söndag 8 mars 2015

Förskolan Backsippan...

Efter att ha besökt tre seniorboenden i Ronneby, var det då dags att ge sig in i förskolevärlden. Var mycket laddad inför detta besök då Elena Johansson, kostchef i Ronneby, hade varslat att detta var ett kök som redan låg rätt så långt framme. Hade givetvis beaktat detta, när jag skrev ihop utbildningsmaterialet, och lagt ribban rätt så högt. 

Backsippan är en förskola som sätter hållbarheten i fokus. Redan nu så gör man det mesta av maten själv, och ett hållbart helhetstänk genomsyrar verksamheten. Man gör maten från grunden, kokar egen buljong, sylt & ketchup, har hög andel ekologiska råvaror och i köket är det matglädje så det räcker och blir över. Micke Håkansson är kökschef, och har till sin hjälp Lina Luan och Elina Svensson. Tillsammans bildar dom ett köksteam av rang. 

Köket är nytt och utrustningsmässigt finns det inte speciellt mycket mer att önska. En viktig del i upplägget. Utrustning och bra arbetsredskap är A & O. Ett kök måste få rätt förutsättningar, för att kunna skapa och jobba rationellt.

Samarbetet mellan kök och förskola fungerade mycket bra, och barnens delaktighet var hög. Här får Micke assistans att öppna jalusierna till köket.


 Första dagen så serverade vi enbart vegetarisk mat. En härlig ost & kesobiff blev underbart god...


Backsippan levererade även mat till Listerbyskolan, som låg nästgårds. Vi gick givetvis ned och hälsade på i köket även där.......


Backsippan ligger underbart naturskönt, och det är en helt underbar förskolemiljö som presenteras...

Helenas linssoppa var en av rätterna vi gjorde. Helena gjorde denna i Skolmatsgastro 2010, och jag hade nästan glömt bort hur jäkla god den var
Lina Luan lät sig väl smaka. Hon var en hejare på att smaka av de vi lagade och kommentaren var genomgående "Jättegott"...en härligt positiv och trevlig människa:)

Till ost & kesobiffarna gjorde vi även ett härligt potatismos, gult till färgen av gurkmeja, och sedan smaksatt med Mango Chutney.......


Vi använde oss av mängder med färska örter. Dill, persilja, koriander, basilika, mynta och backtimjan. Vi gjorde örtoljor, örtsalter, härliga sallader och smaksatte mycket av maten med dessa....

                           Linn dansar när hon smakar av maten...en glädjedans kan man tro.....
                                      ....och försöker även mata en motspänstig Micke;).......

     Hela det härliga gänget på Backsippan. Lina Luan, Elina Svensson & Micke Håkansson....

                Så var det då dags för servering och jag låter dessa bilder tala lite för sig själv...







Här vräker en liten tösabit ut en rejäl laddning av Kurt Weids matkornotto. Självklart går det att göra matkorn riktigt goda, bara man jobbar med dom. En underskattad produkt


Lina Och Elina förbereder här den chili & ostbakade potatisen. Alla uppgifter utfördes med lika delar gott humör och precision

Nyfikenheten bland barnen över den bakade potatisen var stor. Såg ju inte riktigt ut som den potatis dom var vana vid. Micke tog sig tid att visa och förklara hur vi hade gjort. Ett mycket uppskattat grepp.


En läcker sallad med honung & timjanrostade champinjoner som blandats med rättika & färskhackad mynta. Vådligt gott:)

Lina poserar med en lite basilikablomma bakom örat. Finns så många sätt att använda örter på.)

                                  Élina laddar ugnen med bakpotatisen, som vi serverade....

 ........med denna härliga shishkebab, som vi gjort på örter och lammfärs. Ingen av barnen tycket det smakade ull;)

Salladerna, matkornstaboulleh, champinjon & rättikssalladen samt en senapsdoftande legymsallad portionerades upp i skålar för att ställas ut på matborden....

Sammanfattningsvis tre härliga dagar och jag var givetvis tvungen att posera ihop med detta favoritgäng.

Nu tänker jag sticka ut hakan. Inte ofta jag gör det, men denna gång finns det fog för det. OM Micke knåpar ihop en bra ansökan, och ser till att komma till Guldkofinal i kategorin Bästa matglädjeförskola, så kan jag garantera att INGEN kommer att kunna slå detta gäng. Mitt tips är att dom står som vinnare på Grand Hotel år 2016.

Vi fick enormt mycket god press. Direktsändning i P4 Blekinge, och artiklar i både Sydöstran och Blekinge Läns Tidning.

Ronneby har, under Elena Johansson, tagit den offentliga gastronomin på allvar. Det händer saker oavbrutet och satsningen är genomgripande och innefattar alla områden. Jag följer med spänning utvecklingen i kommunen.

Återkommer hit för ytterligare en utbildning i Juni:)

Radioinslaget kan ni lyssna på här

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3629

Lyssna på programmet från den 6:e mars omkring 13 min in i sändningen.

Artikeln i Sydöstran läser Ni här:

http://www.sydostran.se/ronneby/kokspersonal-far-inspiration/

BLT:s artikel är tyvärr låst, men vill Ni låsa upp den så ligger den här:

http://www.blt.se/ronneby/prisbelont-kock-inspirerade-och-imponerades-pa-backsippan/


Nu tar jag en välbehövlig paus i resandet. Har gått på som en galning i två månader, och nu skall jag enbart ägna mig åt mitt eget skolkök några veckor. Måste testa nya grejer och skriva nya recept, som jag kan ta med mig ut till kollegor på kommande utbildningar

Info om vad jag pysslar med, kommer jag givetvis att skriva om här på bloggen.

Alla Ni som nu sitter på offerter, som funderar på hösten, så var ute i god tid. Tar tid att planera och det är alltid först till kvarn som gäller.

När det gäller denna termin, och om ni behöver akut hjälp, så höra av Er via fb eller telefon, så skall jag se om det finns möjlighet att tillgodose Era önskemål.

Vid tangentbordet

Michael Bäckman