I Matlagnings-OS I
Erfurt i Oktober 2012 deltog, för första gången, ett lag bestående av kommunala
skolkockar. Detta lag deltog i den s.k GV klassen, populärt kallad
storköksklassen, och tog där en sensationell silvermedalj på sin tävlingsdag.
Detta gav en total sjundeplats bland de 16 deltagande lagen, och detta gav eko
i matvärlden.
Med väldigt
begränsade resurser och med väldigt få träningstillfällen, visade det sig att
svenska skolkockar stod sig, mer än väl, i yrkeskunnde och tävlingsförmåga
jämtemot de betydligt mer namnkunniga motståndarna. Denna framgång innebar ett enormt lyft för oss skolkockar, och gav en ordentlig statushöjning av yrket. Det gav också publicitet långt utanför skolmatsvärldens gränser, med bl.a inbjudan till Rosenbad, där laget diplomerades av Eskil Erlandsson för sina framgångar i tävlingen.
Detta gav oss blodad
tand, och vi har nu beslutat att gå vidare med ytterligare en satsning. För
skolmatens skull. För alla de tusentals kockar inom skola/förskola, som
dagligen sliter med att servera våra barn god och näringsriktig kost. För en ytterligare
statushöjning av vårt yrke. För att underlätta nyrekryteringen av nya, hungriga
kockar. För att utjämna könsfördelningen i köken, för jämlikhetens skull.
Vi vill göra detta
genom att visa att vi finns. Att det ÄR riktiga kockar som finns i våra kök. En
kreativ yrkeskår med stort kunnande, och som är betydligt bättre än det rykte
som vi omges av.Vissa förändringar har skett i laget sedan tävlingen i Erfurt.
Lagledare är
fortfarande Michael Bäckman. Kökschef på Annerstaskolan i Flemingsberg,
Huddinge & och inspiratör via sitt bolag M & H Bäckman AB
Kvar finns också Even
Bakke, numera kökschef på Brunnsboskolan som ligger inom Måltid Norra Hisingen,
Göteborg. Even driver också parallellt med detta, en firma för inspiration och
föreläsningar.Från att ha varit reserv under Erfurt OS, kliver nu Lyndon Mcleod, vinnare av SkolmatsGastro 2012, in i laget. Lyndon har lämnat sin anställning inom Värnamo Kommun och jobbar nu som kökschef på Gisle skolrestaurang i Gislaveds Kommun. Lyndon tar Fredrik Kämpenbergs plats i laget, då Fredrik valt att ställa sin plats till förfogande, och lämna laget.
Det första, helt nya
ansiktet i laget, är Barbro Fernström. Barbro jobbar till vardags på
Vallargärdets skola i Karlstad. Hon är redan ett känt ansikte i Värmland, där
hon ägnat sig åt ett flertal olika lokala matprojekt. Dessutom är hon nominerad
som årets skolkock i White Guide J:r (där även Even Bakke & Michael Bäckman
nominerats) och är dessutom en välkänd och uppskattad profil i skolmatssverige.
Barbro ersätter Martin Karlsson, som lämnat den kommunala skolmaten, och numera
jobbar som kökschef på Axevalla Travrestaurang.
Då Lyndon Mcleod nu
blivit ordinarie i laget behöver vi även en ny reserv. En som får den
otacksamma uppgiften att vara tvungen att kunna allt, men inte med säkerhet får
delta aktivt med matlagningen under tävling. För att vara reserv krävs en
väldigt ödmjuk och flexibel person, men med stort kunnande. Här har valet
fallit på Johan Ederström. Kock på Bergalyckans förskola i Ljungby. I och med
detta val så är även Sveriges förskolekockar, representerade.
För att kunna genomföra
denna satsning, så har vi givetvis knutit sponsorer till oss. Vi har försökt
att välja företag med anknytning till branschen, och som har ett genuint
intresse av att hjälpa oss i våra ambitioner att lyfta skolmåltiden. I nuläget
är två av dessa sponsorer klara. Lantmännen Cerealia var vår mest aktive
sponsor under tävlingarna i Erfurt och vill glädjande nog kvarstå i våra
fortsatta strävanden mot nya medaljer. Vi är oerhört glada att man väljer att
fortsätta att satsa på detta projekt och på våra ideér. Martin & Servera är
vår nye råvarusponsor och vi ser med glädje fram emot ett fruktbart samarbete
även med dom.
Martin & Servera,
som har ett stort engagemang i skolmatsfrågan, visade omedelbart intresse för
att medverka och vi är glada att Martin & Servera vill delta i denna unika
satsning..
Vi för även
diskussioner med ytterligare sponsorer, då intresset att stödja oss är stort
från fler håll.Våra mål och ambitioner för laget är
-deltagande i
Storköksklassen i VM i Luxemburg i november 2014, under förutsättningar att vi
blir antagna till denna tävling
-deltagande i OS i
Erfurt 2016, vilket också blir denna satsnings slutmål, under förutsättningar
att vi blir antagna till denna tävling
Med denna
treårssatsning hoppas TSSR på att vi skall sätta fokus på våra skolkockar,
skolrestauranger och på den offentliga maten i stort.
Givetvis måste varje
satsning ha en vision. En prick över i.et. En slutkläm. Vi sticker inte under
stolen vad vår vision är. Guld, och ingenting annatJ
Team TSSR
Vi kommer att finnas
på facebook, och även kommuniceras via www.michaelbackman.blogspot.com samt våra sponsorers och kommuners informationskanaler
För vidare
Information v.g kontakta
Michael Bäckman / lagledare
TSSR 08-53533750 alt. 072-3506854
Cecilia Ceder/ Lantmännen Cerealia, tel
0709-278779
Christina Gezelius /M
& S 08-672 84 31
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar