måndag 29 april 2013

En kort rapport..

Ett par ord om Guldkogalan är väl på sin plats. Fågelvik vann, och var säkerligen väl värda segern. Har ju aldrig besökt Restaurangen själv, men den måste vara något alldeles extra när man lyckades betvinga mina favoriter på Kungsklockan. Tycker dock att mitt Sätergäng gick ifrån galan med hedern MER än i behåll. Var ju helt underbara i sin framtoning, och jag måste ju bara lägga ut ett par sköna länkar på detta sällskap:))

http://www.dt.se/nyheter/sater/1.5818323-skolrestaurang-i-dalarna-tvaa-i-prestigefull-tavling

http://www.arla.se/evenemang/guldko/finalister-2013/kungsklockan-sater/

Nu är ju inte allting över för Säter och Kungsklockan ännu. Kostchef Tuula Swedberg är ju nominerad till Årets Kostchef i WGJ. Det är ju även Kungsklockan, och då i kategorin Årets Skolrestaurang. Jag hejar och håller tummarna:)

Ingen strejk blev det. Tack, Gode Gud för det:))) Imorgon återgår vi till ordinarie menu.

Får meddelanden från många olika kollegor i landet. Någonting som jag tycker är beklämmande är, att det är så många kreativa och duktiga kockar, som faktiskt motarbetas. En del är faktiskt, rent ut sagt, mobbade. Mobbade för att man försöker förbättra och bryta mot de inarbetade "kommunala" lagarna, och gå utanför ramarna. Kritiserade för att man "sticker ut". Kritiserade för att man agerar på ett sätt som skapar avundsjuka hos kollegorna i andra kök. Kritiserade för att man kommer in och "kör för hårt" med sina kollegor. Kritiserade för att man inte gör "som man alltid gjort, och som fungerat bra". Kritiserade för att man som person syns för mycket.

Vad man faktiskt gör, är att krossa MYTER. Myter som ligger som ett ok på skol & seniormaten. Ni som sett mig föreläsa vet vad jag pratar om.

Förstår inte detta resonemang. Tyvärr är Jantelagen allenarådande i många delar av Sverige. På många håll längtar man tillbaka efter en tid som flytt. Längtar efter det folkhem, där alla var lika. Inget fel på jämnlikhet, men inte på fel sätt. Vi behöver folk som sticker ut, och som vågar trampa etablissemanget på tårna, och som inte bara stryker medhårs. Som vill att folk skall vakna till, för deras eget bästa. Vi lever i en ny, föränderlig tid. Vi behöver nya grepp, och då är det just den typen av människor, som nu kritiseras, som istället bör leda den utvecklingen.
Vill man att alla skall vara lika, så bör man istället sträva framåt. Mot att alla skall bli lika BRA. Inte  stoppa dom som ligger i framkant, och ta oss alla bakåt, så alla blir medelmåttiga. Om vi har en kommun med tio kök och ett sticker ut och gör det på ett bra sätt, är då inte det naturliga att sträva efter att de andra nio tar efter det tionde köket. Att tvinga detta kök bakåt och ned till den lägre nivå som kommunens andra nio kök befinner sig på, är ju fullständigt befängt, men dessvärre finns det exempel på just detta.
Tänker inte närmare gå in var, för det är egentligen fullkomligt ointressant. Det viktiga är att vi jobbar mot dessa tendenser. Som vill föra oss bakåt i tiden, till den situation som rådde under många mörka skolmatsår.

Nej, fram för nya ideér och nya grepp, för skol, och även seniormatens bästa. Kreativitet kan vi aldrig få nog av.

Fått en ny, spännade förfrågan om jobb. Brukar oftast kategoriskt tacka nej, men denna gång skall jag faktiskt stanna till och fundera. Fel tidsmässigt, men rätt miljö och en rejäl utmaning skulle det vara. Vi får se vad som händer

På återhörande

Michael Bäckman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar