fredag 16 november 2012

Finlandsbesök & annat

En härlig vecka är över. Har haft enormt kul i köket, och det där jag trivs som allra bäst. Givetvis är det kul att vara ute och resa, föreläsa och annat, men att laga härligt god mat till sin egen skola slår ändå allt:)

Började dock veckan i Finland. Åkte dit redan på söndagen, och efter ett visst trixande kom jag fram i tid till Villmanstrand. Väl på Hotel Sokos Lappee, så tog jag en ytterst lugn kväll, och gick och lade mig tidigt (som vanligt m.a.o)

Måndagen började med frukost och därefter mötte jag upp Elina Särmälä, matservicechef vid Saimaan Tukipalvelut Oy. En mycket trevlig kvinna, och vi satt och språkades vid i över en timme, innan vi åkte iväg mot den första av de två skolkök, som hon ville visa upp. Köket vi först kom till, lagade omkring 1800 portioner om dagen. Matsalarna var uppdelade så att det fanns en för 1-5 och en för 6-9. Här följer lite bilder från kök, matsal och annat intressant.

                                       
 Välutrustat kök med en armada av helt nya ugnar och bra med avställningsytor. personalen föredömligt klädd i enhetliga kläder

 Givetvis fanns det gott om stimkittlar och allting var väldigt prydligt och organiserat. Personalen var, för övrigt, väldigt trevlig trots att jag var svensk;)

 Som Ni ser. Ugnar på en sida och stimmar på den andra. Bänkar i mitten och det såg väldigt lättjobbat ut.

 Någonting att vara avundsjuk på....specialkostköket hade egna stimkittlar, ugnar och en spis.


 Renseriet låg i direkt anslutning till köket, men var väl avgränsat. God logistik, återigen:)


Matsalen för 1-5. Föredömligt låga vagnar, ljust och rent och glada barn, som berömde maten. Villmanstrand hade denna vecka samma mat i skolan, som sin vänort Örebro

Specialkosten hade en egen vagn, där man kunde hämta sin mat. Ljust fint, och RENT. Bra personalinsatser...


Inga kemikalier i köket. Alla diskmaskiner och väggslangar styrdes från denna kemikaliecentral, där annan personal än kökets stod för byten av rengöringsmedel. Ett ypperligt initiativ mot kemisk kontaminering av maten

Helt datoriserad egenkontroll, där alla frysar och kylar hade sina temperaturer väl synliga på en skärm. Larm gick till larmcentral så fort temperaturen steg till otillåten nivå under längre tid. HELT KANON

Gulligaste av allt. Alla skulle få en liten påse med julgodis som julklapp när sista skoldagen kom. Man hade här påbörjat att plocka ihop påsarna. Ett GOTT (hehe)initiativ väl värt att ta efter.

Från detta kök gick vi sedan ner till det lilla mottagningskök, som fanns tvärs över gården, och där man servade 6-9 eleverna. 5 minuters transportväg av maten, men ändå så kokade mottagningsköket potatis, pasta och ris till varje matlag, för högsta möjliga kvalitet. Bra gjort!!

 Även denna matsal var väldigt ljus, trevligt inredd och ren och fräsch. Serveringslinjen hölls efter väldigt väl

Bakom den lilla serveringsdisken finns det lilla mottagningsköket där två personer stod och jobbade, och visade även prov på en enorm arbetsglädje.

Efter detta besök åkte vi vidare till nästa kök, som tillagade 3000 portioner. Riktigt stort, men något sämre avställningsyta. Var nyrenoverat och det märktes verkligen. Återigen slogs man av att all personal var enhetligt klädd, vilket var en riktigt trevlig överraskning

 Även här fanns det ett kemikalierum, fast nu ännu större än på förra skolan. Gillade verkligen detta upplägg

 Nya fräscha ugnar, såklart, och dessa tog 36 bleck per ugn. Rent och snyggt överallt trots full verksamhet


 Pleneringen i köket precis som på förra skolan. Stimmar på en sida, ugnar på den andra och arbetsbänk i mitten. Som Ni ser är det dock väldigt lite arbetsyta för 3000 portioner


 Specialkostaavdelningen, med en data där man kan printa ut lappar för alla specialkoster


 Specialkostavdelningens utrustning. En dröm för min Khandan, som får stå vid sin lilla spis...


Oerhört häftig matsal, där man serverade 900 elever. Ljust fint och trevliga färger...

Den största bristen som jag lade märke till var hur fantasilös salladsbuffén var på bägge skolorna, och hur lite man jobbade med utseendet på maten. Givetvis något som lätt går att åtgärda, med lite inspirationsutbildningar. Smaken på maten var god, men saknade den där sista touchen, som gör den exceptionell. Dessutom jobbade man stenhårt via recepturer, något som jag gärna skulle se en ändring på.

Efter skolbesöken var det så förläsningsdags i en väldigt schangdobel lokal, med egen simultantolk. Väldigt mycket folk på plats vilket var väldigt glädjande. Här följer ett par bilder från föreläsningsarenan...
                                                Ser nästan ut som i EU parlamentet......


....och här har folk börjat droppa in. I den lilla buren till höger, så sitter tolken, som var en väldigt trevlig kvinna, som hade bott i Flemingsberg under sin tid i Sverige. Hon tyckte det var lite extra kul att det var just där som min skola låg....

När föreläsningen var över blev jag bjuden på middag, av krögaren på en lokal restaurant, som specialiserade sig på skandinavisk mat. Åt en underbar portion renlever med potatispuré, stekt sidfläsk, brynt lök och rårörda lingon. Efter detta snabbt iväg till hotellet för ombyte och sedan blev det teater. Riksteatern på turné i Finland med Strindbergs Dödsdansen samt en nyskriven pjäs. Se nedan stående länk


Efter detta var det mottagning hos ambassadören, och där fick jag chansen att språkas vid med en massa intressanta människor, däribland skådespelarensamblen. Kanonkväll. Hem till hotellet där jag somnade som en stock. Upp morgonen därefter och höll en föreläsning till, fast denna gång om svensk mat och svenska mattrender. Kasinot jag föreläste på var som plockat ur en 40-talsfilm, och otroligt elegant. Se dessa bilder

                                                                    Frukostbuffén....



Den härliga föreläsningssalen, som faktiskt blev nästan fullsatt.....

Efter avslutad föreläsning och direktsänd intervju i Radio tog jag tåget till Tikkurila, där jag hade möte med Liisa Syrjänen, som var servicechef över skolmåltiden i Vanda. Henns svenska och min finska var inget vidare, så vi kommunicerade via tolk. Fick berättat för mig att Vandas skolmåltider drivs som intrapenad, men att 20 % måste läggas ut till entreprenörer. Vanda hade sålunda även Sodexo, Fazer och ytterligare ett företag, som serverade ett visst antal av Vandas skolluncher. Lät oerhört komplicerat och dumt, då det måste vara svårt att få en enhetlig kvalitet under dessa förutsättningar. Vi pratade även om hur Huddinge och Vanda skall kunna komma att samarbeta framöver. Blev även bjuden på Finlands motsvarighet till Tom Tits. Heureka Science Center. Mycket intressant och jag rekommenderar ett besök om Ni befinner er i närheten någon gång. Länk nedan


Därefter fick jag skjuts ut till flygplatsen och kunde äntligen återvända hem. Oerhört intensiva dagar, men samtidigt det överlägset roligaste jag gjort på väldigt länge. Knöt massor med nya kontakter, som jag hoppas få återkomma till framöver.

Michael Bäckman




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar