onsdag 29 januari 2014

Recept från dagens tillagning!!!

Som Ni säkert sett så har vi haft prominent besök i köket på Restaurang Mättpunkten idag. En av våra pedagoger, Angeliki Karapalas, har tillbringat dagen hos oss, och vi har tillagat en Moussaka enligt hennes farmos gamla recept. Helt annorlunda mot den moussaka som vi är vana att tillaga, och som är en rätt så kladdig historia. Vi har givetvis byggt om receptet, och jag lägger här ut ett recept för 100 portioner, för den som är hugad att prova denna delikata anrättning.

Att ha en pedagog i köket, är en del i den nya satsning vi gör på att integrera övrig skolpersonal i skolrestaurangens arbete. Vi inledde ju terminen med att jag föreläste för personalen, om de förutsättningar vi jobbar utifrån, och varför vi jobbar som vi gör. Angelikis inhopp i köket idag, hoppas vi skall vara starten på en ström av pedagoger som tillbringar en dag hos oss. På detta sätt får dom enormt mycket lättare att förklara för sina elever hur verkligheten i köket ser ut.

Ytterligare en del i detta är att jag kommer att börja hålla korta förelsningar om vår verksamhet och om barnmatsmyten, för våra elevers föräldrar, på föräldramöten. Tror detta kan leda till något positivt i hemmen, och att det förhoppningsvis får föräldrarna att börja tänka till på deras ansvar för sina barns matutveckling.

Här nedan har ni receptet. Har ni frågor kring tillagningen av denna rätt, så var inte rädda att kontakta mig. jag finns till för Er...

 

   


Nötfärs kg 6
Potatis (skivad) kg 6
Aubergine kg 4
Zucchini kg 4
Mjölk l 6,5
Mjöl kg 1
Såsbas l 1
Äggula st 7
Riven ost (parmesan) kg 1,2
Fetaost kg 1
Gul lök, tärnad kg 2
Vitlök kg 0,2
Olivolja l 1
Krosstomat kg 3
Rött matlagningsvin l 1
Tomatpure kg 0,2
Oregano dl 1
Muskot dl 0,5
Paprikapulver  dl 1
Svartpeppar dl 0,5
Salt

   

   


Skiva, bryn och häng zucchinin i press i hålkantin, för att avlägsna vatten. Krydda med salt o peppar
Skiva bryn och häng aubergine i press i hålkantin, för att avlägsna vatten. Krydda med salt o peppar
Skiva o råstek potatis. Krydda med salt o peppar
Stek ihop nötfärs och lök. Krydda med muskot, svartpeppar, oregano, paprikapulver
Koka bechamel. Häll i äggula och hälften av parmesanosten
Häll köttfärsen i stimmer och tillsätt rödvin, tomatpure & krosstomat
Koka ihop. Tillsätt vitlök och kryddor och blanda väl. Färsen skall vara TJOCK
Lägg potatis i smorda bleck till botten är täckt. Bre på färs
Lägg på auberginer och bre sedan på färs. Strö på lite parmesanost
Täck med zucchini och täck med sås.
Toppa moussakan med parmesan och fetaost
Grädda i ugn 160 grader i 45 minuter, eller tills moussakan har fin färg och rätt temperatur

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar