fredag 11 maj 2012

Skolmatsdagen 2012

Igår gick det då av stapeln. På Norra latin i Stockholm. Riktigt mycket folk, och trevlig stämning. Vi var på plats, hela OS-laget, utom Snygg-Martin, som var i Falun och utbildade lyckliga köksdamer.
Fick chansen att prata lite extra med galans moderator, Tina Nordström. Har ju inte träffat henne innan detta, men hon var en sjusärdeles trevlig person. Precis lika rolig som i TV, om inte roligare. När hon berättade om vilka persontyper som olika kryddsorter personifierade, blev det faktiskt hysteriskt roligt. Uttrycket "kamelpung" på kanelmannen var oväntat, likaså att den kvinnliga motsvarigheten till rosépeppar besökte swingersklubbar.

Värnamos Gastrokockar var på plats tillsammans med Kostchefen Kristin Emilsson, och visade upp sig från sin bästa sida. Vi i OS-laget höll vår presentation och den gick väldigt bra. Den eviga frågan om varför vi bara är män i laget, aktualiserades än en gång. Märkligt, att den frågan alltid röner så stort intresse. Tror dock att det vi förklarade, utifrån ett omvänt jämnställdhetsperspektiv, godtogs och förstods.Därefter blev det debatt om skolmatslagen. Lite uddlös blev den, men det blir lätt så, när faktiskt alla egentligen tycker lika om denna lag, dvs att den behövs. Alla strävar ju också åt samma håll och vill samma sak, dvs bättre skolmat. Det enda som skiljer sig åt, är åsikterna hur den skall tolkas och tillämpas på bästa sätt, och där kom vi inte längre än vanligt. Eva Sundberg talade om vikten av vidareutbildning, kunskap och kompetens och det tror jag också är centralt i sammanhanget. Det som vi föreslog på Skolkockmössans Dag, en kompetenshöjning i skolköken likt lärarlyftet, skulle vara underbart. Jag påpekade att jag gärna skulle se en utökning av lagen, där ett krav på adekvat kockutbildning för nyanställningar skrevs in i skollagen. Minst lika viktigt som näringsriktigheten.

Efterdebatten dök en något försenad Anna Maria Corazza Bildt upp, och talade om sin kampanj "Basta till matsvinnet". Besök denna fb sida och gilla

https://www.facebook.com/annamariacb#!/BastaTillMatsvinnet

Hon berättade om sin syn på hur matsvinnet ser ut, och det var intressant att höra. Fick även träffa henne en stund efter dagens slut.En rktigt trevlig dag var därmed till ände. Träffade återigen en massa trevliga människor, men jag skall inte trötta ut Er genom att räkna upp dom. Tack alla för en underbar eftermiddag, ingen nämd och ingen glömd.
Nu skall denna dag slutföras. Stefan håller som bäst på att tillreda måndagens Korv a lá Forsell. Brödet är bakat. salladerna förberedda så långt det går. Ni vet ju att nästa vecka börjar på fredagen. Ser fram emot en HELT ledig helg, innan jag på måndag, styr kosan mot Klockarskolan i Säter. Skall tillbringa tisdagen och onsdagen i sällskap med Anette Wengelin och hennes fantastiska köksdamer. Dom har, för övrigt, antagit min blodpuddingsutmaning, och skall servera egenlagad blodpudding vecka 22. Ingenting är omöjligt bara viljan finns.

Michael Bäckman


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar