måndag 25 januari 2010

Finalplats Skolmatsgastro 2010

jag måste erkänna att det var en härlig känsla när Kurt Weid ringde på eftermiddagen och berättade att vi nått finalen i "Skolmatsgastro 2010", som går av stapeln på GastroNord, Älvsjömässan den 20 april.
Här följer pressmeddelandet


PRESSMEDDELANDE 2010-01-25

Skolkockarna från Annerstaskolan i Huddinge kan bli årets vinnare!
Skolkockarna ”Mättpunkten” från Annerstaskolan är i final i Skolmatsgastro 2010. Laget kommer att tävla inför stor publik på mässan GastroNord i Stockholm den 20 april om titeln ”Årets Skolkock”. Finalisterna ska på tid servera en gästjury tre rätter à 10 kronor som ska vara både goda och näringsriktiga. Skolminister Jan Björklund är prisutdelare vid tävlingen.

Kurt Weid, grundaren av det svenska kocklandslaget och i dag köksmästare på Lantmännen är initiativtagare till SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för Sveriges skolkockar.

– Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15 700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag, säger Kurt Weid.

– SkolmatsGastro ska bidra till att höja statusen för Sveriges skolkockar, inspirera till sunda maträtter och stärka matkulturen i skolan.

Det vinnande laget, som av skolminister Jan Björklund koras till ”Årets Skolkock” den 20 april, får ett utbildningsstipendium i form av en resa till den schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få ta del av hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

SkolmatsGastro på GastoNord 2010
Fem lag tävlar i finalen på SkolmatsGastro den 20 april 2010 på mässan GastoNord. De andra skolorna som tävlar är Helenaskolan i Skövde, Lyckeskolan i Kinna
Bergvretenskolan i Enköping samt Sjökarbyskolan, Söraskolan och Solskiftesskolan i Österåker.
.

Finalisterna ska vid tävlingen servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött.10 kronor är maxbeloppet per rätt där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Recepten ska fungera för minst 100 personer. Deltagarna ska även klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury – bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare – totalt cirka 40 personer. En expertjury på fem personer bestående av bland andra Paul Svensson, välkänd kock och deltagare i ”Matakuten” och Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner kommer också att bedöma arbetet. Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund.

Läs mer om SkolmatsGastro på www.lantmannen.se/skolmatsgastro. Bilder finns på: www.lantmannen.com/pressbilder/skolmatsgastro
.

Givetvis gratulerar jag de övriga finalisterna, och önskar dem lycka till. Lite extra glad blev jag faktiskt när jag såg att Enköping nått final. Har, som sagt var, varit där och föreläst och det var ett suveränt gäng människor. Kul också, att se en skola från Skövde, dit jag skall iväg och föreläsa den 15 mars.

Det som däremot minskar oavbrutet är min tid. Nu börjar hela våren se oerhört späckad ut, och jag tycker att det var dåligt att jultomten inte gav mig det 36-timmarsdygn och den niodagarsvecka som jag önskade mig. Upprepar det jag sagt förut. Vill Ni boka in en föreläsning så inkom med förfrågan snarast om jag skall kunna tillgodose Era önskemål.

I ett glädjerus

Michael Bäckman

2 kommentarer:

 1. Hej Michael, kul att se att du bloggar om skolmatsjobbet och stort grattis till finalplatsen.
  SkolmatsGastro finns numera även på Facebook,http://www.facebook.com/pages/SkolmatsGastro/318351818423, där får du gärna vara med och bidra med bilder och annat om du vill.

  Lycka till :-)
  /Mårten, lantmannen.se/skolmatsgastro

  SvaraRadera
 2. Ja du Micke. Som man bäddar får man ligga! Men du fixar detta med tiden då du har den bästa supporten av dina kollegor och inte minst en suveränbra och förstående skolledning.

  Keep it cooking
  Kurt

  SvaraRadera