söndag 24 april 2016

Skellefteå igen!!!

Efter att ha varit på plats på Mättpunkten en vecka, så var det återigen dags att ge sig iväg mot Skellefteå igen. Denna gång stod Baldergymnasiet på tur. Ett smått fantastiskt kök som, märkligt nog, fungerar som mottagningskök. Hade utrustning och ytor som en annan bara drömmer om. Ni ser ju själva på bilderna. Vi hade återigen samlat ihop en rätt så stor grupp och spänt bågen rätt så högt. All tillagning skulle ske i full drift, från grunden, utan prepp, 1200 portioner och genomföras på tre och en halv timme. Tempot var m.a.o högt men vi hann med god marginal. Härligt kunniga kockar....

Johan Ederströms klassiker fick bli fiskalternativet. Johanna dekorerade den otroligt vackra fiskrätt så fingrarna glödde....






Libanesisk ugnsfärs ytterligare en av rätterna för dagen. Helt nyskrivet recept från Mättpunkten och fungerade precis lika bra i Skellefteå som i Flemingsberg.


Här ser vi hur Jimmy och Jocke är i full färd med att steka färskstrimlad paprika, som vi garnerade upp ugnsfärsen med...

Under tiden gjordes det ajvarsås och ugnsfärs på övriga händer...


Att prata mat och umgås med kollegor är en lika viktig del av utbildningen, som att tillaga maten. Då deltagarna kom från olika enheter ges här gyllene tillfällen att knyta kontakter och utbyta erfarenheter.

Den tredje rätten vi serverade var en sötsur dillkyckling. En variant av det klassiska dillköttet. Var den rätt som tog slut först.....otroligt god och otroligt vacker...


Dagens soppa gjorde vi också. Även här blev det en kålrotssoppa, där kålrotens underbara smak framhävdes på ett fantastiskt sätt



En grupp hade i uppdrag att göra en färgrik och smakfull salladsbuffe, och här tog salladsmästare Bakke kommandot, och skapade tillsammans med kursdeltagarna en enormt vackert urval av goda och näringsrika sallader. I stor mängd. Lätt att ta med sig kunskapen hem till sitt eget kök. Inget plotter med små antal portioner utan rediga mängder....



                                                      Tre av dagens sex sallader....

                                   Haricots vertes & rostade morötter i senapsvinegrette...


En blandad grönsallad med soltorkade tomater och riven parmesan.....


.                                    ...samt vitlöksstekt grönsaker. Allt blandat och allt gott.....


När allt kommit ut i serveringslinjen, vidtog en intensiv servering, där gästerna formligen vräkte i sig av alla godsaker som presenterades. Ett kul och välkommet inslag även i gästernas vardag.....

     Självklart hade vi ordnat med lite hjälpmedel, för att få lite feedback på maten som serverades...

På eftermiddagen bakade vi bröd. Lingon & russinlimpa samt Khandans härliga, friterade bröd...


                         Här nedan följer ett bildsvep från det fantastiska "mottagningsköket"



Even blev smått förälskad i avfallskvarnen, och vi kan nog tänka oss att det dyker upp en sådan i det nya köket på Sahlgrenska vad det lider.....

Utvärderingarna från denna dag, visade återigen högsta betyg, och återigen påtalar en stor andel av kursdeltagarna att dom verkligen uppskattat att utbildningen sker i full drift.

Efter kursdagens slut besökte Even och jag Bryggargatan. En fantastisk restaurang i centrala Skellefteå, och avnjöt en middag på lokala råvaror. Den friterade renlaven var en smakupplevelse jag sent kommer att glömma. Efter en god natts sömn begav vi så oss iväg mot Arom, för den sista utbildningasdagen. Vi hade satt ett grekiskt tema till lunch. Köttgryta Stifado (mättpunktens paradnummer) en böntzatziki samt grekisk sallad. Här snackar vi mängder av sallad!!!!!!





                               I Aroms fantastiska bageri bakades det Lingon & russinlimpa
......samt en kladdkaka efter Helenas recept. Denna serverades i restaurangen, men kommer säkerligen att bli en stående efterrätt på Arom. Kusligt enkel att tillaga........

Till middagen bakade vi ett morot och rödkålsbröd. Helt uppbyggt enligt "grundrecept på ett lyckat bröd"



Slutresultatet blev, som vanligt, fantastiskt och det var ett gäng stolta "bakerskor" som visade upp slutresultatet


I varmköket gjorde man stifadogryta och förberedde samtidigt middagen, som denna gång var Egyptisk citronkyckling. Många nya smaker på Arom denna gång. I restaurangen serverades även en Jalfrezikryddad lax (på egenfjord jalfrezikrydda) med limeyoghurt....





                               Kycklingen garnerades upp, enligt gängse rutin, med färskstekt  paprika...

                                             Ris med russin var tillbehöret till kycklingen

                       Även på denna utbildning funderades det, pratades och utbyttes erfarenheter
Förutom det ni sett på bilderna, så tillagade vi även här ett antal härliga sallader i större mängd. Vi gjorde örtoljor och örtsalter. Vi gjorde kryddblandningar och pratade buljongkokning. Vi pratade kökssvinnsreducering och fick igång nya tankebanor.

Upprepar än en gång. Det är INTE matlagningskurser vi gör. Våra kursdeltagare KAN laga mat. Vad vi håller är inspirationsutbildningar. Vi sätter igång nya tänk hos deltagarna, och försöker få dom att tänka utanför boxen. Att hitt nya lösningar. Att få en roligare vardag som kockar. Vi vill att man skall ha KUL på jobbet varje dag. Glädje i matlagningen ger per automatik bättre mat till gästen och en bättre arbetsmiljö, befriad från bitterhet, monotoni och frustration.

Vi är nu klara med Skellefteå för denna gång. På tisdag kommer det några på studiebesök hos mig på Annersta. Då skall vi prata mer om utbildningarna och titta närmare på utvärderingarna.

Nästa vecka kastar Gastro Nord igång. Har fullspäckat schema. Vill Ni som läser detta, och blir sugna på att diskutera utbildningsupplägg, föreläsningar eller annat, så finns jag i Arlas monter torsdag & fredag mellan 10-16. Där kan Ni då smaka lite av Mättpunktens dryck Ayran, som vi serverar då och då. Nu skall jag ägna restan av söndagen åt vila och rekreation. Vänta Er fler inlägg från Gastro Nord under följande vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar