lördag 8 mars 2014

Utbildning i Växjö...

Söndag, och en bra dag att sitta och reflektera lite, över den utbildning vi höll i Växjö i fredags. Var i Växjö i höstas och höll en föreläsning, och efter det kontaktade Annika Thor (kostchef i Växjö) och var intresserad av en utbildning av samma typ, som vi höll i samband med projektet "Kostkompetens i fem kommuner". Där löpte utbildningen över två dagar vid varje utbildningstillfälle, men önskemålet denna gång var att komprimera detta till en dag. 

Kontaktade min kollega Even Bakke, och hörde om han även denna gång var intresserad av att assistera mig vid utbildningen. Något som han, glädjande nog, var redo att göra. Vi åkte sålunda ner till Växjö i Torsdags, för att ställa iordning allting inför fredagens utbildning. Vi skulle hålla till på Norregårdsskolan, och för att få det hela tidseffektivt, så var det lika bra att iordningställa de olika utbildningsstationerna redan på torsdagen.

På fredagen samlades vi sedan allihop, vid 0700, för kaffe, mackor och en genomgång. 25 kunskapstörstande kockar delades in i sex grupper och sedan körde vi igång. Vi hade god hjälp av Acke (kökschef på den aktuella skolan) och Charlotta Helin från Kostenheten, för att få allting att flyta smidigt under dagen.

Här följer lite bildmaterial från dagen. 

                           Annica Thor (kostchef) & Charlotta Helin glada direkt på morgonkvisten                                          Idel glada miner och lite dans, mitt i all matlagning..
          Att hela tiden jobba med papper och penna, var något som praktiserades idogt under dagen


                                    Even passade på att hålla om alla och envar, som ville det….

                                                  Full koncentration vi uppläggningen…..


                                                                        Saffranssej….

                              Härligt somrig sallads med sockerärtor, nektariner och rostad paprika


Underbara citronmeliss & koriandergravad ugnsstekt lax…...

                                                   Ansjovis & dillfylld stekt strömming

                                                               Egyptisk citronkyckling

                                                   Vegetariska biffar av alla de slag…..

                                                       Går att göra Cole Slaw på allt…

                                                              Confiterade tomater…..
…….och böntzatziki

                                      
                                                    Helt underbar Matkornstaboulleh…….

                                        Soppor och grytor….gulasch & katalanska lammgryta…

                       Efterrättshörnan med saffranspannkaka, ålandspannkaka & hemkokt sylt……

                                     …och sviskonkräm vispgrädde & emulsioner av olika slag

                                                              Lingon & russinlimpa…

                                   Örtsalter i regnbågen alla färger…helt naturliga & tillsatsfria

                                Det fotograferades, så det stod härliga till vid avslutad kursdag

                                     …..och sedan åt vi allihop, så vi blev mer än proppmätta

….och här var gänget som fick dagen att flyta, rent logistiskt. Litet extra tack till vår "chaufför" Charlotta Helin ( som hjälpte oss när SJ ställde till det) och till kökschef Acke, som gav allt och lite till under denna dag. Diskade, hjälpte alla med att hitta utrustning och annat. Helt ovärderlig, och vi hoppas på att ses igen på Restaurang Mättpunkten vid tillfälle…
 
Sammanfattningsvis en hellyckad dag. Hög och glad stämning, och ett jätteintresse för alla de nya ideér som vi försökte implementera. Mat kunde ju alla deltagarna laga, och det var bara ny inspiration som behövde tillföras. Efter dagens slut ifylldes utvärderingar, och av de jag hann se var det idel högsta betyg. Ytterligare en bekräftelse på att det BLIR bättre kurser, NÄR bägge kursledarna är yrkesverksamma i skolkök, för det skapar en unik respekt mellan kursledare/kursdeltagare. Vi talar samma språk, helt enkelt…

Glädjande nog kom även tidningen >Smålänning på besök och gjorde ett POSITIVT reportage, vilket var viktigt, så att även allmänheten blir medvetna om den förändringsprocess som pågår i Växjö.

Förhoppningsvis ser vi en fortsättning i detta samarbete till hösten, men det återstår att se. Vi tackar Växjö för en härlig dag:)

Nästa helg blir det riktigt spännande. TSSR skall åka iväg till SVPH i Nockeby, och ha sin första officiella tillagning under lördagen. Dessvärre kan Barbro inte vara med, då hon befinner sig i Skottland och firar sin mans födelsedag, men Johan Ederström kommer att kliva in och ta hennes plats under denna servering. Mer om detta evenemang, blir det garanterat under veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar