måndag 18 maj 2020

Snart sommar...

En liten lägesrapport är på plats tror jag minsann. I dessa Coronatider så flyter tiden ihop och jag blev väldigt paff när jag såg att jag inte skrivit här på bloggen sedan 26 mars.

Vi har haft lite sorg i M & H.s läger. Både min och Helenas mor har gått bort. Min mor dog den 21 april och Helenas mor dog igår (på 17:de maj!!!!). Ingen av dom dog dock i Covid 19. Tror väl iofs att besöksförbudet spelade in. Besöken från oss anhöriga var väl höjdpunkterna för bägge mammorna, så när dom upphörde så tog säkert livslusten slut.

Begravningar sker i stillhet med den närmaste familjen.

Precis som för alla andra så ligger ju allt vad företagsverksamhet på is. Har nu tyvärr fått alla mina åtaganden för hela året avbokade och det återstår att se om det blir något mer under 2020.

Lättar situationen kanske man kan hoppas på några mindre jobb under hösten.

Jag är ju ändå så pass lyckligt lottad att jag har min kommunala anställning i grunden, så ekonomiskt klarar man sig ändå.

Dessutom har det ju varit en enormt inspirerande vår på Mättpunkten. Vi har kör vidare på vårt lakto-ovo vegetariska koncept och det funkar hur bra som helst.
Den vegetariska receptbanken som vi håller på att bygga upp saknar nog, inom ett år eller så,  sin motsvarighet i skolmatssverige.
Åtgången av mat är konstant men svinnet har minskat drastiskt. Mycket intressant. Man kan tro att vegetarisk mat skulle rendera i ett högre svinn än med konventionell, men så är ej fallet.
Självklart tror jag att det minskade problemet med överportionering är en stor bidragande orsak till det minskade svinnet. Våra gäster tar nu smakportioner och hämtar sedan mer av det man tycker är gott.

Vi har kunnat öka utbudet och det är inte ovanligt att vi kan ha upp till fyra varmrätter på en lunch. Dessutom är arbetsglädjen i köket större än på mången god dag.

En bonuseffekt är ju också att det är betydligt lättare att få ekonomin att gå ihop. Vi jobbar nu resursklokare än någonsin tidigare, och jag ser inte någon ände i detta faktiskt.

Jag ser fram emot att under mina sista år i köket, laga SkolmatSveriges bästa vegetariska mat.

När Coronan väl släpper har jag planer på att ge mig ut på en sista vända på vägarna. Jobbar hårt på en föreläsning om skolmatens utveckling sedan 2006 och fram till idag. Komplett med vad som hänt under dessa år i fråga om trender, meningsskiljaktigheter och persongalleri. Utlovar några spännande timmar för den som bokar in denna föreläsning.

Kommer även att erbjuda en föreläsning om hur vi gått tillväga med vår övergång från konventionell till vegetarisk matlagning. I samband med detta kommer jag att ta fram ett tredagarskoncept som jag kommer att erbjuda till den som är intresserad. Under tre dagar så tillagar vi, tillsammans med kundens skolkockar, valda recept från vår nya receptbank. Recept som kommer att få gästerna att häpna över hur god veg.mat kan vara. Vi plockar endast av de recept som gjort succé här hos oss på Mättpunkten. Kan bli helt galet kul.
Är Ni intresserad av detta så slå en signal eller skicka ett mail, så kan vi snacka förutsättningslöst om hur vi skulle kunna skräddarsy ett sådant upplägg.

Den 9 juni så smäller det hos oss. I terminens sista skälvande sekund så lossar vi Bajendagen till våra gäster. Vi hoppas ju att allsvenska skall komma igång till sommaren. I år har vi laddat ordentligt. Mer om detta på vår fb-sida när vi närmar oss.

Ingen utlandssemester denna sommar. Säger sig självt. Knäna får lida i lite kyligare klimat än vanligt. Dock ett bra tag kvar till semestern. Först har vi en drös med idrottsskolor att leverera till under tre veckor, men en bit in i Juli så räknar jag med att vi tar några veckors semester.

Nu skall jag fortsätta med mitt. På snart återhörande