söndag 22 februari 2015

Glada dagar i Ed!!

Har då äntligen besökt Dalsland!! På initiativ av Carina Nisén, kostchef i Ed, så anordnades tre fullspäckade dagar för kostpersonalen. Vi inledde på måndagen. Jag höll en föreläsning i bemötande på förmiddagen, och en om mat och myter under eftermiddagen. Välbesökta (omkring 90 personer både f.m & e.m) och väldigt mycket positiv feedback från åhörarna.

Carina Nisén & undertecknad poserar. Carina har varit i Ed under ett år, men återgår nu, inom kort, till sin ordinarie tjänst som kostchef i Säffle.

                  Stallbacken där jag föreläste. Trevlig lokal, som till vardags är städens biograf:)

På tisdagen tog själva köksutbildningen vid. Det var sportlov i Ed, men självklart tillagades och levererades mat till både förskolor och seniorboenden under utbildningen. Vi tillagade mellan 100-300 portioner av varje rätt, så att vi skulle komma nära de mängder personalen vanligtvis hanterar. Tror mycket på den iden när det gäller utbildningar. Att bereda mat i en miljö där personalen vanligtvis är verksam, samt att hantera de mängder man vanligtvis jobbar med. Ett sätt att få kursdeltagarna att lättare kunna ta till sig nya arbetssätt till sin verksamhet. Det kan ju vara problemet i utbildningar, där man står tillsammans i ett kök och gör 10 portioner av varje rätt. Då uppkommer alltid frågan "hur applicerar jag detta i min verksamhet". Genom att jobba på detta sätt som jag gör, så sätter vi det nya arbetssättet direkt i en vardagsmiljö. Vi gjorde fiskgryta, albondigas med tomatsås. Vi klappade grekiska färsbiffar och rullade shishkebab. Vi gjorde italienska schnitzlar och sveciliansk lasagne. Rörde ihop köttgryta. Mixade örtsalt och örtoljor. Gjorde aioli och bearnaise. Bakade bröd. Vi hann, helt enkelt, med otroligt mycket under dessa två dagar. Här följer ett bildsvep från de fantastiska dagarna vi hade. Det var hela tiden nära till skratt, och glädjen stod högt i tak.

   Carina deltog givetvis i hela utbildningen. Otroligt värdefullt att få två heldagar med sin personal.


Jag hade bett att kursdeltagarna INTE skulle vara så fokuserade på sin tillagning, utan även gå runt och titta vad de andra grupperna gjorde. Detta behövde jag inte be om två gånger. Delaktigheten blev enorm:)                                          Lingon & russinlimpa. Lika populär som vanligt:)


                                                           Inga ledsna miner, här inte...

Barbro Anker, gav utbildningen högsta betyg. -Det var jättebra. Det är stor skillnad på att testlaga i små portioner, mot att göra det på riktigt, sa hon glatt. -Det här var den bästa fortbildningskurs jag har gått


                                                                       Albondigas...

                                            Italienska schnitzlar rullas, klappas och steks...

Nedan ser ni den fantastiska fiskgryta vi gjorde. Färsk fisk, underbara grönsaker och läcker gul saffranssås.....

                Här lägger man upp den jerkmarinerade kycklinglårfilén, som sedan stektes av...
All den mat vi producerade, har nu delats upp,tagits omhand och frysts in av respektive kök. På tisdag kommande vecka kommer det att serveras ute i respektive skolrestaurang. Är lite ledsen att jag inte får vara med och se hur det tas emot, men jag har blivit lovad rapportering:)

Tidningen Dalslänningen var på plats, så jag tror nog att denna utbildning kommer att ge eko i hela kommunenAvslutade sedan veckan i Askersund. Höll dubbla föreläsningar, om hur man kan förändra skolmaten till det bättre. Otroligt stort intresse bland åhörarna, och det lutar åt att jag återkommer hit för mer praktiska utbildningar. Mycket spännande på gång i Askersund, med bl.a ett helt nybyggt kök under nästa år.

Nerikes Allehanda var på plats, och gjorde detta lilla reportage


Som helhet var detta en otroligt lyckad vecka. Fått massor med nya fb vänner, som jag kan kommunicera skolmat med. Riktigt kul. Har redan fått massor med feedback från föreläsningsåhörare, och önskemålen om recept har redan börjat droppa in. Har nu haft ett par vilodagar, och nästa vecka har vi sportlov på Mättpunkten, vilket ger mig tid att komma ifatt på min egen verksamhet. Vecka 10 bär det av till Ronneby igen. Sedan kommer det att lugna ner sig drastiskt. Har då kört på som en galning sedan jag kom hem från Mexico, och fokus kommer att ligga på hemmaplan. Skulle någon ha intresse av föreläsning eller annat, så skall jag dock försöka hitta utrymme. 

För alla Er som planerar hösten, så råder jag Er att höra av Er relativt snart. Har redan nu många förfrågningar, och hos mig är det alltid först till kvarn som gäller. Gör bara ett begränsat antal utbildningar och föreläsningar varje termin, för att orka med:)

Nu är det frukost för mig och frun. På återhörande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar