fredag 14 december 2012

Terminens sista darrande minuter

Julbordsförberedelserna är i full gång. Vi rullade 100 kg köttbullar under måndagen och tisdagen, och idag har jag lagt in sillen, och lagt oxfilén i glögg, selleri & schalottenmarinad. Älskar julbordsförberedelserna varje år. Vet ju vilka högt ställda förväntningar både barn och personal har på oss. Såhär kommer julmatsedeln att se ut i år:)


Julbord  2013                                                               

Helenas potatissallad  

Mimosasallad  med 
Galia, cantaloupe honungsmelon, druvor, physalis, majonnäs

Julskinka    

Basturökt kalkonbröst 
Julkryddad rostbiff  
Glöggmarinerad ugnsstekt oxfilé
Vildsvinsprinskorv 
Julkryddade köttbullar 
Stekt senapspanerad fläskkotlett                             
Kalvribs                                                                        
Julmustsauterad lammfile med rödlök 
Janssons Frestelse
Egenkokt rödkål 
Lutfisk m. bechamel, gröna ärtor och baconkrisp 
Vörtlimpa
Dopp i grytan
OST. Brie, camembert, minibabybel, emmenthaler svart, druvor kärnfria röda & gröna, physalis, fikonmarmelad, hjortronsylt, kex
Heminlagd glöggsill , löksill + inlagd marinerad strömming
Ägghalvor m. skagenröra.
Mättpunktens egensotade ”varmrökta” lax                         
Egengravad lax 
Kallrökt lax                                                             
Rökt Hällefile
Helenas kladdkaka m. vispgrädde 

Helenas äppelpaj m. vaniljsås
Julskum, dadlar, fikon, pepparkakor
Varmrökt röding                                                                 
Löjrom smetana rödlök
Lufttorkad prosciutto, serrano & bresaola
Ankbröst apelsinmarinerat                                                                       
Ankmousse, cumberland cornichon
Picksalami
Fårfiol
Rökt renhjärta                                                                     
Helenas godisbricka
Scampi i sweet chili

Hur har han råd, tänker Ni nu. Jodå, råd har vi. Det är ju inte så, att man måste köpa in jättemängder av allt, men allt finns att tillgå. Viktigt att visa barnen det utbud, som dom kommer att mötas av, när dom blir vuxna. En bra introduktion till ett bra julbord, helt enkelt. Matsalen skall ju vara en lärosal, det är ju något som jag alltid tjatar om. Lovar givetvis att, enligt gängse rutin, lägga ut bilder efter jul.

Fått en föreläsning till inbokad, och det är genom Kompetensgruppens kostnätverk. Den 16:e april, på Kungsbron Konferens, håller jag en föreläsning mellan 09.00 och 12.00

Länken nedan visa vad detta handlar om, men mitt namn syns inte ännu. Det är alltså Träff 2, som jag nu är klar till. Blev nyligen spikat, så det kommer nog ut på denna sida vad det lider.

http://www.kompetensgruppen.se/natverk/kostnatverket/natverkstraff.asp?fldKnProgramID=143

Har det hänt något mer. Jo, jag påbörjar utbildningarna på Hising Island den 14/15 februari. Ruggigt spännande projekt.

Blev dessutom kontaktad av Norrköping häromdagen, som frågade om jag hade lust att ersätta
Snygg-Martin karlsson på en föreläsning den 7:de januari. Gav mitt prisförslag, så nu får vi se om det blir någonting där. Har ju inte varit speciellt mycket i dessa trakter och föreläst.

Kontakt har även tagits, och preliminär offert skickats, till Hofors Kommun. Skulle vara väldigt kul om det skulle leda till något. Kan inte dra mig till minnes, att jag besök någon kommun i Gävleborg ännu.

Föreläsningen jag höll på Framtidens Storkök, blev väldigt uppskattat verkar det som. Fick ett utvärderingsbetyg av de ansvariga för seminariet, och fick återigen toppbetyg. Blir så fruktansvärt glad varje gång det sker.

Såhär skrev Emma Lindgren i ett mail till mig

Hej Michael!
Hoppas att du mår bra. Det var så oerhört roligt att du ville medverka på Framtidens storkök och jag snappade upp från flera håll om hur inspirerande det var att lyssna till dig. Även jag blev mycket inspirerad av det jobb du har lagt ner på Annerstaskolan och kände i ärlighetens namn hur roligt det skulle vara att arbeta med kostfrågor i skolmiljö.
Att du fick jättefina betyg i vår utvärdering var såklart ingen överraskning. Skalan är 1-5 och i våra mått mätt är snitt högre än 4 väldigt bra och du var självklart en av dem som fick det.
11.10 Michael Bäckman, skolkökschef, Annerstaskolan
4,48
Helhet
4,53
Innehåll
4,44
Jag hoppas att jag får möjlighet att samarbeta med dig i något annat sammanhang framöver och vill passa på att önska dig en riktigt god jul.
Bästa hälsningar
Emma
Emma Lindgren
Project Manager
Talentum Events
Surbrunnsgatan 44A
SE-113 48 Stockholm
 

Värmande ord, och med det så kan man, med gott samvete, avsluta bolagets verksamhet för i år. Har varit precis lika givande som vanligt.

Det stundar även nya, spännande tider för Team Swedish School Restaurants. Snygg-martin lämnat skolvärlden för Axevallatravets Restauranger, men det visste Ni redan. Även Fredrik Kämpenberg har valt att lämna laget, och att båda dessa lämnar oss är naturligtvis ledsamt, men förståeligt. Det är ju sannerligen tidskrävande att vara med, och många fritidstimmar försvinner. För eventuella framtida behov, så har vi naturligtvis tittat på ersättare för dessa två tidigare lagmedlemmar, och i nuläget, ser bitarna att vara på väg att falla på plats. Vi återkommer till detta framöver:)

Nu pockar köket på min uppmärksamhet igen.

Trevlig helg

Michael Bäckman


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar