotellet från Skövde, med hjälp av Martins chef. Även detta är alltså under kontroll. Det viktigaste vi tog med oss idag, var dock en helt annan sak. Det viktigaste. Vi kände, att gör vi vår mat lika bra, som vi gjorde i Örebro, och presterar alla våra rätter på topp.....så behöver vi inte vara rädda för någon av de andra lagen i tävlingen. Vi har i många intervjuer, talat om topp 3, vilket vi på förhand kände skulle kunna bli svårt. Nu känns det tvärtom. Det hänger på oss. Levererar vi, då får alla passa sig för oss. Skulle vi varit spelbara hos någon bookmaker, så skulle jag nog tro att vårt odds sjönk avsevärt.

Fazer Culinary team var också på serveringen, med den oförtrötterlige Kurt Weid i spetsen (för dagen iklädd basker) . Dom har nog inte heller något att oroa sig för, vad jag har hört och läst om, när det gäller deras mat. Blir kul att följa dom, dagen efter vi har tävlat. Hoppas att vi kan göra en sådan servering på måndag, att Fazer åtminstone känner lite flås i nacken. 

Avslutningsvis besökte vi Globals monter och blev tilldelade varsin Globalkniv, som var specialdesignad för detta Matlagnings OS. Ett väldigt trevligt och uppskattat initiativ, tyckte vi allihop. Eftermiddagen avslutades med att leta parkeringsplats åt vårt lilla lastbil. Efter någon timme lyckades vi.  Nu blir det en stunds vila innan det vankas middag. Dock utan Even ikväll. Hans familj kommer till Erfurt, så han dinerar med sin kära Anna-Malin ikväll. Det är han väl värd.
Dagens mest sensationella, och goda, nyhet!!!! Det visade sig att laget tillåts ha en femte man i köket, som får hjälpa till med städning, bortplockning och dylika göromål. Ovärderlig hjälp, och detta innebär att Lyndon INTE behöver befinna sig ute i serveringsmiljön, utan får aktivt vara med oss andra i köket. VILKET LYFT DETTA VAR FÖR LYNDON OCH LAGET!!!

Imorgon börjar allvaret för oss. Missa inte morgondagens inlägg om hur vår preppning har gått. Nu blir det bråda dagar:)

Vi pennan
Michael Bäckman


fredag 5 oktober 2012

Fredag.

Vaknad vid halvsex i morse. Det första vi stötte på när man slog på datan, var en utsändning från TV4 Jönköping, som sände sitt inslag som spelades in tidigare i år, under vårt Värnamoevent. Kul att se detta. Kul kuriosa här, är att det är Annie Lööfs pappa som sitter och kommenterar nektarinerna. Inslaget kan Ni se via denna länk

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_jonkoping?title=skolkockar_tavlar_i_os&videoid=2226245&utm_medium=sharing&utm_source=facebook&utm_campaign=tv4play.se

Samling till en helt fantastiskt god frukost, mellan halv åtta och kvart över åtta. Sedan kom Fru Zimmerman och hämtade upp Even, Martin och Lyndon, för avresa till Weimar. En sjusärdeles härlig dam. Varorna anlände sedan som dom skulle, och allting plockades iordning, potatis kokades, så att allt är klart för att preppa på söndag.

Själv åkte jag och Fredrik iväg till Sixt biluthyrning, för att försäkra oss om att allt vi var på banan när det gällde vår transportbil. Det var vi. Kändes väl kanske som en lite onödig tur, men det lugnade mitt sinne och det är värt mycket. Därefter gick vi till VKD:s kontor och införskaffade all nödvändig information. Vi köpte även alla de mat & mässbiljetter som vi behövde. Tittade även runt på området, för att se vart vi skall ta vägen när vi kommer dit på måndag.

Därefter tog vi en stärkande promenad tillbaka till hotellet, och tog en timmes paus, medan vi väntade på att de andra skulle återkomma från Weimar. När vi alla återigen var samlade, drog vi ÄNTLIGEN på oss våra kockkläder och begav oss mot mässhallen. Helt proppfullt med folk, och nästan alla i kockkläder.

Jag och fredrik gick iväg på Lagledarmöte, och resten av laget han gå iväg till mässhallen och inspektera tävlingsköket. En del nya saker dök upp, som inte vi inte tagit med i beräkningen, men nu spelar inget sådant längre någon roll. Vi är skolkockar. Vi anpassar oss till det kök vi skall vara vi. Vi anpassar oss till den utrustning vi har. Vi improviserar. Vi har kul. Vi sprutar matglädjen, och vi är dessutom laddade som AK 4:or.

Den stora inmarschen under invigningen var nog dagens höjdpunkt. Vi gick tillsammans med Svenska Kocklandslaget och Fazer Culinary team, och under stort jubel äntrade vi scenen i mässhallen, alla bakom samma svenska fana. Skolkockar i sällskap med kockeliten. Förstår Ni alla den stolthet vi kände att stå där som representanter för våra suveräna skolkök runt om i landet. Gåshud över hela kroppen.

Kvällen avslutades med en helt fantastisk middag på Restaurang "Zum Wenigemarkt. Jättevarmt inne på restauranten, men vilken MAT. Åt en ljuvlig rostad grisnacke med stuvad savoykål och två magnifika knödlar rullade i smörstekt ströbröd, och allting med krispigt baconströssel över. Ruggigt mätt nu, och därmed är det dags att krypa till kojs.

Vid pennan Michael Bäckman



torsdag 4 oktober 2012

Torsdag

Äntligen framme i Erfurt, efter en lång dag. Upp i morse och iväg ut till Arlanda, där jag mötte upp Fredrik vid 10 tiden. Efter att ha passerat säkerhetskontrollen, köpt snus och raklödder (viktiga saker) uppsökte vi flygplatsens delikatessaffär. Vi hade beslutat att köpa med oss en lite "gottpåse" till Frau Zimmerman, som förestår sjukhusköket vi skall preppa i. Mycket älg blev det. Både pate och salami. Givetvis lite olika svenska sillar. Västerbottenost och även ett par andra ostar från Skärvångens ostmejeri i Jämtland. Lingonsylt, Hjortronsylt, blåbärssylt och hallonsylt. Surdegskex slank också ned i påsen. Nu kan Zimmermanskan och hennes personal ha ett riktigt mysigt, och "svenskt", fredagsmys, innan dom går hem från jobbet imorgon. Givetvis kan dom, medan dom mumsar i sig godsakerna, läsa sitt exemplar av Swedish School meals Safari, som dom såklart får tillsammans med godsakerna.

Efter en helt odramatisk flygresa, mötte vi upp Even, Martin och Lyndon, och fortsatte vidare med tåg till Erfurt. Ingen nervositet syntes utan humöret var på topp. Tror att alla känner att det är skönt att det äntligen är dags.

Sitter nu på mitt rum på Hotel Mercure Altstadt. Resten av laget gick ut för att äta, men själv orkade jag inte ge mig iväg ut ikväll. Skönt att varva ned lite i ensamhet, meditera lite och givetvis prata med frun på Skype.

Imorgon blir det frukost klockan 0730, och sedan tar vi itu med allt som skall göras..

Michael Bäckman


onsdag 3 oktober 2012

ONSDAG....

Så har jag avslutat sista arbetspasset innan OS. Full fart idag med. Gjorde sallader, bakade bröd och beställde de sista varorna. Pratade en del med Martin, Even och Fredrik under dagen, och nu känns det som om vi har full kontroll på allting. Det var skönt att se Martins bild på lastbilen, som rullade iväg mot Weimar.



Imorgon delar vi lite på oss. Martin, Even och Lyndon åker från Landvetter och jag och Fredrik åker från Arlanda, för att sedan sammanstråla i Frankfurt. Därifrån åker vi vidare med tåg till Erfurt, vilket tydligen skall ta omkring 2,5 timme. Undrar om det är fler lag som tar tåget till OS. Tror knappast det:)))

Vi kommer att inkvartera oss på hotell Mercure Altstadt, där Arla har varit vänliga nog att stå för kostnaden för hela vistelsen. Verkar vara ett riktigt trevligt hotell. Ni kan kolla själva på länken nedan.


Väskan är packad och klar, och tung blev den. Några exemplar av Skolmatssafari, den engelska verisionen, ligger nedpackade och väger bly. Tänkte dock att det kan vara kul att dela ut till intresserade personer, som vill veta mer om vår Svenska skolmat. Lantmännen har dessutom tryckt upp en folder med information om varför vi tävlar, och vad vi hoppas att uppnå med vår satsning. Kommer att delas ut på vårt serveringsområde.
Det är ju viktigt att vi når ut med det budskap vi vill förmedla. Skrev på fb idag, att det faktiskt inte VI som tävlar, utan vi är endast ödmjuka representanter för en grovt underskattad yrkeskår. Det värmer enormt när hejaropen strömmar in på fb, och via andra kanaler. Det är ju för skolmatens väl och ve som vi gör detta. För att alla som jobbar i skolkök, skall kunna känna stolthet över att den mat dom lagar faktiskt representeras i OS.

Nu är jag trött. Snart dags för sängen, och imorgon bär det av.

Michael Bäckman


tisdag 2 oktober 2012

Tisdag....

och bara två dagar kvar till avresa. Givetvis är det full rusch bland lagmedlemmarna. Even och jag medverkade igår i P4 extra på eftermiddagen, och fick på 8 minuter leverera så mycket information om skolmat och matlagnings OS, som vi någonsin kunde. Gick riktigt bra och vi fick många positiva reaktioner på vårt "framträdande". Even åkte ända från Göteborg, på egen bekostnad, för att medverka i detta program. Säger en hel del om det engagemang vi känner inför denna satsning. Lyssna 1,09 in i sändningen

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=2151


Hallins levererade våra värme/kylvagnar till Kavelbro i morse. Martin var eld och lågor över den smäckra designen och funktionaliteten hos dessa. Tror han kommer att försöka köpa loss dom efter avslutad tävling:) Så snygg dekal på sidan var det också

Martin har, för övrigt, fullt upp just nu. Allting skall packas, varor skall vaccas, och massor med utrustning skall samlas ihop. Bulk Cargo kommer för att hämta alltihop vid 17 tiden imorgon, och om allt går som planerat så skall det ankomma Weimar, och vårt preppkök, på fredag morgon.

Själv har jag tagit hand om allt det administrativa, och nu har vi en nätt, liten pärm med allt vi behöver. Fredrik har sammanställt en receptsamling, som vi tar med oss som lathund till köket, om vi skulle drabbas av hjärnsläpp.

Even har varit mer handfast och har beställt hem 120 kg hel lax till sin skola imorgon, för att riktigt finslipa sin teknik på att filea. Härligt att höra, tyckte jag.

Lyndon sitter och är frustrerad över att ingen insjuknar. Skojar lite....men det måste vara hemskt att behöva sitta vid sidan om när det drar ihop sig. Jag anser dock att Lyndons roll i laget är oerhört viktig, och det känns oerhört tryggt att ha denne "all-black" i vår ringhörna, när det drar ihop sig till tävling. Kommer att finnas massor att göra ute i serveringsmiljön, så sysslolös lär han ju inte vara.

Dagens rapport är till ända. Imorgon kommer Fredrik att bege sig till Arlanda för att övernatta på hotell, så inte SJ:s tåg sätter käppar i hjulet för hans avresa på torsdag. Bra tänkt, Fredrik!!!!

Jag återkommer imorgon:)

Michael Bäckman