fredag 6 september 2013

Puuhh...

Då har alla fått gå hem för idag. Sitter ensam kvar på kontoret och njuter av att ha tyst och lugnt omkring mig, blogga lite och jobba ifatt på kontoret. Ligger rätt så bra till, efter omständigheterna, men jag är tvungen att utforma ett bra upplägg till de inspirationsdagar jag skall hålla på Förskolan Staren, inom en snar framtid.

Mycket har hänt sedan senast jag skrev. Föreläsningarna i Skellefteå var mycket lyckade. Fick chansen att träffa några kostechefer norrifrån, som jag aldrig stött på förut. Mycket inspirerande, och jag blev även lovad ett paltrecept i storköksformat, och då blir det till att introducera flempan barnen för riktig palt:)

Har fått massor med mail och förfrågningar av alla de slag efter mitt besök, och det känns grymt bra att folk både har lyssnat, OCH vill försöka tillämpa mina tips i sin yrkesvardag. Ökar känslan av att det man gör, verkligen betyder något "på golvet" så att säga.

Skellefteå var också en väldigt positiv överraskning som stad, och visade sig från sin allra bästa sida, med sol och härligt väder. Alla jag träffade under detta besök, var oerhört snälla och vänliga, och det var lätt att känna sig välkommen. Matfesten i sig var en underbar tillställning, och jag fyllde säkerligen halva resväskan med härliga lokala produkter, som jag fortfarande äter av därhemma.

 


Den middag, som jag serverades, vid min ankomst och som tillagats av
http://www.bryggargatan.se/restaurang/
och var en sanslös uppvisning i godsaker. Njöt för fulla muggar, och sov som en stock på hotellet efter att ha avnjutit ett antal tallrikar smaskigheter.
Då min rektor, den oerhört skolmatsintresserade Tommy Hellsten, också åkt upp till Matfesten, passade vi på att avsluta besöket, med att kolla in en skolmatsal i Skellefteå. Valet föll på Sörböleskolan. Tommy passade på att bekanta sig med skolan i stort, och själv tillbringade jag en timme med kökpersonalen och pratade mat och smakade på deras skollunch.

 
I Skellefteå har man ett kök som tillagar 9500 portioner, så i detta kök värmde man endast upp sås och korv som man fick sig tillskickat. Lite trist kan man tycka. I detta kök fanns goda möjligheter att bereda denna rätt helt själv, och visst skulle det vara mer inspirerande för personalen att, då och då, för göra maten själva.  Man gjorde dock egen salladsbuffe och kokade ris, pasta och potatis. Dessutom fanns det tydligen ett politiskt beslut att servera fil!!! och flingor som lunchalternativ. Märkligt, tycker jag. Är det verkligen i enlighet med skollagen om näringsriktig mat? Jag tror INTE det. Hur som helst så hade jag en mycket trevlig stund med kökspersonalen, och både jag och Tommy lät oss väl smaka av lunchen.

Vidare så har jag gjort ett inledande besök hos förskolan staren, för att få en uppfattning om köket, se vilken utrustning som finns och möta personalen. trots avsaknaden av stekbord och blandare, så skall vi nog komma att få ett par trevliga dagar på plats där, vad det lider.

Har även varit på ett uppföljningsmöte i Hallstahammar, med kökspersonalen på kommunens seniorserveringar. Kul att återse allihop, och vi hade mycket givande diskussioner, om hur framtida förändringar skall genomföras. Väldigt mycket hade dock redan hänt, och nu bakas det bröd, klappas egna färsbiffar och paneras fisk i dessa kök. Blev så glad över detta. Vi utökar nu samarbetet med Hallstahammar genom att dom får skicka praktikanter till vårat kök. Den första tar vi emot i oktober/november någon gång. Hoppas även på att få hit hela gänget på studiebesök.

Nästa vecka har jag ett mycket spännande möte, och om det samarbetet blir av, DÅ lär det hända saker och ting.....

Sådär. Nu har jag nog gått igenom det mesta i nyhetsväg. Dags att fortsätta att jobba. Här brinner flitens lampa, trots att klockan närmar sig 16.30 på en fredag. Att jobba heltid OCH driva en firma, ger inte normala arbetstider, men kul är det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar