måndag 13 oktober 2014

En vecka i Ronneby!!


Återbördad till Mättpunkten igen, efter en knapp vecka på Olsgården i Ronneby. Ett servicehus med 70 lägenheter, varav ca 25 demensboende. I köket serverar man både frukost, lunch och middag. I köket huserade ett härligt trevligt gäng, och veckan bestod av massor med matlagning och otroligt mycket prat kring mat och måltid. Precis som på förra köket jag besökte, så var intresset stort.


             Annika och Åse panerade fisk på ett nytt sätt, och tyckte att det fungerade utmärkt....

    Maria gav sig i kast med att göra örtsalt. Vi gjorde även citrussalt och chilisalt under dagen.......

 
 
 
Ålandspannkakan är ofta ett stående inslag på både skolkök & seniorserveringsutbildningar, och den blev lika populär här på Olsgården, som den blir på alla ställen....Annika & Maria garnerar upp anrättningen.....

                                               En stor, fin och luftig matsal fanns det....Annika steker Fläskkarré med otroligt snits. Förbereddes på fredagen för servering under helgen som skulle komma
Åse visade sig ha enormt fin fallenhet för att garnera upp maten. Här i full färd med att färdigställa pannbiffarna som serverades med gräddkokt lök...
 
   
En ny bagare är född:) Marie satte igång att baka utifrån det grundrecept jag använder, och vips, så blev det kanonfina bröd på Olsgården. Här lär det dofta nybakat bröd med jämna mellanrum, vill jag lova....
 
Marie, Anette, Åse och Maria poserade villigt på fredagseftermiddagen. Känns nästan givet att detta gäng bör kunna placera sig i WGJ:s nya kategori "Årets seniormåltid".

http://www.magasinmaltid.se/artikel/white-guide-junior-flyttar-till-malmo/610


I övrigt så höll jag, på torsdagskvällen, en föreläsning i Stadshuset. Riktigt välbesökt, och det var en mycket intresserad publik. Träffade även Eva Karlson (från tidigare besökta köket i Lindebo) och där hade det minsann hänt saker. Buljongen bortplockad i verksamheten och nu arbetade man enbart med naturliga smaker och eget örtsalt. Fick även med mig ett smakprov, som Eva stolt räckte fram. Sådana ögonblick är unika. Känns att man verkligen nått fram och gör nytta där det bäst behövs. På golvet. I Köket där det dagliga vardagsslitet alltid pågår.

Känns som en förändringens vind drar över kosten i Ronneby Kommun. Elena Johansson, kostchef, är oerhört driven, och jag tror mycket positivt kommer att ske under hennes ledning. Själv är jag jättenöjd med att få fortsatt förtroende i Ronneby, och kommer att göra nästa besök under början av nästa år.

Nu blir det en och en halv dag på Mättpunkten, innan det bär iväg till möte i Karlstad imorgon. Mycket spännande saker som händer i ett annat samarbete jag har, och det innebär en t/r resa till den värmländska metropolen. Vi får se vad detta renderar i.

Den 26:e blir det ÅTERIGEN en Karlstadresa, men denna gång till den avslutande träningen med TSSR. Går av stapeln  på Hagaborgsskolan måndagen den 27:e oktober 14.00. Det innebär även startskottet på höstlovs"turnén" som innefattar besök i både Nybro och Linköping:)

Nya bokningar har även inkommit till december. Mer om det när vi närmar oss, men det blir en tripp som går riktigt långt norröver:)

Vid tangentbordet Michael BäckmanInga kommentarer:

Skicka en kommentar