söndag 4 november 2012

Ölandskatastrofen!!!!!


Öppet brev till utbildningschef Lars Bylund, Öland

Vi är många runt om i Sverige, som upprörts över det faktum, att de asylsökande barnen på Öland inte erbjuds skollunch.

Orsakerna till detta är många, enligt Lars Bylund och de andra politikerna på Öland.

Med elever från främmande kulturer kan det vara svårt att tillgodose matbehoven i skolan. Det säger två ledande öländska politiker till DN.se med anledning av att asylsökande barn inte får mat i skolan.
Ett annat citat som jag finner mycket märkligt, kommer från Birger Palm (S), som är 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige i Borgholm.
– Jag har inte satt mig in i ärendet, men de har en peng för mat sägs det. Det kan inte vara lätt att tillgodose matbehoven när den ene vill ha nöt, den andre lamm och den tredje vegetariskt, säger han till DN.se.
Detta är för mig helt verklighetsfrämmande, och det låter i mina öron som om Öland lever helt isolerade från övriga Sverige.
På den skolan jag arbetar, Annerstaskolan i Huddinge, serverar vi dagligen 1100 portioner till 34 nationaliteter och av dessa är 70 % muslimer. Jag ser inget problem med detta, utan ser det snarare som en spegling av det nya svenska samhället som det ser ut idag. Vi serverar dagligen två huvudrätter, en vegetarisk rätt samt dagens soppa. Genom flera alternativ kan alla äta. Är det så svårt. Om man inte kan tillhandahålla flera alternativ i skollunchen än ett, bör man kanske se över hela sin skolmåltid, och hur den ser ut.
Nästa veka ursäkt låter som följer:

-  De får ersättning för mat av staten och då kan jag känna att man måste titta över bidraget för mat så att man inte får bidrag för dubbla luncher, säger Lars Bylund

Vad Lars Bylund här säger, är med andra ord, att alla i Sverige som uppbär någon form av statligt bidrag, inte skall ha rätt till gratis skollunch till sina barn. Det är ju kontentan i budskapet .

Vi som står bakom detta brev. Som anser att gratis skolmat till ALLA är en grundläggande rättighet i vårt svenska samhälle, uppmanar Öland att tänka om. Dessa ursäkter pekar åt människoförakt,  ansvarslöshet och bristande respekt mot barn i allmänhet. Dessutom visar det på en väldig okunskap, som gör att man undrar i vilken verklighet dessa politiker lever. Att man inte förstår att måltiden inte enbart handlar om att tillgodose näringsbehov och mättnad. Att i en gemenskap få dela en måltid har högre värden. Det är just under måltiden som de viktigaste mötena ske.  Det handlar om social samvaro. Det handlar om att ge dessa barn chansen att umgås med andra barn under måltiden. Måltiden i ett socialt sammanhang. Hur skall vi någonsin kunna integrera dessa barn i vårt samhälle om vi redan genom skollunchen lär dom känna utanförskap. 

Ge de asylsökande barnen en fullvärdig skollunch. Det är deras rättighet, och Ölands  skyldighet, att se till att detta blir verklighet

Michael Bäckman /Kökschef Annerstaskolan, Inspiratör och Lagledare i Team Swedish School Restaurants

Maria Masoomi / Matentreprenör, debattör och utbildare inom offentlig sektor

Helena Bäckman / Kock på Annerstaskolan

Even Bakke/ Kökschef Lindåsskolan Göteborg & medlem i Team Swedish School Restaurants

Martin Karlsson /Kökschef Kavelbrogymnasiet Skövde & medlem i Team Swedish School Restaurants

Fredrik Kämpenberg / Kökschef Virginska Gymnasiet & medlem i Team Swedish School Restaurants

Lyndon Mcleod / kökschef Apladalsskolan & medlem i Team Swedish School Restaurants

Med stöd av

Ola Håkansson/ Mattanten AB

Harald Boye
 Köksmästare Handelsrätten, Compass Group

Camilla Sparring, Camillas matuppror med 100 000 namn i ryggen

Patric Gill
 Kökschef Sveaköket Västerås och matbloggare..

Carina Andersson 
Driftansvarig Kock på Fågelviksgymnasiet i Tibro, Bloggare och Twittrare..

Anna Jakobsson kock, Virginska skolan Örebro

Barbro Fernström köksansvarig Vallargärdets skola, Karlstad

Sara Nordius, mamma och medmänniska, Umeå

Ulrica Johansson. Dietist och gastronom , Skövde   

Wenche Johansson Värnamos Gastro Kockar

Mats Andersson kökschef Fridaskolan Mölnlycke. 

Henric Lindberg / Enhets ansvarig kökschef Skebäcks Gårdens kök Region Väst Örebrokommun

Johan Ederström Kock Bergalyckans FSK Ljungby kommun

Håkan Lundholm, köksmästare Vasaskolan Djursholm

Johan Andersson, kökschef i Bergs kommun

Jane Lambourne, lärare, Fribergaskolan, Danderyd

Läs vidare på  http://michaelbackman.blogspot.se/2012/11/debatten-gar-vidare.html


 
                                           

12 kommentarer:

 1. När skall figurer som du förstå att skolmat är en förmån inte en rättighet, om det som serveras inte passar så kan de låta bli att äta svårare än så är det inte.
  Krister Andersson Malmö.

  SvaraRadera
 2. Men nu är det väl så att de får - extra - pengar just för att det inte kan tillagas mat i barackerna som är skolan, och därför får föräldrarna laga mat 50 meter från skolan, i det som är deras tillfälliga hem.

  Så det verkar som du far med osanning när du påstår att barnen inte får mat. Sant är att de får inte mat exakt på samma ställe där skolan står, men de får mat "hemma" 30 sekunder från skolan. Så vad är problemet?
  Tycker du inte att du överreagerar nu?

  SvaraRadera
 3. Ölandskatastrof? Jag trodde orkanen Sandy var en katastrof. Att barnen får äta hemma på det allmännas bekostnad är på sin höjd ett temporärt besvär och knappast något att gnälla över om de nu verkligen flyr från krig och förtryck.

  SvaraRadera
 4. Du har aldrig reflekterat över det faktum att du har 70% muslimer i skolan, jag menar, hur Sverige kommer att se ut om 10-15 år vad gäller befolkningssammansättning? Även om du inte har det, var det intressant att få reda på hur det ser ut i skolans värld. Vi svenskar kan nog hälsa hem inom kort! Tack för informationen!

  SvaraRadera
 5. Puuuuust.....hur orkar ni....

  SvaraRadera
 6. Jasså, det ska godkännas också.

  Inge tryckfrihet prexis.

  Puuuust.....

  SvaraRadera
 7. Skollunchen reglerad i skollagen (Lag 1997:1212 kapitel 4 paragraf 4 a) för grundskolan, vilket innebär att alla kommunerna skall erbjuda kostnadsfri lunch till eleverna.

  SvaraRadera
 8. Bäckman!

  Dags att dra upp huvudet ur soppskålen.

  Du är en ynklig syltrygg och inget annat. Sätt dig in i faktat innan du uttalar dig.

  Vad Sveriges behöver är inte syltryggar som du, evigt klagande analfabeter omöjliga att integrera försörjda på livstid utan välutbildad arbetskraft.

  Vad detta land behöver är riktiga män som slår näven i bordet och säger att nu faan får det vara nog!  SvaraRadera
 9. http://johanhedin.se/missvisande-av-dn-ang-barnen-pa-lundegard/

  du kanske ska ta reda på sanningen först?
  och 70% muslimer gud så trevligt...

  SvaraRadera
 10. Asylsökande får bidrag under asyltiden, asylsökandes barn får möjlighet till skolgång, asylsökandes föräldrar får möjlighet att använda en del av bidraget till att laga lunch till barnen i direkt anslutning till skolan, mat som de är vana vid och som de kan äta tillsammans med sina närmaste. Och Sverige är jämfört med de flesta andra länder ytterst frikostig med asylrätten. Och ni har mage att klaga. Inte konstigt att många börjar tappa tålamodet.

  SvaraRadera
 11. Så här tycker muslimer om icke-muslimer, kan vara värt för dig att känna till Bäckman du verkar extremt okunnig i ämnet:
  The Quran Dehumanizes Non-Muslims
  and Says that They are Vile Animals

  The Ayatollah Khomeini, who dedicated his entire life to studying Islam, said that non-Muslims rank somewhere between "feces" and the "sweat of a camel that has consumed impure food." Small wonder. The Quran dehumanizes non-Muslims, describing them as “animals” and beasts:

  Those who disbelieve from among the People of the Book and among the Polytheists, will be in Hell-Fire, to dwell therein (for aye). They are the worst of creatures. (98:6)

  Surely the vilest of animals in Allah's sight are those who disbelieve, then they would not believe. (8:55)

  Verse 7:176 compares unbelievers to "panting dogs" with regard to their idiocy and worthlessness. Verse 7:179 says they are like "cattle" only worse.

  Verse 5:60 even says that Allah transformed Jews of the past into apes and pigs. This is echoed by verses 7:166 and 2:65.

  A hadith (Bukhari 54:524) says that Muhammad believed rats to be "mutated Jews" (also confirmed by Sahih Muslim 7135 and 7136).

  Verses 46:29-35 even say that unbelieving men are worse than the demons who believe in Muhammad.

  According to Islamic law, non-Muslims may be owned as property by Muslims, but - in keeping with Islam's supremacist message - a fellow Muslim should never be (unless they convert to Islam after enslavement). Even Christians and Jews are not considered fully human in that the penalty for killing one of them is limited to one-third of the compensation due for unintentionally killing a Muslim.
  http://thereligionofpeace.com/Pages/Quran-Hate.htm

  Du är ett okunnigt arlse Bäckman, om du hade läst vad det hela handlar om:
  "Detta låter mycket värre än det är. Flyktingförläggningen är inhyst på en camping nästan en mil norr om stan. Kommunen har satt upp en skola för barnen på campingen för att de ska slippa bussas till skolorna i Borgholm. Det finns inga förutsättningar inom campingen att utspisa mat med hänsyn till hygienföreskrifter och olika matkulturer .

  Jag har full förståelse för att kommunen tycker att det är OK att barnen går de få meterna hem på lunchen och få den mat de är vana vid och som ändå bekostas av kommunen. "

  "Skolan har ingen som helst skyldighet att komma till flyktingförläggningen för att ge barnen skolgång.
  För att de barn som ev. vill gå i skolan så har en engagerad kommun och personal ordnat med en lokal på flyktingförläggningen så att lärare i 3 timmar per dag kan komma och ge barnen undervisning som alternativ till att barnen sprids i de kommunala skolorna och får flera mils resväg."
  https://www.flashback.org/t1999704

  Du bör verkligen hålla dig till maten man får ju hoppas att du iaf klarar av den biten (dock så lämnar ditt kunnande om hatiska religioner och även dessa snorungar som går 3 timmar i skolan, för de dör ju utan lunch när de ätit frukost och sedan är skoldagen slut innan lunch.

  Tyvärr har du väl inte vett nog att skämmas din politiskt korrekta träl.

  SvaraRadera
 12. Vidare så är ni inte många, det är du och massmedia som skapat en lögn. Antingen så har du lurats av massmedia eller så är du med i DNs lögn om dessa "stackare" som går i skola 3 timmar om dagen, dvs. de ska äta sin lunch hemma.

  SvaraRadera