fredag 26 oktober 2012

Ibland blir man besviken...

Hade tänkt att jag skulle ta helg nu. Såg dock ett rätt så skrämmande inlägg på Facebook.

https://www.facebook.com/henric.lindberg skrev ett inlägg till Kristinehamns Kommun med en fråga som löd såhär:


Det har nyss kommit till min kännedom att man i Kristinehamns kommun låter lärare och liknande laga mat till barnen på fritids. Detta sker på loven, tex hela sommarlovet. Människor helt utan utbildning om hygien, temperaturer, ringar på fingrar etc, eller någon form av utbildning vad gäller kost och näring är tvungna att göra detta förutom att ta hand om barnen. Ansvariga skyller på ekonomin. Jag tycker att det är minst sagt uppseendeväckande!

Han fick faktiskt svar från skolchefen

Hej Henric. Ja det stämmer att på vissa fritidshem så lagar fritidshemmets personal maten. Samma regler gäller för dem utifrån alla Miljö- och hälsoskyddslagar.Vänliga hälsningar 
Kerstin Hedvall, skolchef


Konstaterar lite uppgivet att skolchefen tycker att detta är okej. Sålunda spelar det alltså ingen som helst roll, att man inte har någon utbildning i att TILLAGA mat. Det enda som spelar någon roll är att man följer Miljö och Hälsoskyddslagarna. Måste säga att det känns fullständigt makabert att höra en skolchef uttrycka sig på detta vis. 

Om man i Kristinehamn verkligen tycker att barnens matvanor har såpass låg prioritet, att man inte ens kan ha utbildad kökspersonal att laga mat, är det riktigt illa ställt.
Man kan då även fråga sig hur det är ställt med näringsriktigheten i den mat som serveras på berörda fritids. Spelar ju ingen roll om det är enbart under lov detta förekommer. Har personalen även utbildats i att kunna komponera en näringsriktig måltid. 

Tycker att detta är under all kritik. All heder åt Henric Lindberg, som uppmärksammat detta, och fy skäms till Kristinehamns Kommun. 

Michael Bäckman
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar