onsdag 17 april 2013

Tiden rinner på...

Helt otroligt vad tiden går fort. Redan mitten av april, och nu kanske äntligen våren börjar komma, efter denna otroligt bistra vinter.

Har hunnit avverka ett andra besök i Hallstahammar, och denna gång på seniorboendet Ädelstenen

Hade några otroligt trevliga dagar med kökspersonalen där, och det var full fart hela tiden. Tror detta projekt i Hallstahammar kommer att bli en smärre succé. Ett berömvärt initiativ. Här en bild på den härliga kökspersonalen, i deras fina kök


Igår var jag och föreläste hos Kompetensgruppen/Kostnätverket. Hur trevligt som helst. Liten intim skara, av intresserade matmänniskor. Blev, per omgående, bokad för en föreläsning i Ekerö Kommun i Augusti. Ligger, för övrigt, ute med ett rekordstort antal offerter till hösten 2013 och våren 2014. Jättekul att se att det upplägg jag presenterar på mina utbildningar är attraktivt nog för att intressera så otroligt många. Något som är än roligare, är att få den uppskattning jag faktiskt får, av den för mig viktigaste gruppen. Personalen på golvet, som sliter med att göra god senior och skolmat varje dag. De som skall genomföra alla "von oben" direktiv och applicera i sin verklighet. Deras öra har jag, och jag ger allt stöd jag kan för att underlätta deras tillvaro, vilket glädjande nog resulterar bättre arbetsmiljö, yrkesstolthet och sålunda bättre mat. Får mail och fb förfrågningar om recept och arbetsmetoder, och jag tar mig tid att svara ALLA, och jag VET att det är uppskattat.

Anmälningstiden till vår "önskevecka"på Annerstaskolan har nu löpt ut. Önskevecka tänker Ni....där barnen får välja mat själva, och det sålunda blir pizza, hamburgare, pannkakor, panerad fisk och andra snabb/skräpmatsvarianter. Där man sedan lurar sig själv och tycker man gör barnen delaktiga i lunchen. Generalfel. Man tillgodoser bara barnens behov av skräpmat.Hos oss på Restaurang Mättpunkten ser det inte ut på det viset. Vi gick ut med följande info:)


 

MATTÄVLING VT 2013


Förra året hade vi här på Annerstaskolan en mattävling, där varje klass skulle skriva ett nytt, eget spännande recept, som sedan skulle tillagas av köket och sedan serveras i restaurangen. Den gången vann Klass F-6FKÖ


 

Jag skulle vilja att varje klass skapade ett recept på valfri maträtt.

 

Kriterierna är:

 

1. Inget hel eller halvfabrikat får användas.

 

2. Det skall vara antingen en fisk, en kött, en fisk, en fågel eller en vegetarisk rätt.

 

3. Kostnaden får bara vara 15:- per portion. Potatis, ris eller pasta behöver inte räknas med i priset.

 

4. Receptet skall vara för 20 portioner. Tänk på att detta recept sedan skall tillagas till 1100 ätande, så det får inte vara för komplicerat.

 

Bidragen skall vara inlämnade senast den 15 april.

 

De fem bästa recepten kommer att tillagas av oss i köket under vecka 21.

 

Det bidrag, som det sedan slängs minst av under denna vecka, kommer dessutom att utnämnas till

”Årets Mättpunktsmaträtt 2013”

Till denna klass kommer det att utdelas fantastiskt förstapris.

Till övriga klasser utdelas ett hedervärt tröstpris

 

Michael Bäckman / kökschef restaurang Mättpunkten & enväldig domare


Med denna variant på önskevecka, blir barnen PÅ ALLVAR involverade och delakiga i maten. Det blir man inte genom att skriva fiskpinnar på en lapp och lägga i en förslagslåda. Att låta en önskevecka se ut på det sättet, är rätt så typiskt för det tradtionella och stelbenta sättet man tänker ute i skolmåltiden. "Vi gör som vi alltid gjort" - "barnen tycker ju det är kul". Två klassiska uttalanden som kan härledas till den kommunala nationalsången, som alla som har sett mig föreläsa, har hört talas om.

Här gick en del riktigt ambitiösa klasser ut och letade priser på matbutiken i centrum. Man pusslade och skapade. En del klasser hade utslagstävlingar internt i klassen med flera olika recept, där det mest omtyckta lämnades in. Andra klasser samarbetade och enades kring ett recept den vägen. Det som var slående, var att ALLA recept hade kyckling som huvudråvara, vilket gör att den veckan när de tre finalbidragen tillagas, även får bli en temavecka på kyckling. Som tur var det väldigt olika kycklingrätter som presenterades.

Det som också är bra med detta, är att det ökar förståelsen för hur LITE pengar vi har att röra oss med när det gäller skollunchen. Några elever från klasser, som valde att inte delta, sa till mig att det inte gick att göra mat för femton kronor portionen. När man då förklarar att vi har mindre än så att laga mat för, får det barnen att stanna upp och tänka till. Heder också till de pedagoger som med liv och lust deltagit och hjälpt eleverna i denna tävling.

Detta var allt jag hade att delge Er idag

Michael Bäckman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar