torsdag 26 mars 2020

Mitt i Coronan...

Ja, detta halvår har väl ingenting varit sig likt. Vi hann, som tur var, precis genomföra OS innan eländet brakade loss.

Ja, lite mer hann vi väl med. Sportlovet gick ju rätt friktionsfritt och vi hann se ett par Bajenmatcher i cupen. Vi såg också både Lindemann och Simple Minds på Annexet.

Vi hann ju också dra igång vårt vegetariska koncept och vi fick även reaktioner på det. En förälder hade hört av sig till pressen och vädrat sitt missnöje om vår vegetariska mat, och det blev en rejäl artikel om detta i Stockholm Direkt. Som tur var så fick vi en väldigt positiv artikel istället för den förväntade negativa

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/skola-slopar-kott-i-fem-veckor/reptcf!26qo2XuJyexM1I@8uQFJbg/

Vår ursprungliga plan var att testa i fem veckor, men jag tror nog att vi kommer att fortsätta på obestämd tid. Vi ser ingen ökning i matsalssvinnet. Våra gäster börjar långsamt vänja sig och nu börjar vi få väldigt många positiva reaktioner.

Många i personalen, som inledningsvis var tveksamma till upplägget, har nu svängt. Vittnar om att man mår bättre. Tycker allt är förunderligt gott.

Samma gäller våra yngre gäster. Visst har vi några som är ihärdiga och tjatar om kött, men majoriteten äter som hästar och har nog slutat reflektera över att det som serveras är vegetariskt.

I köket har vi gått in i någon sorts arbetseufori. Vi ställer ut två-tre rätter varje dag. Ibland flera. Vi laborerar och testar. Provlagar som galningar och testar nya råvaror och tillagningssätt. Det känns  underbart att SLIPPA laga korv stroganoff (har jag gjort 200 ton under åren??). Tillbringar mycket tid ute i matsalen nu, och pratar mycket med gästerna. Perfekt med mycket feedback, förstås, men också viktigt att prata för maträtterna så kidsen vågar smaka.

Vi har också fått en ny rektor. Yvania Avila. Nu håller vi alla tummar och tår för att hon stannar. Har vi dessutom sådan tur att hon är matintresserad så är det ännu bättre.

När det gäller Corona så har vi försökt att hålla matsalen så "intakt" som möjligt. Vi har inte gjort några ingrepp i logistik eller utbud utan kör på som vanligt utifrån de riktlinjer som livsmedelsverket dragit upp. Tror det är oerhört viktigt att i just matsalen hålla rutinerna intakta, så inte våra gäster börjar förknippa mat och Corona. Att låta matsalsverksamheten löpa som vanligt ger ju åtminstone en miljö där vi kan prata om någonting ANNAT än Corona dvs. maten.

Att dämpa oron och dämpa märklig ryktesspridning har vi sett som en viktig del i vårt uppdrag. Personligen är jag också väldigt glad över att man på regeringsnivå (och ej heller på kommunla & lokal nivå) dukat under för trycket att stänga skolorna. Jag tror att konsekvenserna av detta skulle vara hemska, men så är jag ju verksam i ett sådant socialt utsatt område där konsekvenser av ett sådant beslut måste vara i ett rejält fokus. .

När det gäller firmaverksamheten har jag ju lite tur. Hade redan innan Corona bestämt att det skulle bli ett lugnt halvår fram till semestern, så jag hade faktiskt inget inbokat. Mycket inbokat till hösten men den dagen den sorgen. Är ju samtidigt glad att jag valt att förbli i kommunal tjänst och inte börjat konsulta på heltid. Då hade läget garanterat varit värre. Lider med många av mina kollegor när avbokningarna haglar.

Har däremot bokat av sommarens resa till Dubai. Man vågar väl inte hoppas på att komma iväg till värmen detta år, utan man får väl frysa sig igenom en svensk sommar med sedvanligt regn. Hoppet ligger till att allsvenskan drar igång, så man kan gå på alla matcher. Både hemma och borta. Ha en svensk fotbollssemester. Kan vara läge att korta ned smestern också. Dels så är det väl inget läge att ödsla för mycket dagar på en hemmasemester, men samtidigt så lär man väl inte ha råd med alltför stora utsvävningar med tanke på det aktuella läget. Gäller att bibehålla den buffert man byggt upp, för jag tror att de samhällsekonomiska konsekvenserna vi kommer att få blir brutala, och då kan det vara bra att hålla på slantarna.

Imorgon är det fredag igen Tiden går ju ruskigt fort och det enda vi planerat är att åka till kyrkogården på lördag. Finns ju verkligen ingenting att göra på helgerna, så arbetsveckorna är nästan roligare. Vi ägnar oss mest åt att äta oss igenom helgerna, vilket gör att man inte direkt kommer att vara redo för beach 2020. Kanske tur att man får semestra i Sverige, för då lär det ändå inte bli så mycket badstrandsbesök. :) :) :)

Nu vet Ni hur läget är här på Mättpunkten och på firman. Kör hårt och var rädda om hälsan, men låt inte paniken och hysterin att ta över. Avslutar med en lite händelse som gjorde mig glad
Jelena Drenjanin (ordförande i grundskolenämnden) och Kerstin Andersson (utbildningsdirektör på BUF) kom med blommor för min insats i OS. Uppskattades verkligen :)





 

söndag 1 mars 2020

Äntligen lite ledig tid

OS är över. Ni har säkert sett på sociala medier att vi nådde bronspoäng, vilket jag var väldigt nöjd med. Inte likt mig att uppskatta något annat än guld, men med den nivån och den riktningen som Community cateringtävlingen tagit, så krävs det enorm tid och enorma resurser för att blanda sig i den absoluta toppen.

Jag tror att Team Sodexo, om man väljer att fortsätta, på sikt har möjligheten att vara ett av de lag som slåss i den absoluta toppen. Jag håller tummarna.

Själv har jag sagt, och det står jag för, att det är slut med de internationella tävlingarna. Dels håller inte kroppen längre och dels så känner jag att fritiden måste få lite större betydelse, nu när man närmar sig sextio. Jag lämnar den internationella arenan med två OS-silver (2012, 2016), ett Culinary World cup silver (2014) samt ett OS brons från i år. Det känner jag mig oerhört nöjd med och jag tycker att jag uppnått det mål jag haft med mitt tävlande. Att visa alla i den kulinariska världen, att det finns många kockar i våra skolkök som är tillräckligt bra för att tävla mot de allra bästa i världen. Då varken OS eller VM har något med skolmatsvärlden att göra, är det viktigt att vi även fortsättningsvis försöker få in skolkockar i denna tävling. Vi måste synas där det räknas!!!!

Jag är också stolt över att både den kommunala och den privata delen av den offentliga gastronomin fick vara med på den resa som jag startade 2011. Jag nådde aldrig den vision jag hade om ett OS guld, men på det stora hela har det varit en fantastisk resa, som jag hoppas fler får uppleva.

När det gäller de nationella tävlingar som finns, så lär jag nog inte synas i de sammanhangen heller. Åtminstone inte som aktiv tävlande. När man tävlat i de allra största sammanhangen är det svårt att motivera sig till den tidsåtgång som även de nationella tävlingarna kräver.

Nu skall jag ha en skön vår och sommar. Jag har avböjt alla förfrågningar om utbildningar under våren, så nu skall jag enbart ägna mig åt Mättpunkten. Bara ha ett jobb!!! Vilken lyxtillvaro. Göra lite sådant som jag vanligtvis inte hinner med. Det står fler konserter än vanligt på agendan. Självklart är säsongskort inköpt till Nya Söderstadion. Bokat resa till Malmö över påsk för att hälsa på dottern som flyttat dit. Dubai inbokat till juli.

Till hösten ser det mer fullt ut, men det som är inbokat känns oerhört inspirerande.

På Mättpunkten brakar det också loss med något oerhört kul från och med imorgon. Sitter och skriver detta framför TVn och Vasaloppet.

Ni som läste på vår fb sida i fredags vet att vi drar igång ett helt nytt och unikt upplägg. Vi går över till att enbart servera vegetarisk mat. Detta stod att läsa på vår fb sida

Förändringens tid blåser och vi på Restaurang Mättpunkten vill gärna vara i täten när så sker.
Klimatförändringarna i vår värld gör att vi sakta rör oss mot en kost med mindre kött, fisk och fågel.
Vi har, under många år, vant våra gäster vid vegetarisk kost genom att alltid ha vegetariska alternativ. När vi haft helgröna dagar så har våra gäster knappt varit medvetna om detta.
Vi satsar nu, fr.o.m måndag vecka 10, på en helt grön matsedel. En spännande matsedel, både för oss i köket och för Er som gäster. Jag tror att vi är bland de första grundskolorna i Sverige, som testar på detta koncept. Jag vet att det finns gymnasieskolor som redan tillämpar detta med gott resultat.
Det kommer att bli en matsedel med samma variation som varit vårt signum sedan 2006. Smaker från alla världens hörn, men även med våra klassiska svenska smaker. En smältdegel för matglädje.
Självklart så har vi full kontroll på näringsriktigheten, men självklart inte bara den. Det vi alltid sätter främst är, och förblir, smaken. Det skall vara gott. Det skall vara vackert och det skall finnas så det räcker till alla. Utan begränsningar.
Vi hoppas att med denna satsning kunna inspirera andra skolor att följa vårt exempel. Både i Huddinge, men även runt om i landet.
Självklart kommer vi kanske att bryta mönstret enstaka dagar. Ha dagar där vi serverar något annat än vegetariskt. Vi talar då om t.e.x Bajendagen eller vårt julbord. Där håller vi lite på det traditionella.
På måndag är det dags. Följ med oss på vår gröna resa. Bilder i massor och recept för de som vill ha, utlovas.
VÄLKOMNA TILL BORDS!!!

Självklart ligger det ett enormt planeringsarbete bakom detta upplägg och jag överdriver inte om jag säger att de nästkommande 5 veckorna ser ut som de matmässigt mest spännande veckorna sedan jag tog över på Mättpunkten 2006.
Haft god hjälp av ett stort antal kokböcker och jag har även fått en drös recept av min gamle vapendragare Lyndon, som vi har använt ograverade eller omarbetat till något som passar vår verksamhet.

Vi började jobba med måndagsmaten i fredags och det var en febril aktivitet i köket. Hela personalen är faktiskt eld och lågor över det nya upplägget. Vi har såklart lagat vegetarisk mat under lång tid, men att nu gå helvegetariskt känns så otroligt inspirerande

Två alternativ per dag (ibland fler) och självklart kör vi bröd och soppa nästan varje dag. Bröden kommer att vara av den grövre karaktären och sopporna kommer att vara resursklokt tillredda.

Vi gör det för att vi vill testa hur våra primära gäster, dvs våra underbara elever, tar emot detta upplägg. Vi har hela tiden haft elevernas bästa för ögonen när vi gjort denna matsedel och vi hoppas att dom kommer att uppskatta den.

Vi gör det däremot INTE som ett självändamål. För att vi skall vara med och slåss om alla de OÄNDLIGA priser som finns för miljöarbete, hållbarhet och klimatsmarta lösningar.

För att visa detta ännu tydligare, så kommer vi inte att anmäla oss till varken guldko eller White Guide J:r framöver. Vi kommer enbart att fokusera på att göra våra små gäster nöjda. Blir dom nöjda så behöver vi ingen ytterligare bekräftelse på att vi gör rätt.

Att jag redan nu deklarerar detta är också ett sätt att slippa de lätt magsura och jantefierade kommentarer som alltid kommer från olika håll. Jag har ju stött på sådant många gånger under min tid inom det offentliga. Så även nu senast efter OS. Jag bryr mig inte så mycket, men genom att nu deklarera att vi gör denna förändring FÖR för våra elever och inte i spekulativt tävlingssyfte, så kanske man kan slippa de värsta "gnällspikarna".

En spännande tid lär det iallafall bli framöver och det innebär också att jag äntligen kan få lite mer tid att skriva här på bloggen. Händer ju så mycket i den offentliga gastronomin som man skulle vilja kommentera och reflektera över (både positivt och negativt). Nu skall jag ta och masa mig ut i köket för ytterligare en kopp kaffe. Kanske väcka frun :) På återhörande