lördag 24 februari 2018

Pannkakan i Malmö

En het potatis. Malmö Stads skolrestauranger beslutar sig för att sluta servera pannkakor. 
”Vi vill kunna erbjuda pannkakor till alla matgäster. Just nu saknas ett likvärdigt alternativ utan mjölk och ägg, säger Lindholm till Sydsvenskan.
Men Malmö stad arbetar just nu med att försöka skapa en egen ägg- och mjölkfri pannkaka, som ska stekas lokalt i skolrestaurangers egna kök”.
Mannerström är, som vanligt, upprörd och (oväntat) förbannad. Det är han inte ensam om. Alla är upprörda. Skall inte barnen få pannkakor i skolan?? Går nästan att jämföra detta med årets folkstorm kring inspelade julvärdar i SVT. 

När det gäller grundproblemet, dvs ägg o mjölkfri pannkaka, så är det självklart lätt åtgärdat. Det finns väl redan hundratals skolrestaurangkök som gör sina egna ägg och mjölkfria pannkakor. 
Vad vi däremot skall fråga oss, är om pannkakor är en nödvändighet som skollunch till våra ungdomar? 
Om det är vettigt att gästerna skall få möjligheten att vräka i sig en mjöl och sockerbaserad lunch utan tillstymmelse till näringsriktighet?
Det näringsberäknas oavbrutet ute i våra kommuner, och det sprutar ut AIVO, Mashie och Matildaberäkningar över hur skoluncherna skall se ut för att vara näringsriktiga. 
Däremot kritiserar INGEN dessa pannkaksluncher. Man kan alltid gömma sig bakom frasen ”det är veckosnittet som räknas när det gäller näringsriktighet och inte enskilda dagar”. 
Jag tycker detta är en av de mest patetiska ursäkter som finns. Min ambition som kökschef/kock i skolrestaurang är att VARJE skollunch skall vara näringsriktig. Det blir den inte genom näringsberäkning, utan genom att vi i köket jobbar med smak och utseende på maten. Att vi tillhandahåller alla komponenter som gör en näringsriktig måltid i matsalen. Att vi rör oss ute bland gästerna och försöker få dom att äta rätt. 

Att vräka ut prefabricerade pannkakor med lågkvalitativ sylt är för mig tjänstefel som skolkock. Att servera en uppenbart dålig skollunch med ursäkten ”men barnen tycker ju att det är gott” tycker jag är att underskatta och förakta våra gäster.

Jag har ju tjatat om om detta med barnmatsbegreppet i många år nu. Kritiserat att vi ger barnen hamburgare, kebab, tacos, pizza och pannkakor i skolan. Sagt att det inte är att ge barnen/gästerna delaktighet i skollunchen genom att servera denna typ av kost utan bara ett sätt att tillgodose barnens behov av skräpmat. Våga ta fighten med föräldrar och förklara att en god kost är otroligt viktig för deras barn.

Jag tycker inte det är en nödvändighet att vi måste servera samma mat i skolan som föräldrarna gör hemma. Låt oss istället börja utmana våra gäster med riktig mat med spännande smaker . Låt pannkakan stanna i hemmets stekpannor.

Låt oss  föra upp denna debatt på riksnivå, och ifrågasätta pannkakornas existensberättigande i skolmatsalen överhuvudtaget. I framtiden kanske vi kan se Malmö som pionjären som vågade stoppa pannkakan


Michael Bäckman / Kökschef Annerstaskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar