lördag 29 mars 2014

Värmland...

Söndagsmorgon, och en bra stund att reflektera över den gångna veckan. Vi har precis gått över till sommartid, och de senaste fem veckorna har ju varit ohyggligt intensiva.

Förra veckan gick över förväntan, faktiskt. Efter en smärtfri hemresa från London till Stockholm, kunde jag boka om min tågresa till Arvika, och anlände där redan 1900 istället för 20.30. Efter en god natts sömn, möttes jag upp av Anna-greta Liljestrand (kostchef i Arvika) och vi begav oss mot Arvika Näringslivscentrum, där vi skulle husera under dagen.

Både för och eftermiddagsföreläsningen gick alldeles strålande, och efter den avslutande föreläsningen kunde vi sedan sitta några stycken, och diskutera fortsättningen, och hur vi skall gå vidare med praktiska utbildningar. Jättekul, för Arvika var en stad som jag tyckte om omedelbart. Vacker utsikt från tågstationen:) Kul också att träffa Maria Sjödin igen. Hon är ju numera en av de ansvariga i Arvika.

Efter Arvika, blev det en dag på Mättpunkten, innan Värmland kallade igen. Denna gång begav jag mig mot Grums. Åkte till Karlstad, och där hämtade Even Bakke upp mig, för vidare resa mot Grums. Vi skulle hålla denna utbildning tillsammans, och det samarbetet har ju vuxit sig rätt så starkt de senaste året. Vi passade på att hälsa på lagkompisen Barbro Fernström, när vi ändå var i Karlstad. Hon serverade oss mat och massor med leenden till lunch, och vi fick äntligen se hennes kök på Hagaborgsskolan.

När vi sedan kom till Grums, blev vi varmt välkomnade av personalen på Restaurang Jättegrytan (Jättestenskolan), där vi skulle hålla utbildningen. Vi plockade iordning allting inför kursen och hade sedan ett långt samtal med Eva Hamnebo (kostchef i Grums), som berättade lite om Grums och måltidsverksamheten i kommunen. Vi blev sedan anvisade varsin övernattningslägenhet, och efter en snabbmiddag blev det tidigt i säng.

På torsdagsmorgonen var vi på plats 0630, och vid 0800 var utbildningen igång. Här följer lite trevliga bilder, som kännetecknades av sann matglädje från ett gäng yrkeskunniga kockar, som tillagade mat så det stod härliga till
Styckning av kalkon till sesampanerade kalkonschnitzlar

                                                     Här vankas det matkornstaboulleh…

                                                          Underbar snabbgravad lax…

                                          Even i full gång med att visa bilder för färsgruppen….

                                                   Vegetariska gruppen i full aktion…..

                                          Mariette gjorde en helt fantastiskt god falafelbiff….

                                                             Matprat i fågelgruppen:)

       …..och det hackades lök i färsgruppen, så det stod härliga till, och fort gick det också……

 En grupp bakade och lagade storköksanpassade efterrätter och pannkakor, gjorde egna emulsioner och allt med fantastiskt gott slutresultat. Jordgubbssylten stod i en klass för sig och var enormt god…….

                                                                Hela tiden aktivitet…


                     Underbara grönsaksdekorationer stod fiskgruppen för. Helt fantastiskt vackra….

          Italienska färsbiffar in the making. Otroligt goda, och en av tre färsrätter som tillagades..

                 Klart att kursledarna såg enormt nöjda ut, med en sådan grupp att jobba med….



Samling för att se vad gryt och soppgruppen höll på med. En viktig del av utbildningen går ju också ut på att gå runt och titta på vad de andra grupperna pysslar med. Man skall aldrig underskatta det sociala värdet och samvaron vid en sådan här utbildning. Minst lika viktig som matlagningen!!!!



Fler bildet på de oerhört dekorativa salladerna som fiskgruppen stod för, och som var helt otroliga, både till smak och utseende…..

                                        Bak och söttgruppen gör sin presentation av maten….

Eva Hamnebo och Even Bakke diskuterar hur dagen har varit. Tror alla var lika nöjda, vilket även de ifyllda utvärderingarna visade på. Otroligt många femmor, och de enda invändningarna från deltagarna var, att det hade varit lite trångt i köket, och att man hade velat ha fler utbildningsdagar. Gott betyg till oss m.a.o:)))

                           Matsalen på Restaurang Jättegrytan. Stor och luftig, med mycket ljus.

Även här i Grums så diskuterade vi en fortsättning, och hur vi skulle kunna gå vidare. Personligen skulle jag gärna vara med att bidra till en fortsatt utveckling av skolmaten i denna kommun. Matlagningskunnande fanns det i överflöd, så det vi skulle kunna tänkas bidra med är ytterligare planeringstips och ytterligare inspiration.

Nu stundar det två veckor på Mättpunkten, och det känns skönt. Sliter hårt på kroppen att resa mycket. Resa behöver jag inte göra när det drar ihop sig till White Guide Junior gala imorgon. Tar ju bara en halvtimme, att resa från jobbet till Norra Latin. Spännade blir det, att se vilka som får priser. Har själv inga större förhoppningar för egen del, men hoppas givetvis mycket på att vår rektor, Tommy Hellsten, skall vara med i segerdiskussionen i  klassen"Årets gastronomiske rektor". 

Det roligaste med att nomineras, är att vi faktiskt fortsatt BLIR nominerade, trots att vi varit med så länge. Annerstaskolan deltog ju i sin första tävling 2006 (årets gröna skollunch) och att hålla så hög kvalitet och att ha den kontinuitet i så många år, är det jag har eftersträvat. Inte många andra skolor som var i ropet på den tiden, som fortfarande hänger med och syns. Nu väntar en skön söndag med fortsatt vila, så man är pigg 0415 imorgon bitti, när vi kör igång en ny härlig vecka. 

För alla som undrar hur det står till med häggen, kan jag meddela att jag såg de första livstecknen i fredags. Nu är våren snart här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar