onsdag 17 juni 2015

Utbildning med förskolekockar i Ronneby!!!


Efter att ha besökt och utbildat på tre seniorboenden och ett förskolekök, var det så dags för det sista inplanerade uppdraget i Ronneby för denna gång. Alla kommunens förskolekockar hade samlats på fantastiska förskolan Backsippan, för en hel dags gemensam matlagning. 
När jag fick förfrågan om denna utbildning, kände jag att det givetvis skulle vara av godo att samarbeta med någon från förskolemiljön. Må så vara att jag levererar mat till flera förskolor varje dag, men jag står ju faktiskt inte mitt uppe i den typen av verksamhet. Det gör däremot min kollega Johan Ederström. Som tvåfaldig guldkofinalist, WGJ finalist och medlem i TSSR (och dessutom en god personlig vän) var han det naturliga valet att hyra in till denna utbildning. Det var dessutom debut för Johan som utbildare. Vi hade specialskrivit materialet till denna utbildning tillsammans och det kändes oerhört bra att kunna presentera favoriträtter från båda våra verksamheter, samt ett par VM rätter som "clou"i utbildningen.

 Dagen började med en hastig information om vad som skulle hända, och hur dagen skulle se ut.

                   En god frukost ute i solen var en alldeles utmärkt start på denna utbildningsdag.

Johan passade på att bekanta sig med Micke Håkansson, kökschef på Backsippan. Förra gången jag var i Ronneby, tillbringade jag tre dagar tillsammans med Micke och hans personal, och lärde känna Micke väl. Han skall ha en alldeles speciell eloge för sin insats denna dag, då det var han som beställt hem råvarorna till utbildningen enligt den omfattade råvarulista jag delgett honom. Micke var sedan med hela dagen. Ingick i "fisk"gruppen, och hjälpte alla sina kollegor att hitta rätt i köket. Tack Micke. All heder till dig. Vi hoppas på att få se Micke på ett besök på Mättpunkten under hösten, för att även kunna visa hur vi jobbar i vår verksamhet.

 Så drog vi igång på allvar. Kostchefen Elena kunde inte vara med denna gång, men kostenheten var ändå representerad. Här är det måltidschefen Cissi, som samspråkar med en av kursdeltagarna. Som Ni säkert vet, så försvann mitt namnminne när jag passerade femtioårsdagen, så jag kan omöjligt återge vad alla på bilderna heter. Däremot kan jag informera om att alla var OERHÖRT trevliga:)

                        Johan trivdes som fisken i vattnet, och hans debut gav nog mersmak...

                                  Köttfärslimpa in the making, från ett "von oben" perspektiv...


 Ärt och wasabibiffarna fick snabbt byta namn till "Hulkbiffar"...briljant namnbyte på en rätt när den skall figurera i en förskola....


 Fiskgänget hade hyst in sig i renseriet, och verkade ha det hysteriskt kul. Rosa, t.v, var kock på den förskola där Mickes barn går. Det viskades om att hans barn gillade Rosas mat bättre än Mickes, men det var ju, som sagt var, enbart hörsägen;)

 Härlig mis-en-place till Johans sommar & höstfisk. Ett typexempel på hur man låter säsong styra maträttens utseende...

 Det var helt underbart att se, hur alla deltagare gick runt och studerade vad deras kollegor gjorde. Då flertalet av deltagarna vanligtvis jobbar själva i köket, ökade matglädjen när man fick vara verksam i grupp. Det är sådana här träffar som ger upphov till nätverk bland de olika köken....

        "Hulk"biffarna hade nu hamnat i stekbordet. Var våldsamt goda, med precis rätt sting...

                         Panko & svart sesampanerad kalkonschnitzel. En av mina favoriträtter............

                       Tessan (oj kom ihåg ett namn) knådade bröd så det stod härliga till....


Stekning av våra medelhavsbiffar. Ett av två metodrecept som vi gick igenom. Vi behöver inte pärmvis med recepturer!!! Vi behöver metod/grundrecept som går att variera!!!!!!

                                  Det verkar fortfarande vara lika kul inne hos fiskgruppen...

 Johan fick Luxemburg och VM känslor, när han visade på hur man gjorde vårt sötsyrliga, smörångade ris. Ett av recepten från vår sejour i Culinary World Cup...

                         Själv avslöjade jag alla mina hemligheter kring min magiska Hummus...


 .....som vi serverade med det underbara friterade bröd, som min fenomenala specialkostkock Khandan är upphovsman till. Detta bröd går också att variera i all oändlighet, då grundegen är oerhört lätt....
 I samspråk med den vegetariska gruppen, om hur intresset kring vegetarisk mat ökat genom åren....

                                                 Micke instruerar vid fiskspisen;)

 Slutresultatet remarkabelt och Barbro Fernström (som gjorde denna VM rätt i Luxemburg) hade nog inte kunnat gjort det bättre:)

                                             En läcker oliv & rosmarinfylld köttfärslimpa.....

                                                 ...Parmesan och tomatfyllda pannbiffar....

....samt klassiska Albondigas i tomat & paprikasås. Alla dessa tre rätter gjorde vi från samma metodgrundrecept på färs. Ett recept blir etthundra rätter......

                                                               Friterat bröd & hummus

                                       Hulkbiffar & Medelhavsbiffar. Båda helvegetariska....

                                                    ....den ultraläckra kalkonschnitzeln...

          Stoltheten över vad man producerat, var påtaglig i gruppen. Mobilkamerorna gick varma...
               Den glädje som infann sig vid matdags var enorm....här är hela gänget samlat..

                                          Riset var nästan ännu snyggare än det var i VM...

                                                                Johans sommarfisk....

 ....och Johans Höstfisk. Exakt samma rätt i grunden, där man bara byter utseeende och smak genom att säsongsanpassa garnityret. Så briljant och så enkelt.....

 Johan var så varm i kläderna vid detta laget, att han nästan pratade lika mycket som mig, och det vill inte säga lite....

Ytterligare en av Johans paradnummer från Bergalyckan. Den ryska Charyon...


 Varje grupp fick presentera vad dom hade gjort, och här fanns det ingen blygsel. Med gott humör och med många skratt i bakfickan blev presentationen både informativ och rolig.......Vi avslutade dagen med att visa bilder och prata lite kring våra egna verksamheter. Precis perfekt avslutning, då alla var våldsamt mätta och dästa. Samtidigt fick man fylla i de utvärderingar som jag brukar dela ut vid mina utbildningar. Resultatet var remarkabelt.

Ett snittbetyg på 4,8 av 5 möjliga talar sitt tydliga språk.

Jag tror det är oerhört viktigt att kursdeltagarna känner och vet, att vi som utbildar är yrkesversamma i samma skrå. Att vi talar samma språk. Att det vi lär ut inte är producerat vid ett skrivbord, utan kommer direkt från våra dagliga verksamheter. Att det är maträtter och metoder som fungerar i såväl stora som små kök.

Några kommentarer från utvärderingarna löd :

"Mycket kunniga, trevliga, sympatiska & lättsamma kursledare"

" Mer än jag förväntat. Kul med kunniga kursledare, och bra recept som är användbara i förskolan"

"Mycket bra input från Kursledarna. Bra tips att ta med sig till sitt eget kök"

"Mycket bra!!! Väldigt kunniga och inspirerande kursledare. Absolut mer än jag förväntat mig"

"Bra recept. Överraskad att den vegetariska maten , som var SÅ god"

" Väldigt bra. Lite nervös innan kursen, men det försvann med trevliga och lugna kursledare"

På frågan om vad som saknades i utbildningen inkom endast två svar. Önskemålet var "fler grytlappar". Kändes m.a.o som vi träffat helt rätt med kursmaterialet;)

Detta var alltså den första gången vi höll denna utbildning, som specialgjorts för förskolekockar. Hör av Er om Ni är intresserade av att anlita oss, till Er kommun:)

http://www.hemic.se/

Nu stundar lite stilltje på företaget. Semester 11 juli t.o.m 9 augusti. Sedan kör vi igån HT 2015. Startar med en föreläsning i Älvdalens Kommun den 14 augusti. In i hetluften direkt m.a.o.

Ha en fantastisk sommar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar