torsdag 26 mars 2020

Mitt i Coronan...

Ja, detta halvår har väl ingenting varit sig likt. Vi hann, som tur var, precis genomföra OS innan eländet brakade loss.

Ja, lite mer hann vi väl med. Sportlovet gick ju rätt friktionsfritt och vi hann se ett par Bajenmatcher i cupen. Vi såg också både Lindemann och Simple Minds på Annexet.

Vi hann ju också dra igång vårt vegetariska koncept och vi fick även reaktioner på det. En förälder hade hört av sig till pressen och vädrat sitt missnöje om vår vegetariska mat, och det blev en rejäl artikel om detta i Stockholm Direkt. Som tur var så fick vi en väldigt positiv artikel istället för den förväntade negativa

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/skola-slopar-kott-i-fem-veckor/reptcf!26qo2XuJyexM1I@8uQFJbg/

Vår ursprungliga plan var att testa i fem veckor, men jag tror nog att vi kommer att fortsätta på obestämd tid. Vi ser ingen ökning i matsalssvinnet. Våra gäster börjar långsamt vänja sig och nu börjar vi få väldigt många positiva reaktioner.

Många i personalen, som inledningsvis var tveksamma till upplägget, har nu svängt. Vittnar om att man mår bättre. Tycker allt är förunderligt gott.

Samma gäller våra yngre gäster. Visst har vi några som är ihärdiga och tjatar om kött, men majoriteten äter som hästar och har nog slutat reflektera över att det som serveras är vegetariskt.

I köket har vi gått in i någon sorts arbetseufori. Vi ställer ut två-tre rätter varje dag. Ibland flera. Vi laborerar och testar. Provlagar som galningar och testar nya råvaror och tillagningssätt. Det känns  underbart att SLIPPA laga korv stroganoff (har jag gjort 200 ton under åren??). Tillbringar mycket tid ute i matsalen nu, och pratar mycket med gästerna. Perfekt med mycket feedback, förstås, men också viktigt att prata för maträtterna så kidsen vågar smaka.

Vi har också fått en ny rektor. Yvania Avila. Nu håller vi alla tummar och tår för att hon stannar. Har vi dessutom sådan tur att hon är matintresserad så är det ännu bättre.

När det gäller Corona så har vi försökt att hålla matsalen så "intakt" som möjligt. Vi har inte gjort några ingrepp i logistik eller utbud utan kör på som vanligt utifrån de riktlinjer som livsmedelsverket dragit upp. Tror det är oerhört viktigt att i just matsalen hålla rutinerna intakta, så inte våra gäster börjar förknippa mat och Corona. Att låta matsalsverksamheten löpa som vanligt ger ju åtminstone en miljö där vi kan prata om någonting ANNAT än Corona dvs. maten.

Att dämpa oron och dämpa märklig ryktesspridning har vi sett som en viktig del i vårt uppdrag. Personligen är jag också väldigt glad över att man på regeringsnivå (och ej heller på kommunla & lokal nivå) dukat under för trycket att stänga skolorna. Jag tror att konsekvenserna av detta skulle vara hemska, men så är jag ju verksam i ett sådant socialt utsatt område där konsekvenser av ett sådant beslut måste vara i ett rejält fokus. .

När det gäller firmaverksamheten har jag ju lite tur. Hade redan innan Corona bestämt att det skulle bli ett lugnt halvår fram till semestern, så jag hade faktiskt inget inbokat. Mycket inbokat till hösten men den dagen den sorgen. Är ju samtidigt glad att jag valt att förbli i kommunal tjänst och inte börjat konsulta på heltid. Då hade läget garanterat varit värre. Lider med många av mina kollegor när avbokningarna haglar.

Har däremot bokat av sommarens resa till Dubai. Man vågar väl inte hoppas på att komma iväg till värmen detta år, utan man får väl frysa sig igenom en svensk sommar med sedvanligt regn. Hoppet ligger till att allsvenskan drar igång, så man kan gå på alla matcher. Både hemma och borta. Ha en svensk fotbollssemester. Kan vara läge att korta ned smestern också. Dels så är det väl inget läge att ödsla för mycket dagar på en hemmasemester, men samtidigt så lär man väl inte ha råd med alltför stora utsvävningar med tanke på det aktuella läget. Gäller att bibehålla den buffert man byggt upp, för jag tror att de samhällsekonomiska konsekvenserna vi kommer att få blir brutala, och då kan det vara bra att hålla på slantarna.

Imorgon är det fredag igen Tiden går ju ruskigt fort och det enda vi planerat är att åka till kyrkogården på lördag. Finns ju verkligen ingenting att göra på helgerna, så arbetsveckorna är nästan roligare. Vi ägnar oss mest åt att äta oss igenom helgerna, vilket gör att man inte direkt kommer att vara redo för beach 2020. Kanske tur att man får semestra i Sverige, för då lär det ändå inte bli så mycket badstrandsbesök. :) :) :)

Nu vet Ni hur läget är här på Mättpunkten och på firman. Kör hårt och var rädda om hälsan, men låt inte paniken och hysterin att ta över. Avslutar med en lite händelse som gjorde mig glad
Jelena Drenjanin (ordförande i grundskolenämnden) och Kerstin Andersson (utbildningsdirektör på BUF) kom med blommor för min insats i OS. Uppskattades verkligen :)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar