fredag 12 december 2014

Terminens sista uppdrag!!!!

Då är det snart slut på terminen. Bara en vecka kvar, och på torsdag har vi på Mättpunkten vårt bejublade julbord. Jag och frugan skall in till jobbet imorgon, för att börja förbereda lite inför torsdagen. Jobba på Lucia är väl ingen önskedröm tänker ni, men jag tycker det skall bli fantastiskt kul. Har varit full rulle sen senast jag skrev. Hade en enorm upplevelse i Umeå, och föreläsningen där gick smått fantastiskt. Har sällan upplevt sådan respons, som efter den kvällen. Det har strömmat in förfrågningar på recept via mejl, fb och t.o.m via hemsidan. OTROLIGT. Att få höra omdömen som dessa

-"Tack själv för en riktigt bra föreläsning. Har aldrig skrattat så mycket under en föreläsning tidigare. Otroligt inspirerande. Tack"


-"Tack för en suverän föreläsning, eller snarare påfyllning av entusiasm och energi!
Har varit i varenda kök idag och få hade sovit speciellt mycket. "Det bara snurrar i huvudet av saker vi måste göra"!
Tänk vad en bra upplevelse kan sätta spår (sträck på ryggen).
Känner själv att jag blev otroligt peppad och fick tillbaks lite av min kockådra från krogbranschen. Tävla har jag gjort en del tidigare och det är först för några veckor sedan jag fick med mig mina medarbetare. Nu är de ännu mer taggade, yeyy!
Många av våra medarbetare var glatt överraskade av kvällen och kom dit med en rätt negativ inställning, något de villigt erkänt var helt fel så här med facit på hand:).


Det är ord som etsar sig fast ordentligt. Hoppas nu verkligen att jag skall få chansen att dela med mig ytterligare av mina kunskaper, och kanske få hålla i någon utbildning på plats i Björkarnas stad.

Efter ett par dagar hemma bar det iväg till Arvika. Närmare bestämt till Hamngatans seniorboende. Tre dagars utbildning för kökspersonalen. Hade fått rekommendationer att spänna bågen rätt så högt med kursmaterialet, då jag varslats om en kunnig personalstyrka. Skrev sålunda ett rätt så tufft material, med massor med nya tillagningsmetoder och smaker. Det visade sig vara ett klokt beslut. Ett mycket sammansvetsat och jättertrevligt gäng damer, satt inne med mycket matlagningskunnande. Vi lagade mat, skrattade och pratade i tre dagar. Huvudet var totalt slut på vägen hem. Här följer lite bilder från besöket.

Maritha var en hejare i renseriet, och tillagade sallader efter enkla anvisningar, på ett strålande sätt. Allt som lämnade hennes kunniga händer höll hög kvalitet. De nya smakerna och råvarorna uppskattade hon storligen
Linda, yngst i personalstyrkan, gjorde middagsmoussakan med bravur. Orginalreceptet, signerat Angeliki Karapalas, funkade lika bra på seniorboende i Arvika, som på Annerstaskolan:)


 Siv, en riktig trotjänare, var också delaktig i Moussakan. Samarbetet flöt friktionsfritt. Teamwork!!!

För att ytterligare sprida kunskap, hade Veronika från skolmatsvärlden, bjudits in för att delta under utbildningen. Ett genidrag visade det sig. Veronika visade sig vara både intresserad och otroligt duktig. Bakade Limepaj första dagen, och gjorde kladdkaka andra dagen. Bägge två enastående goda.

Elisabeth, kökschef, var en otroligt trevlig person, och en jätteduktig kock. Många år i yrket hon med.  Var vänlig nog att vara min "privatchaufför" också, och såg till att jag kom till och från hotellet utan att villa bort mig i Arvikas folkmyller;)
Najib, praktikant, var en hejare på att baka bröd. På denna bild assisterar han dock Siv, när hon steker potatis med katrinplommon och salladslök. Tillbehör till den egyptiska citronkycklingen som serverades som middag andra dagen:)

Veronikas smått sensationella Limepaj!!! Receptet kom självklart från Helenas digra receptsamling av överjordiskt goda efterrätter!!!!

Karina, en riktig klippa i hamngatans kök, garnerade upp den solgula torsk och laxgrytan med dill, musslor och räkor. Var ohyggligt god, och gissa om den blev populär.


Veronika i full färd med att slå majonnäs till Wasabiremouladen. Hade självklart med ett par av VM recepten i bagaget. Nog för att dom duger även i VM, men det är här i verkligheten de hör hemma. Vi skrev dom först och främst för att glädja våra gäster i offentliga gastronomins värld.

Ytterligare ett VM inslag. Här hade jag tagit fyllningen till vår laxroullad, och gjort om till en smet som vi gjorde biffar av. Lax, räkor & torsk som mixades & smaksattes med chili och hackad salladslök. Överjordiskt gott. Serverades med det smörångade saffransriset.

                         Linda såg till att även de laktosintoleranta fick en kladdkaka av rang.

                                Veronikas underbara kladdkaka!!!! Som sammet i gomen!!
!

Karina, glad som en lärka, gör sig redo att packa chevré & potatisgratängen för utskick:)) Många utskick på hamngatan


En välfylld, ljus och trevlig matsal. Full med nöjda seniorer, som åt så det stod härliga till. Var nyfikna på de nya smakerna, och vår Pulled Pork med rostad sötpotatis och egengjord guacamole blev en riktig favorit bland de äldre.

Som helhet var det tre riktigt givande dagar, både för mig och personalen. All heder till Arvikas kost, med Anna Greta Liljestrand och Maria Sjödin i spetsen.  Det är riktigt kul att se kommunen satsa på seniormaten och dess personal. Glöms ofta bort, då skolmaten nästan alltid står i centrum, när det gäller den offentliga gastronomin. Jag hoppas givetvis få fortsätta att jobba tillsammans med Arvika, både kring senior OCH skolmat. Arvika är en stad jag trivs i.

Medial uppmärksamhet fick vi också. En helsida i Värmlands Folkblad, samt denna fina artikel i Arvika Nyheter

http://nwt.se/arvika/article1704986.ece?service=refresh

Nu är det dags att knyta sig. Bäst att sova när man kan. En hektisk vecka kvar, innan det bär av till Mexico, för två veckors sol, värme och avkoppling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar